VALIKKO

Min lilla syster / My Skinny Sister – Pieni siskoni

12-vuotiaan Stellan mielestä hänen isosiskonsa Katja on kaiken maailman navan piste ja ihan syyllä, sillä Stella myös ihailee siskoaan yli kaiken. Katja puolestaan harrastaa taitoluistelua ja yrittää tulla siinä koko ajan paremmaksi ja kevyemmäksi. Lopputulos on arvattavissa, mutta ennen kaikkea Stellan kantama vastuu jaksaa yllättää.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Ms. Sanna Lenken on saanut pidettyä hyvin kurissa kasvukivut ja nälkäpelit, joiden esittämisessä on helppo harhautua heikoille jäille. Erityisesti ohjaajaa on kiitettävä liiallisen sentimentaalisuuden alleviivaamisen puutteesta, sillä hänen omasta henkilöhistoriastaan löytyy anoreksian kanssa kamppailu. Samaan hengenvetoon on toki todettava, että se on myös varmasti auttanut häntä tuomaan taudin keskeiset piirteet hyvin esille. Syömishäiriöiden kuvaus sinänsä ei kuitenkaan (onneksi) saa elokuvassa pääpainoa, vaan sitä viedään eteenpäin Stellan ajatuksilla ja toimilla.

Pääosissa loistavat daamit Amy Deasismont ja ennen kaikkea Rebecka Josephson, jonka soisin säilyttävän samanlaisen heittäytymisen ja aidon läsnäolon taidon mitä nyt valkokankaalla nähdään. Jokainen meistä on ollut joskus 12-vuotias ja varmasti tunnistaa itsessään niitä piirteitä, mitä Rebecka tuo elokuvan tarinaan. Hän tekee omalla esiintymisellään elokuvasta lämminhenkisen ja humoristisen, joten on vaikea uskoa daamin oleva ensikertalainen valkokankaalla tai neidin löytyneen vasta kuukausi ennen kuvauksia. Tätä nuorta daamia näkisi myöhemminkin mielellään uudelleen valkokankaalla.

Stellan ja tulevien nuorisolaisten asemaa elokuvassa kuvaa hyvin myös sen fyysinen taso. Elokuvaa ei ole kuvattu mistään tornista, vaan asioista toiseen edetään fyysisesti sillä tasolla, millä Stella maailmaa tuijottelee. Tämä on virkistävää katsottavaa, vaikka raina ei varsinaisesti mikään lastenleffa olekaan. Niin ainakin tällä kertaa se pysyy kiitettävästi lapsen (anteeksi, lähes nuorisolaisen) tekemisen oivallusten ja elämysten tasolla. Mukaan on saatu niin arkea kuin juhlaa, mutta ennen kaikkea suurten salaisuuksien kanssa painiskelua.

Kasvukipujen ja syömishäiriöiden lisäksi elokuva ottaa kantaa toimimattomiin perheisiin. Omassa työssäni tämä on nähty niin monta kertaa, että olisi voinut luulla elokuvan ohjaajan olleen vakoilemassa vanhempia ja heidän keskinäistä vuorovaikutustaan eri paikoissa työmaallani. Ongelman tunnistaminen ja hyväksyminen ovat eri asiat, eikä se vähättelyllä tai maanittelulla ainakaan häviä minnekään. Tämä ihan vain tiedoksi vanhemmille. Samoi kuin se, että syömishäiriöiden taustalta löytyy yllättävän usein ongelmia perheestä.

Kasvukipuja ja nälkäpeliäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Min Lilla Syster esittelee hieman erilaisen näkökulman syömishäiriöihin tai ihan mihin tahansa sairauteen, jossa yksi perheen lapsista tulee suljetuksi salaisuuksien verkkoon ja huomion ulkopuolelle. Toimimattoman perheen vanhemmat toki yrittävät, mutta 12-vuotiasta ei enää vedetä höplästä entiseen malliin. Elokuva esittelee hyvin sisarussuhteita ja sisarusten sidettä toisiinsa. Se voi olla niin rakentavaa kuin tuhoavaakin ja jättää ennen kaikkea liian paljon vastuuta liian nuoren ihmisen harteille, vaikka hän kuinka kypsyisikin matkalla kohti nuorisolaisuutta. Suosittelen elokuvaa kaikille perheille, joissa käydään läpi vaikeita sairauksia ja tasapainoillaan tasaisesti jaetun huomion kanssa. Min Lilla Syster – elokuvaa on helppo katsoa, Stellan toiminta on uskottavaa ja leffa herätttää paljon ajatuksia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Rebecka Josephson, Amy Deasismont, Annika Hallin, Henrik Norlén, Maxim Mehmet

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa