VALIKKO

Mr. Gaga

Kuvahaun tulos haulle mr gaga poster

Ohjaaja Mr. Tomer Heymannin dokumentin kohteena oleva israelilainen koreografi Mr. Odad Naharin huokuu intensiivistä läsnäoloa joko omassa persoonassaan tai ohjaamiensa tanssiesitysten kautta. Ohjaaja on onnistunut tuomaan tanssin ja koreografian monimuotoisuutta hyvin esille. Tämä johtuu varmasti osin siitä, että hän käyttää useita eri kameroita Mr. Naharin tanssin seuraamisessa. Joten mikäli Pina-dokumentti modernista tanssista sytytti Mr. Gaga tekee varmasti samoin.

Valkokankaalta saadaan nauttia Mr. ”Gagan” koreografioista usean vuoden ajalta. Ja niitä katsoessa miehen tyyli tulee tutuksi. Vaikka mitään en oikeasti tanssista oikeasti ymmärrä, paitsi nautin sen katsomisesta niin Mr. Naharin tanssityyli vaikuttaa vaativan kropalta uusia ulottuvuuksia. Miehen matka koko maailman kestotähdeksi alkoi Ms. Martha Grahamin parista, jonka parissa Mr. Nahar työskenteli New Yorkissa. Yhteistyö kesti vain 10 kuukautta, mutta sinä aikana tehty vaikutus muihin huomattavasti kauemmin. Tosin tässäkin kohtaa tuli vastaan se fakta, että kukaan ei sitten ole profeetta omassa maassaan – ainakaan alkuun.

Dokumentti on täynnä haastatteluja Mr. Naharin oman tanssiryhmän Batsheva Dance Group jäseniltä sekä tanssinopettajilta. Jokainen luonnollisesti kehuu ja kiittää Mr. Naharia hänen ainutlaatuisuudestaan. Tämän lisäksi oman valkokangasaikansa ovat saaneet kotivideot ja kuvausmateriaalit Mr. Naharin lapsuudesta ja tanssiesityksistä 1980-luvulla New Yorkissa. Ja miehen tanssi on todellakin mukaansa tempaavaa Niissä yhdistyy maksuliinen aggressiivisuus ja feminiininen taipuisuus, jos näin nyt voi sanoa. Tanssijoiden liikkeet ovat räjähtäviä ja lähtevät jostain syvältä. Ainutlaatuisuus sekä taiteelle omistautuneisuus tuli erityisen hyvin esille myös Israelin valtion 50-vuotis juhlallisuuksissa. Miehen tanssiryhmän oli tarkoitus esittää siellä oma esityksensä, mutta uskonnollisten ryhmien mielestä tanssijoiden puvut olivat liian paljastavia ja he vaativat niihin muutoksia. Mr. Naharin vetämä ryhmä ei tähän suostunut ja veti viime hetkellä esityksensä juhlasta pois. Huomio koko kansan keskuudessa taiteellisen vapauden ilmaisijana ja uskonnollisen sensuurin vastustajana oli taattu tämän jälkeen.

Videot ja haastattelut ovat tarpeen, sillä Mr. Naharinin persoona ei avaudu kunnolla koko dokumentin aikana. Siinä missä tanssiesitysten katsominen on kiehtovaa, sitä on myös miehen ohjaustyylin seuraaminen. Miehen kanssa töitä tehneet kertovat hänen olevan tietyllä tavalla uhkaava, sekä haluavan tanssijan oivaltavan mitä hän haluaa ilman, että se kerrotaan hänelle. Mr. Naharin haluaa ideoidensa ja tunteidensa välittyvän tanssijoiden kautta, mutta miten ihmeessä se on mahdollista, jos hän ei kerro sitä heille. Joskin samalla hän vaikuttaa hyvinkin yksityiskohtaisia vertauksia siitä, mitä hän oikein tanssijalta haluaa.

Dokumentin nimessä oleva ”Gaga” ei oikein avaudu elokuvan aikana. Laajimmin sen voi kuvitella liittyvän niihin avoimiin tanssiryhmiin, iästä, koosta, sukupuolesta ja tanssikokemuksesta riippumatta. Näiden ryhmien toiminta vaikuttaa hauskalta ja jollekin sellaisella olisi itsekin hauska joskus osallistua. Tampereella lähimmäksi ehdotonta itsensä ilmaisemisen vapautta pääsee varmaankin ”No lights, no lycra – tanssi pimeässä” -tunneilla tiistaisin. Gaga-termin pimentoon jääminen kuitenkin harmittaa, varsinkin kun se kattaa koko dokumentin nimen. Wikipedian mukaan ”gaga”-termi ei ole tanssitekniikkaa, vaan liikekieltä. Gaga-tunneilla improvisoidaan opettajan antamien mielikuvien avulla pois omalta mukavuusalueelta. Silti, tätä olisi ollut kiva kuulla enemmän myös valkokankaalta.

Tanssin vapauswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja sen vaatimat uhraukset. Mr. Gaga esittää hyvin tanssin vaikuttavaa voimaa niin sitä katsoviin kuin tanssiviin ihmisiin. Lisäksi se rakentaa jonkinlaista kuvaa israelikaisesta koreografista Mr. Naharista. Mutta vaikka koreografiin itseensä tutustuminen jää hieman pintapuoliseksi, niin sitäkin enemmän dokumentti esittää modernin tanssin taitoa omana ilmaisukeinonaan. Ja tässä kohtaa tuli sitten koettua niin vahvaa voimaantumista, että kyseisen ryhmän esitystä lähtisi seuraamaan Suomen rajojen ulkopuolellekin ja tästä voimaantumisen tunteesta tulee sitten lähes kaikki tämän dokumentin pisteet. Tanssi on kaunista ja vakuuttavaa katsottavaa. Tuleeko niitä sitten lisää, jatkaako ryhmä toimintaansa, se jää nähtäväksi. Sitä odotellessa suosittelen kaikkia tanssista kiinnostuneita suuntaamaan tämän dokumentin pariin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Pääosissa: Ohad Naharin

Kesto: 1h 44 min

Osastot: Dokumentti, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa