VALIKKO

Mandela: Long Walk to Freedom – Mandela: Pitkä tie vapauteen

Tiedosto:Mandela Pitkä tie vapauteen.jpg

Mandela: Pitkä tie vapauteen on tarina entisestä Etelä-Afrikan presidentistä Nelson Mabida Mandelasta (1918 – 2013). Se sijoittuu usealle eri vuosikymmenelle ja siten täyttää todellakin elämänkerrallisen tarinan vaatimukset kiitettävällä tasolla. Tarina alkaa nuoren pojan näkökulmasta, joka saa mieskasteensa Trasnskein maisemissa ja päättyy vuoteen 1994, jolloin Mandelasta tuli Etelä-Afrikan presidentti. Tähän väliin mahtuu nuoren miehen (Idris Elba) kasvu taitavaksi lakimieheksi ja 27 vuotinen vankeus Robben Islandilla. Elokuva esittelee hyvin miten xhosa-heimon miehestä tuli hallituksen pelkäävä Apartheid-aktivisti, Etelä- Afrikan presidentti ja rauhan symboli.

Mandelen elämänkerran kuvaamisen lisäksi elokuva esittää toisena vahvana teemana Nelson Mandelan ja hänen toisen vaimonsa Winnien (Naomie Harris) välisen rakkaus-viha-suhteen. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, sillä valkokankaalla tämä parivaljakko viettää aikaa yhdessä noin 10 minuuttia. Mutta ilman Winnien aktiivista ja väkivaltaista toimintaa rotuerottelun poistamiseksi Nelson Mandelasta olisi tuskin tullut sitä, mitä hänestä tuli. Näin ollen onkin todettava, että Ms. Harris ja Mr. Elba onnistuvat pelastamaan paljon tästä epookista, joka muuten tuntuu menettävän Mandelan-sykkeen jonnekin kulissien taakse ja jättävän paljon kysymyksiä vastauksia vaille.

Ohjaaja Mr. Justin Chadwick on ollut kovan haasteen edessä. Edesmenneen Nelson Mandelan elämän vaiheissa on ollut mistä valita ja tiivistää valkokankaalle. Nyt tämä valinnanvaikeus ja tärkeiden asioiden kiireinen painottaminen näkyy valkokankaalla kevyinä välähdyksinä Mandelan elämässä. Ehkä asiasta saa enemmän irti, kun paneutuu elokuvan innoittajana olleeseen teokseen: Pitkä tie vapauteen (1995).

Valta takaisin Afrikallewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai jotain sinne päin. Yritystä tähän on rauhanomaisin keinoin ja kun ne eivät auta, niin silloin oli pakko tarttua aseisiin. Mandela: pitkä tie vapauteen ei ole kuitenkaan pelkkää massaprotestointia ja pikkupommittelua, vaan pikemmin osoitus siitä, miten yhden ihmisen vankkumaton vaade oikeudenmukaisuuteen vei yhden valtion mukanaan. Leffa yllätti erittäin myönteisesti, sillä en tunnustaudu miksikään yli-innokkaaksi elämänkerrallisten tarinoiden katsojaksi. Mutta nyt sai sentään satunnaisesti kurkistella sen miehen historiaan, jonka edestä minäkin olen aikoinaan nimeni raapustanut Amnestyn vetoomuskirjeisiin: Free Nelson Mandela. Kai se on kuten Nelson 'tata' Mabida Mandela opettaa: ei yksin - mutta yhdessä, ei asein - vaan rauhanomaisin keinoin maailmassa tulee elää ja tasa-arvoisesti toisiaan kohdella. Suosittelen leffaa kaikille Mr. Mandelan menneisyydestä kiinnostuneille, niille jotka metsästävät aivotajuntaansa parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaita ja kaikille niille, jotka haluavat uskoa parempaan huomiseen. Yksin olemme heikkoja, yhdessä meistä löytyy voimaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Rakkaus vapautti kansakunnan, ei politiikka.” – Nelson Mandela

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa