VALIKKO

Mother’s Day – Äitienpäivä

Yllättäen (???) Äitienpäivä -elokuva käsittelee äitien ja heidän aikuisten lastensa suhdetta. Valkokankaalla nähdään useita itsenäisiä hahmoja omine tarinoineen, jotka kuitenkin onnistuvat sivuamaan toisiaan jollakin tavoin New Year’s Eve ja Valentine’s Day -elokuvien tavoin. Tosin tällä kertaa ohjaaja Mr. Garry Marshall on pitänyt väkimäärän huomattavasti pienempänä kuin hänen aiemmissa elokuvissaan.

Äitienpäivän kynnyksellä yksinhuoltaja Sandy pitää huolen kahdesta pojastaan, samalla kun yrittää päästä katkeruudestaan eroon ex-miehensä uutta vaimoa Tinaa kohtaan. Menestynyt tv-shop-ohjelman vetäjä Miranda puolestaan antoi lapsensa Kristinin pois adoptioon heti syntymän jälkeen ja nyt Kristin etsii yhteyttä biologiseen äitiinsä pohtiessaan omaa suhdettaan miesystäväänsä Zackiin ystävänsä Jessen innoittamana. Jesse taas yhdessä sisarensa Gabin kanssa joutuu pohtimaan omia valintojaan parisuhteissaan ja äitisuhdettaan heidän vanhempiensa tullessa yllätysvisiitille. Omat ongelmansa on myös leskeksi jääneellä Bradleyllä kahden tyttäresä kanssa, jotka kamppailevat äitienpäivä-teeman kanssa.

Ohjaaja Mr. Garry Marshall vaikuttaa osaavansa asiansa. Aina Happy Days -sarjan luomisesta lähtien mies on ottanut taiteellisia vapauksia tyttöhömpän laadukkaassa esittämisessä. Miehen ohjauksesta ovat lähteneet muun muassa sellaiset elokuvat kuin Pretty Woman (1990), Frankie and Johnny (1991), Runaway Bride (1999), Valentine’s Day (2010) ja New Year’s Eve (2011). Joten suuren näyttelijäjoukon taidokas luotsaaminen pitäisi olla hyvin hallussa. Tässäkin elokuvassa se on tullut tarpeen, sillä valkokankaalla tapahtuu paljon usean eri ihmisen taholta. Ja elokuva ei oikeastaan eroa paljon hemmon aiemmista, kokoontumisen teema on eri, mutta samalla lailla edelleen pohditaan ihmissuhteita ja mietitään sitä, että kuka minä oikein olen matkalla sinne perinteiseen happy-endiin.

Mother’s Day tarjoaa katsojalle juuri sitä kevyttä tyttöhömppää, mitä ohjaajan töiltä voi odottaa, vaikka tällä kertaa mennään toki maata myöten hiekkaa keräillen, mutta silti. Mukana on matkalla muutamia mutkia, mutta ei mitään kovin syvällistä, vaikka aiheita siihen valkokankaan tapahtumista kyllä olisi ollut. Ehkä tämä kevyt ja pinnallinen raapaisu miellyttää useampaa eri ihmistä ja siten takaa useampia taaloja tekijöiden pussiin. Tästä kevyestä asenteestaan huolimatta Mother’s Day jaksaa kyllä välillä naurattaa ja koskettaa omalla tavallaan, joten ei se mikään ihan mahdoton kesäleffa ole, vaikka ei kuuta sieltä taivaalta tavoittelekaan. Tässä kohtaa on kuitenkin pakko pohtia sitä, miksi ihmeessä lauma taitavia näyttelijöitä on suostunut tähän mukana. Ja mitään muuta kuin ”kevyttä kesätekemistä” en keksi syyksi.

Hyvää äitienpäivääwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
omalla tahdilla etenemiseen elokuvassa, joka ei oikein käynnisty kunnolla tai saavuta sitä samanlaista tasoa mitä ohjaajan Mr. Garry Marshallin aiemmissa elokuvissa oli. Mother's Day toki yrittää parhaansa, sen vitsit ovat välillä rasistisia, homofobisia tai muuten vaan loukkaavia, mutta yksi asia nousee ylitse kaiken – kyllä äiti tietää, miten asiat selvitetään ja mitä lapsi haluaa. Tätä ei nyt ihan alleviivata koko ajan, mutta katsojan ei kyllä myöskään anneta unohtaa massiivista äidinrakkauden määrää. Näyttelijät tekevät varmaankin parhaansa kesäfiiliksillä ja jotenkin siitä on onnistuttu saamaan kasaan asiallinen elokuva. Suosittelenkin rainaa kaikille ohjaajan edellisten elokuvien ystäville. Syvällisempää tavaraa etsivät saavat suunnata muualle. Joka tapauksessa hyvää äitienpäivää kaikille äideille, varaäitinä toimiville, äidittömille ja meille, joilla ei ole eikä tule omaa lasta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts, Jason Sudeikis, Britt Robertson, Timothy Olyphant, Hector Elizondo, Jack Whitehall, Margo Martindale, Shay Mitchell, Aasif Mandvi, Jon Lovitz, Sarah Chalke, Robert Pine

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
1 Comment

Yksi kommentti artikkeliin “Mother’s Day – Äitienpäivä”

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa