VALIKKO

Mieletön elokuu

Mieletön elokuu -elokuvassa selvännäkijä ja hattukaupan omistajatar Elsa Aho (Kati Outinen) elää suhteellisen rauhallista elämää, kunnes hänen kauppansa oven avaa nuoruuden rakastettu tšekkiläinen muusikko Jan Novak (Miroslav Etzler). Elsa ja Jan huomaavat, että nuoruuden tuliset tunteet eivät olleet kadonneet minnekään. He joutuvat pohtimaan mitä tehdä tilanteessa, jossa suhteen ylläpitäminen ei onnistu rautaesiripun eri puolilla ollessa. Asiaa kiemurtaa entisestään rakastunut poliisikomentaja Ståhl (Esko Salminen), joka pyytää Elsan apua loikkareiden jäljittämisessä sekä Elsan sisarentytär Minni (Elena Leeve) omine rakkaushuolineen Adamin (Krystof Hadek) kanssa.

Pääosassa pyörivien näyttelijöiden lisäksi valkokankaalla nähdään vaikuttavia pienempiä rooleja, joissa loistavat muun muassa Laura Birn, Tapio Liinoja, Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius ja Tommi Korpela. Näyttelijöillä vaikuttaa olleen hauskaa elokuvaa tehdessä ja se kyllä välittyy myös valkokankaan tälle puolelle. Mutta ennen kaikkea oli mielenkiintoista nähdä Ms. Kati Outinen puheroolissa, sillä hänen osakseen on yleensä kaatunut vähäsanaisempi toiminta Mr. Aki Kaurismäen elokuvissa. Tällaisia kotimaisia elokuvia katselisi mielellään lisääkin.

Ohjaaja Ms. Taru Mäkelä on pyrkinyt esittämään vuosien takaisia dramaattisia tapahtumia kunnon komedian keinoin. Komediallisten tapahtumien lisäksi Ms. Mäkelä on tehnyt elokuvan mahdottomasta rakkaudesta menemättä kuitenkaan liikaa lässyttämisen puolelle. Ja jos pitäisi verrata tätä ja Ms. Mäkelän edellistä rainaa Varasto (2012), niin kaikki mahdolliset myönteiset pisteet kyllä kaadan Mielettömän elokuun suuntaan. Leffasalista ei voi poistua suu mutrussa. Vaikka Mieletön elokuu ei välttämättä vaadi taakseen suurta valkokangasta, se tekee sen vaikuttavammaksi kokemukseksi. Tästä huolimatta elokuvassa on myös tiivistä ja pieneen pakattua tunnelmaa, joka antaa näyttelijöille mahdollisuuden vähäeleiseen mutta suuritunteiseen ilmaisuun.

Elokuvaa on kuvattu Suomessa, Tsekkoslovakiassa ja Norjassa. Kotimaastamme pääsemme ihailemaan Seurasaarta, Senaatintoria ja Mannerheimintietä. Tosin näihin joihinkin joukkokuvauksiin olisin kaivannut hieman enemmän sitä joukkoa. On jotenkin naurettavaa katsoa kulkuetta, jossa on enemmän osallistujia kuin sen katsojia. En usko, että muutaman statistin palkkaaminen lisää olisi vienyt elokuvaa konkurssiin. Sen sijaan se olisi ehkä tuonut siihen lisää massojen merkittävää voimaa, jota Rauhan ja ystävyyden nuorisofestivaaleilla varmaankin aikoinaan koettiin. Nyt nämä satunnaiset sivustaseuraavat vievät elokuvalta sen kaipaamaa massauskottavuutta. Onneksi elokuva ei näissä paljon pyöri, mutta sitäkin enemmän niillä olisi parhaimmillaan ollut enemmän annettavaa tälle leffalle.

Mieletön elokuu -elokuva sijoittuu vuoteen 1962, jolloin elettiin kylmän soda aikaan ja Helsiinkiin kokoontui noin 20000 nuorta kommunistien rauhan ja ystävyyden nuorisofestivaaliin. Aikaansa hyvin sitoutuva elokuva esittelee valkokankaalla myös aikansa merkittäviä hahmoja, kuten Juri Gagarin, Lee Harvey Oswaldin ja presidentti Kekkosen. Oikeassa elämässä Helsingissä pidettyjä maailman nuorison ja ylioppilaiden 8. rauhan ja ystävyyden festivaali oli osa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välistä propagandataistelua. Suomessa festivaalia pidetään osaltaan kulttuuriradikalismin innoittajana. Elokuvan Mieletön elokuu näkökulmasta nuorisolaisten on turha olla huolissaan siitä, että leffa ei koskettaisi. Ms. Marplen tavoin voin todeta, että vaikka aikakaudet muuttuvat, niin ihmisten perusluonteet pysyvät samana. Toki myönnän, että olin leffasalissa nuoremmasta päästä ja omia kokemuksia / muistikuvia ei todellakaan ole olemassa kyseisestä festivaalista. Sen sijaan sitäkin enemmän pystyi nauttimaan elokuvan yleismaailmallisesta sanomasta rakkauden saavuttamisesta ja siihen liittyvien päätösten tekemisestä. Sitä paitsi Elsa Aho sitoo nykyajan suhteellisen hauskalla tavalla elokuvaan kiinni 🙂 🙂

Miellyttävä kokemuswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
rakkauden kaiken kattavasta voimasta ja siitä, miten ihmisten uskomukset eri järjestelmistä muuttuvat. Mieletön elokuu on myös mielenkiintoinen kuvaus siitä, miten erilaista eläminen on ollut eri maiden kesken. Tämän sisäistäminen auttaa olemaan kiitollinen suomalaisuudesta, jos sitä vielä ei tunne. Elokuvallisesti Mieletön elokuu toimii suhteellisen hyvin koko ajan. Se tarjoaa hyvää mieltä, naurun pyrskähdyksiä ja historian siipien tuulettamista omalla raikkaalla tavallaan. Suosittelen sitä kaikille kotimaisen elokuvan ystäville ja kaikille niille, jotka menivät katsomaan Varaston. Tämä on leffa mielestäni sitä reippaasti parempi, sillä leffa pitää itsensä paremmin kasassa sekä on kaikin puolin miellyttävämpi / mielenkiintoisempi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa