VALIKKO

Mortdecai

Charlie Mortdecai (Johnny Depp) ja hänen uskollinen palvelijansa Jock Strapp (Paul Bettany) joutuvat yhdessä selvittelemään varastetun maalauksen arvoitusta, joka kuulemma kätkee taakseen koodin natsien varastamaan kultaan. Mukana mutkia matkalle ovat tekemässä vihaisia venäläisiä ja kansainvälisiä terroristeja sekä tietenkin Charlien ihasttuva vaimo Johanna (Gwyneth Paltrow) sekä hänen peräänsä huuteleva MI-5:n agentti Martland (Ewan McGregor).

Mortdecai on Mr. Kyril Bonfigliolin kynäilemä tuotos. Aristokraattinen taiteentuntija Charlie Mortdecai ja hänen miespalvelijansa Jock Strapp seikkailevat yhdessä useammassa eri kirjassa, joten aiheesta kiinnostuneet voivat suunnata kirjastoon jäljittämään teoksia: Don’t Point That Thing At Me (1972), After You With A Pistol (1976), Something Nasty In The Woodshed (1979) ja The Great Moustache Mystery (1999). Jos mieleen paukahtaa Mr. P. G. Wodehousen herrat Bertie Wooster ja Jeeves et ole kovin väärässä, sillä parivaljakon meno vaikuttaa välillä hyvin samanlaiselta, joskin väkivaltaa enemmän kohtaavalta. Nyt valkokankaalla nähty tuotos perustuu kirjaan Don’t Point That Thing At Me (1972). Lionsgate on luvannut (uhannut) jatkaa Mortdecain seikkailuja valkokankaalla (vaikka kassamenestystä ei ole varsinaisesti osunut kohdalle). Katsojalle jääkin pohdittavaksi, että miten pitkälle hassut viikset ja Mr. Deppin maneerit jaksavat kiinnostaa. Ainakin Mr. Depp tekee hieman erilaisen roolin itselleen niin tutusta kapteeni Jack Sparrowta (tai sitten ei). Oikeasti olin ihan tyytyväinen, että ensimmäisenä hahmosta ei tullut mieleen kapteeni Sparrow.

Elokuva koittaa hakea huumoriaan Jockin suorittamista Mortdecain pelasteluista / oksentelusta / yökkäilystä ja oudoista tavoista. Alkuun ne toki jaksavatkin naurattaa, mutta saman toistaminen uudestaan ja uudestaan ja uudestaan osoittaa lähinnä katsojan aliarvioimista. Rajansa kaikellakin – myös viihteellisyyden merkeissä. Näyttelijätyö vaikuttaa jumittuneen näihin heikkoihin sketseihin, mikä tekee valkokankaalla olevista näyttelijöistä lähinnä statistin oloisia ja siten osoittaa ohjaajalta hyvää ammattitaidon hukkaan heittämistä.

Hyvin tämä tulee esille siinä, että elokuva on toki viihteellinen, visuaalisesti kaunista katsottavaa, tasaisen laadukas, värikkäitä hahmoja täynnä oleva, mutta sen seurassa on myös helppo nukahtaa ja herätessään yhtä hyvin kärryillä kuin torkkumisen aloittaessa. Tämä ei ehkä ollut ohjaajan tarkoitus. Tilanteista ei ole otettu kaikkea mahdollista irti ja ehkä sen vuoksi elokuva sopiikin hyvin varhaisnuorille ja lapsenmielisille.

Sekalainen soppawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa on mukana vähän kaikkea. Joidenkin mielestä elokuva on varmasti hukkaan heitettyä aikaa, taitoa ja valkokangastilaa. Mutta samaan aikaan sen tekijöillä on varmasti ollut hauskaa, ainakin välillä. Mortdecai voisi toimia hauskana, toiminnallisena sekoiluelokuvana, jos se olisi tiiviimmin koottu. Nyt nähty tulos sekoittaa toki soppaa, mutta kaikki makupalat jäävät sinne kattilan pohjalle ruokaa ylös kaapiessa. Suosittelen elokuvaa kaikille Johnny Deppin ystäville, jotka haluavat nähdä hänen jälleen koheltavan itselleen uskolliseen tyyliin. Leffasta nauttivat varmasti myös ne, joiden viihdekriteereistä löytyy päätöntä kohelusta kauniissa maisemissa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa