VALIKKO

Money Monster – Rahahirviö

 

”Money Monster” TV-showssa tunnetuksi tullut taloudellinen neuvonantaja Lee Gates on tiukassa paikassa. Häntä pidetään Wall Streetin sijoitusguruna, joka antaa neuvoja matti meikäläisille. Nyt neuvoista vaarin ottanut ja omaisuutensa menettänyt Kyle Budwell pitää häntä panttivankinaan suorassa TV-lähetyksessä. Kameran takana tilannetta tarkkailee shown ohjaaja ja Leen uskottu Patty Fenn. Kylen tarkoitus on saada Leen avulla kehnosti menestyneet Ibisin osakkeet jälleen nousuun ja ennen kaikkea oikeutta rehellisyyden nimissä itselleen. Kyseisen firman PR-päällikköllä Diane Lesterillä ja sen omistajalla Walt Cambyllä on asiasta myös omat mielipiteensä.

Ohjauksesta on vastannut Ms. Jodie Foster, joka vuodesta 2010 lähtien on viihtynyt enemmän kameran toisella puolella kuin sen edessä, joskin ohjaustyöt ovat tästä huolimatta jääneet vähäisiksi. Daamin edellinen elokuva oli The Beaver (2011), jonka päänäyttelijän Mr. Mel Gibsonin henkilökohtainen elämä oli paljon tapetilla yhtä aikaa elokuvan kanssa. Tässä elokuvassa puolestaan omat haasteensa esittävät aika monet sivujuonet, joita olisi saanut suosiolla karsia pois tai ainakin tiivistää oleellisemmin päätarinan ympärille. Tämä siitäkin huolimatta, että raina kyllä pitää katsojan hyvin otteesaan loppuun asti sen tietynlaisesta hollywoodlandialaisuudesta huolimatta.

Money Monster on hakenut innoituksensa tosielämästä CNBC:llä vuonna 2005 aloittaneesta Mad Money -ohjelman juontajasta Mr. Jim Cramerista. Money Monsterin tavoin Mad Money -ohjelman tavoitteena oli opastaa investoinnissa ja keinottelussa viihteelliseen tyyliin. Vuonna 2006 kuitenkin todettiin, että miehen oppien mukaan investoineet ihmiset olivat menettäneet rahaa, vaikka muissa rahastoissa todettiin samaan aikaan 15 – 30 prosentin kasvuja. Hemmo päätyi selittelmään itseään Jon Stewartille Daily Shown maaliskuussa 2009. Tämä oli likimmäksi sitä anteeksipyyntöä, mitä Mr. Cramerilta odottivat useat häneet luottaneet ja hänen oppiensa mukaan sijoittaneet ihmiset. Haastattelun loppusuorasta jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä.

Stewart: ”Maybe we can remove ’In Cramer We Trust’ and go back to the fundamentals and I can go back to making fart noises and funny faces.

Cramer: ”I think we make that deal right here.

Tällä kertaa valkokankaalla kolme päätähteä tekee kuitenkin uskottavaa työtä. Mr. George Clooney on vaihteeksi muutakin kuin komea kasvo ruudussa (vaikka tämäkin saa oman osuutensa). Mutta ihastuttavasti ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat onnistuneet jakamaan valkokankaan valloitusvastuuta muillekin. Ms. Julia Robets puolestaan uskaltaa näyttä ikänsä ja sitä kautta kokemuksensa kiitettävästi. Mutta ehdottomasti eniten haluan hehkuttaa Mr. Jack O’Connellia kovan paikan edessä. Mies lunastaa uskottavasti paikkansa hollywood-elokuvien parissa ja toivon hänelle pitkää sekä laajakirjoista roolitusta valkokankaalla. Mr. O’Connellissa on jotain sitä samaa matti-meikäläisyyttyä mitä on esimerkiksi herroissa Matt Damon ja Tom Hanks. Toivottavasti hemmon suosio ja elokuvavalinnat myös kantavat häntä yhtä hyvin eteenpäin.

Ennalta arvattua draamaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka siitä huolimatta vie katsojan hyvin mukanaan. Valkokankaalla ei toiminnallisesti paljon tapahdu, vaan elokuva etenee dialogin ja asioiden selvittämisen voimin. Mutta sitä on sitten sitäkin mielenkiintoisempaa seurata. Pääosissa pyörivät näyttelijät tekevät hyvää työtä varmoilla maneereilla, joten katsoja tietää saavansa laadukasta draamaa kidnappauksen ja asioiden selvittämisen keskellä. On vain sääli, että leffa taipuu joissakin kohdin perinteiseen hollywood-hömpötykseen. Mutta sitäkin vakuuttavampaa on sen loppu, jossa yhden ihmisen menetys ei juurikaan maailmaa kaada, vaan me jatkamme siitä mitä ennen tätä olimme tekemässä. Toivoisinkin oikeastaan elokuvan herättelevän ihmisiä ihmisarvon ja toisen omaisuuden kunnioitukseen. Suosittelen elokuvaa kaikille bittiavaruudessa rahan kanssa töitä tekeville, hyvän dialogisen draaman ystäville sekä tietenkin niille, jotka fanittavat pääosissa pyöriviä näyttelijöitä. Ohjaaja Ms. Foster on tehnyt tasalaatuista työtä, joka ei aiheensa puolesta ikävä kyllä massoja houkuttele leffasaliin, mutta tässä kohtaa kannattaa kuitenkin tehdä poikkeus ja katsoa tämä(kin) raina.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connel, Dominic West, Caitriona Balfe, Christopher Denham, Giancarlo Esposito, Emily Meade, Grant Rosenmeyer, Chris Bauer

P.s. Ja kyllä rakas pikkuveljeni, tässä on nyt sitten ”joors kluuni, eikä prät pitti”. 🙂 🙂 🙂 Olet silti tosi ihana veli, vaikka välillä kiusaat mut kyllä ihan elokuvamieleni vaurioon…

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa