VALIKKO

Mr. Peabody & Sherman 3D dubattu

Mr. Peabody ja Sherman -elokuvassa maailman viisain koira on adoptoinut itselleen pojan, Shermanin, joka joutuu vaikeuksiin koulussa toisen oppilaan Pennyn kanssa. Edessä onkin vanhempien tapaaminen Mr.Peabodyn kotona ja siinä samalla Shermanin ja Pennyn seikkailut jossakin päin maailman historiaa WABACK-aikakoneen avulla. Tästä kaikesta ei voi seurata kuin Mr. Peabodyn Shermanin ja Pennyn seikkailu kohti menneisyyttä historian palauttamiseksi ennalleen.

Kaksikon seikkailut perustuvat 1960-luvulla televisiossa vaikuttaneen piirroshahmojen seikkailuun ohjelmassa Peabody’s Improbable History. Hahmojen luojan Mr. Jay Wardin tytär on kuitenkin ainakin jollakin tavalla lupaillut lisää seikkailuja valkokankaalle, joko Mr. Peadodyn merkeissä tai muiden The Rocky and Bullwinkle Show:ssa tepastelleiden hahmojen merkeissä. Aika näyttää miten tässä oikein käy. Siitä sitten, miten paljon television parissa sydämensä Mr. Peabodyn ja Shermanin seikkailuille sydämensä menettäneet tästä uudesta versiosta pitävät on ihan oma asiansa. Toisaalta siitä on kyllä aikaa, joten uuseja faneja kasvaa vuosittain. (Me) muut voimme sitten ottaa katsauksen historiaan seuraavan otoksen myötäja pohtia sitä, että olisiko elokuvassa sittenkin kannattanut keskittyä kunnolla muutamaan historialliseen tapahtumaan henkilöhahmotulvan sijasta.

Historiaan sukeltaminen ja siitä jotain oppiminen ei kuitenkaan ole pitkään aikaan ollut näin hauskaa. Aikuisen näkökulmasta ja historian tunnilla kuunnelleena animaatioata voi pitää miellyttävänä historiankertauksena ja nuoremmille katsojille se puolestaa avaa jotain uutta ja mielenkiintoista menneisyydestä. Kaksikon etsintämatkan aikana käydään muun muassa Egyptissä, renensanssiajan Italiassa ja antiikin Kreikassa. .Tämä kiertokulku on mielestäni ollut ohjaajalta oikea veto, vaikka hän joutuikin pohtimaan elokuvaa suunnitellessaan vierailtavien paikkojen painotusta: yksi historiallinen aikakausi vai useampi ja kuinka monta siinä tapauksessa. Televisiosarjassa yksittäiset episodit toimivat varmasti paremmin, mutta valkokankaalla useat eikä se vaikuta edes sekametelisopalta, vaikka jäinkin kaipaamaan hieman syvempää historian tuntia kuin äkkinäistä pakomatkaa paikasta toiseen.

Siinä missä viime vuonna valkokankaalla katsojia koukuttivat useat eri animaatiot erilaisten rosvojen (Despicable Me 2), karvapallojen (Monsters University), jäätä taikovien kuningattarien (Frozen), luolamiesten (The Croods), tutkijanerojen (Cloudy with a Chance of Meatballs 2), lentokoneiden (Planes) ja etanoiden (Turbo) avulla sekä toivat samalla niitä tuottaneille elokuvastudioille runsaasti valuuttaa, niin tämä vuosi ei vaikuta yhtään vähäisemmältä. Luvassa on useita mielenkiintoisia animaatioita, joista toivoisi suurimman osan löytävän tiensä myös Suomen valkokankaille. Itse toivoisin näkeväni ainakin seuraavat animaatiot jo ilmoitettujen Rio2 ja How to Train Your Dragon 2 sekä oletusti tulevan Planes: Fire & Rescue lisäksi:

  • The Nut Job (Open Road) – tarina ryöstöä suunnittelevista oravista
  • The Boxtrolls – tarina pojasta, jonka kasvattiperhe löytyy viemäristä (erityisesti Coralinen ja ParaNormanin ystäville)
  • The Canterville Ghost – perustuu Oscar Wildern tarinaan ja ääninä kuullaan iki-ihanat herrat Stephen Fry ja Hugh Laurie

Sekä tietenkin jatkoa Shermanin ja Mr. Peabodyn seikkailuille, tai edes niiden paluuta televisioon, tai DVDlle tai jotain. Jos näin käy, että Mr. Peabody ja Sherman saavat jatkoa, niin toivottavast ohjauspuikoissa jatkaa Mr. Rob Minkoff, joka ei ole uusi tuttavuus animaatioiden parissa ja sen kyllä huomaan. Miehen ohjaustyylistä ovat saaneet aiemmin nauttia animaatiot The Lion King (1994), Stuart Little (1999) ja Stuart Little 2 (2002). Mr. Minkoff onnistuukin pitämään toiminnan kasassa suhteellisen hyvin, antamaan aikaa keskeisille kasvutilanteille menemättä liikaa moraalisen kasvun puolella ja tekemällä elokuvasta hauskan. Voiko koko perheen leffalta muuta toivoa?

Nerokas aikuisille ja hauska lapsillewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Mr. Peabody ja Sherman tekevät hauskan seikkailun, joka tarjoaa historian tunnilla istuneelle hauskoja hetkiä. Tunneilla nuokkujatkin saavat omat hauskuutensa pitkällisessä historian korjauksessa ja kotiin pyrkimisessä. Tämän lisäksi animaatio esittää isän (koiran) ja pojan välistä kasvutarinaa ja kertoo siitä, että lapsista kasvaa joskus itsenäisiä. 3D toimii suhteellisen kivasti, lasit eivät päätä liikaa paina ja tarina itsessään tarjoaa runsaasti naurunpaikkoja. Animaatio ei ehkä jätä mitään suuria tunnelatauksia Leijonakuninkaan tavoin, mutta toimii sitäkin paremmin koko perheen leffana. Tämä siitäkin huolimatta, että perheen pienemmillä ei ole hajuakaan valkokankaan historiallisista hahmoista. Suosittelen leffaan kevyenä katsauksena toiminnalliseen historiaan ja siihen, että vanhempia pitää totella.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Leffasta innostuneille suosittelen klikkaamista tänne, josta löytyy hieman tekemistä sitä kaipaaville.

 

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa