VALIKKO

Mielenkiintoisia elokuvateattereita maailmalta – Interesting MovieVenues Around the World

Kesä on sitten virallisesti tullut kaikkine helteineen, sateineen (ja hyttysineen – niitä en kyllä yhtään kaipaan). Niille, jotka päättävät suunnata jonnekin päin maailmaa virkistymisen merkeissä suosittelen (luonnollisesti) myös paikallisessa leffateatteriss piipahtamista. Seuraavista voi valita suosikkejaan kohdemaan mukaan.

Event Cornwall Outdoor Screenings on kokeilemisen arvoinen, jos olet matkalla paikkakunnalle. Ulkoilmaelokuvien esittäminen alkoi vuonna 2009 osana Truro & Penwith College Fal River Festivalia ja loppua niille ei toivottavasti näy. Tapahtumasta vastuussa oleva tiimi on onnistunut luomaa jotain aiheeseen sopivaa lähes joka vuosi. Esittäessä Tappahaita alueella elokuvan aikana veneili yksinäinen kalastusvene valot päällä. Perferct Storm -elokuvan aikana puolestaan taivaalta sattui satamaan sopivasti kaatamalla vettä. Elokuvatkokemukset on pyritty viemään suhteellisen autenttisiin ympäristöihin, mikä lisää elokuvanautintoa entisetään. Tämän taidan laittaa omalleni to-do-listalleni.

Sol Cinema Walesissa pitää itsellään titteliä maailman pienimmästä elokuvateatterista. Paikkoja leffateatterissa on huimat 16 kappaletta. Mutta juuri se mahdollistaakin elokuvateatterin matkustamisen minne vain. Matkailuvaunuun sijoitettu leffateatteri antaa vierailijalleen kokemuksen punaisesta matosta, paikannäyttäjästä ja popcornista hyvien lyhyiden noin 10 minuutin leffojen lisäksi. Sol Cinemaan voi törmätä eri festivaaleille, joten elokuva-auton sivuja kannattaa kiinnostuneiden seurata aktiivisesti. Tosin en kyllä itse oikein ymmärrä, miten moiseen purkkiin saa mahtumaan peräti 16 ihmistä ja sen paikannäyttäjän….

Puolalainen Kino Pionier juhli hiljattain 100-vuotispäiväänsä Szcecenissä. Se perustettiin vuonna 26.9.1909 ja avasi elokuvalliset kokemuksensa elokuvien Der Kampf um den Glauben, Pick und Pock ja Die Smaragdküste der Bretagne myötä. Paikka on onnistuneesti pysynyt elossa kahden maailmansodan ajan ja esittää edelleen kahdessa salissa elokuvia. Elokuvateatteria onkin ihan syyllä tituleerattua maailman vanhimmaksi leffateatterissa, joka on edelleen toiminnassa. Paikka ei ole kuulemma paljon muuttunut sadan vuoden aikana pientä hienosäätöä lukuunottamatta. Ohjelmisto on tietenkin puolaksi. Kino Pionier on varmasti vierailemisen arvoinen, sillä isommassa salissa (huimat 82 paikkaa) saa nauttia perinteisestä elokuvakokemuksesta, mutta pienemmässä salissa ’Kiniarniassa’ on mahdollisuus nauttia virvokkeita kahvilatyyliin elokuvan lomassa.

Ateenassa sijaitseva Cine Thisio on paikkakuntansa vanhin elokuvateatteri. Paikka perustettiin vuonna 1935 ja se näytttää niin klassisia elokuvia kuin uusimpiakin valkokankaan valloituksia. Mikäli itse elokuvan katseleminen ei innosta, katsojalla on aina mahdollisuus kääntää katseensa Akropoliksen ja Parthenonin raunioiden suuntaan. Tämä elokuvateatteri on auki huhtikuusta lokakuuhun, joten paikka kannattaa pitää mielessä mikäli olet suuntaamassa Kreikkaan.

Hollywood Forever Cemetery Cinespia Outdoor näytöksiä L.A.:ssa on Paramountin Studioiden takapihalla. Mikäli matkasi suuntaa studioille, käy nauttimassa kesäaikaan myös erilaisesta elokuvakokemuksesta hautausmaalla. Hautausmaa on yksi Los Angelesin vanhimpia ja sieltä voi bongailla mykkäelokuvien tähtien massiivisia mausoleumia. Onko siis todellakaan parampaa paikkaa esittää heidän klassisia elokuviaan?

Golden Village Cinema Gold Class Singaporessa voikin sitten pitää jokaisen lähes kaikilla aisteilla elokuvista nauttivan optimaalisena paikkana. 56-paikkainen elokuvateatteri on tullut tunnetuksi ensiluokkaisesta palvelusta, jota saa paikalle elokuvan aikana nappia painmalla. Luvassa on tietenkin sovittuun hintaan leffateatteriin noutaminen ja sieltä kotiinkuljetus sekä muita mukavuuksista, joista tavallinen tallaaja ei osaa edes haaveillakaan. Meille tavallisille tallaajille on toki luvassa normaalimpaa ja kukkaroystävällisempää menoa Golden Village Cineman muissa saleissa.

CGV Cheongdam Cine City elokuvateatteri Etelä-Koressa tarjoaa katsojalle aistien yliärsytyksen liittämällä elokuvakokemukseen mukaan liikkuvia tuoleja, sumuefektejä sekä erilaisia tuoksuja vain tuodakseen katsojan likemmäksi valkokankaan tapahtumia. Nykyään tätä 4D-efektikokemusta on saatavilla myös Meksikossa, Kiinassa, Thaimaassa sekä Venäjällä. Omalla kohdallani elokuvalliseen aistiärsykekokemukseen riitti lyhytelokuva Wasalandian heiluvissa tuoleissa kaivosmatkasta kertovan leffan aikana, joten jätän mielelläni tämän kokemuksen kokeilematta. Ne, joilla on parempi tasapainokyky kuin minulla, voivat puolestaan nauttia tästä.

The Archipelago Cinema Thaimaassa Kudu saarella antoi erilaisen kokemuksen elokuvissa käynnistä Sen suunnittelija saksalainen arkkitehti Mr. Ole Scheeren vei katsojansa todellakin keskelle merta katsomaan paalujen väliin vedettyä valkokankangasta. Elokuvateatteri tehtiin erityisesti Film On The Rocks Yao Noi Festivaaleilleja festivaalien jälkeen paikka purettiin (sniifs). Erilaista elokuvakokemusta hakevien kannattaa siis pitää silmänsä auki koskien eri maiden elokuvafestivaaleja.

Ja lopuksi vielä ystävällisesti muistutan, että kyllä niitä mielenkiintoisia elokuvateattereita löytyy myös Etelä-Koreaa lähempää. Tämän blogin postauksesta ’Leffassa Lontoossa’ voi lukea Lontoon mahdollisuuksia. Joten kai tässä pitää tehdä (saa tehdä) mielenkiintoisen elokuvallisen matkan myös johonkin lähempäänkin maahan, että tänne saataisiin pohdintaa myös vaikka Tukholman leffateattereista. Muussa tapauksessa näemme jälleen leffateatterin lippujonossa….

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa