VALIKKO

Minuscule – Les mandibules du bout du monde / Minuscule : Mandibles from Far Away – Minisankarit 2 – matkalla maailman ääriin

https://assets.voxcinemas.com/posters/P_HO00006426.jpg

Tarmokas muurahainen on ystävineen sokerin perässä. Ongelmia on kuitenkin luvassa, kun vihaiset naapurimuurahaiset tavoittelevat samaa kohdetta. Hädän hetkellä apua saadaan uskolliselta ystävältä, talviunille menossa olevalta leppäkertulta. Sattumusten kautta leppiksen jälkikasvu tulee mukaan ja matkaa laatikossa toisella puolelle maailmaa Guadeloupeen. Kotiin pitäisi päästä, joten muurahaisten välinen morsetus nousee omaan arvoonsa leppiksen ottaessa yhteyttä kotinurkille pelastusryhmän kokoamiseksi.

Valkokankaalla jatkaa sama valloittava joukko pikku ötökäitä, joiden seurasta olemme saaneet nauttia aiemmin niin television kuin elokuvan parissa. Ensimmäinen elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2013 ja aloitti onnistuneen maailmanvalloituksensa. Olikin vain ajan kysymys, koska jatkoa seuraisi. Valkokankaalla tavataan ensimmäisestä elokuvassa tuttu leppäkerttu yhdessä jälkikasvunsa kanssa, touhukas muurahainen ja musiikkia rakastava hämähäkki. Yhdessä tämä kolmikko auttaa toisiaan hädän hetkellä, osoittaa tosi ystävyyttä ja asialleen omistautumista. Ensimmäisen elokuvan tavoin ötökät ovat jälleen saaneet pitää omat erityispiirteensä, puhetyylinsä ja äänikommunikaationsa. Se on varmasti yksi syy, miksi tämä ranskalainen animaatiosarja ja -elokuva ovat olleet niin suosittuja. Hahmoja ei ole pyritty ihmismäistämään, eikä heidän välistä kommunikointiaan ole ”pilattu” ymmärrettävällä dialogilla.

Minisankarit eivät petä tälläkään kertaan. Tarina on yksinkertainen, mutkia suoraksi vetävä kertomus ystävyydestä ja perheestä. Samalla se kuvaa hyvin paikallisia olosuhteita eri maissa ja niissä nurkissa asuvia suurempia ja pienempiä ötököitä. Ötököiden kokoluokka ei ehkä nouse ensimmäisen elokuvan tavoin yhtä suuresti esille, mutta ei jää kyllä myöskään takavasemmalle. Huumoria ja jännitystä on luvassa kaikille katsojille iästä riippumatta. Leffa toimii hyvin koko perheen viihdyttäjänä ja avartaa maailman katsomusta sieltä pienempien suunnasta.

Ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Hélène Giraud ja Thomas Szabo jatkavat taidokasta työtä minisankareiden parissa. Vaikka ymmärrettävää dialogia ei ole olemassa, ötököitä ei ole ihmistetty, niin epäselväksi ei kyllä jää mitä asioista ajatelleen ja mikä ötököitä motivoi. Visuaalisesti raina on yhtä vakuuttava kuin edeltäjänsä ja soisinkin valkokankaalle tulevan lisää minisankareiden seikkailuja – tällä kertaa pääosassa voisi olla ihastuttava hämähäkki. Vink, vink Futurikon Films. Edeltäjänsä tavoin animaatio on sidottu taidokkaasti osaksi live-kuvausta. Näiden kahden eroa ei elokuvan aikana juurikaan huomaa ja leffan jälkeen olisin ollut valmis vannomaan totaalianimaation nimeen… niin taidokasta on näkymä valkokankaalla. Mutta tunnustusta on annettava asiansa osaaville – hyvin yhdistetty.

Moitittavaa tulee vain paluumatkan yksitoikkoisuudesta. Ymmärrän toki, että minuutteja on rajallinen määrä, mutta olisi sinne jonkin hauskan tapahtuman vielä voinut sisällyttää. Varsinkin kun palaava porukka oli omalla tavallaan ihastuttava ja toisista poikkeava. Veden alla käytiin, ehkäpä ilmassa tapahtuva kommellus oli jotain, mitä jäin kaipaamaan.

Eläimellinen perheleffawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka saa katsojan, toivottavasti, äimistelemään maailmaa erilaisesta näkökulmasta. Ehkäpä tässä pitää ruveta nostelemaan muitakin kuin kastematoja kadulta pois ruohikon turvaan. Pieni leppäkerttu tarvitsee taas ystäviensä muurahaisen ja hämähäkin apua. Onneksi ystävyys ei petä koskaan ja katsojalla on samalla oiva tilaisuus tutustua uusiin maisemiin ja niiden mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin pienille ötököille. Leffa ei ymmärrettävällä dialogilla kikkailla, pröystäile erikoistehosteilla tai esitä ylijännittävää kierteistä juonta. Sen sijaan se painottaa perheen merkitystä, vastuuun kantoa ja ystävyyttä. Parhaimman vaikutuksen tähän katsojaan kaiken tämän keskellä teki hämis, joka ansaitsisi oman elokuvansa. Suosittelen rainaa kaikille iästä riippumatta. Leffasalista poistuu hyväntuulisena ja maailma on jälleen kerran parempi paikka elää..
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 1 tunti 29 minuuttia
Ikäraja: 7

Osastot: Animaatio, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Seikkailu
Kommentit

Vastaa