VALIKKO

Man of Steel – Teräsmies / Teräksinen mies

Man of Steel -elokuvan myötä Teräsmiestä / Supermiestä yritetään elvyttää uudelleen valkokankaan valloittajaksi. Taustajoukoissa häärii tuottajana myös Mr. Christopher Nolan, joten ehkäpä Warner Brothersin kassakaapin vartijat toivat Mr. Nolanin omaavan samanlaisia megahitin luomisen taitoja, mitä hän osoitti Batmanin kohdalla. Tästä syystä koin pakolliseksi aloittaa Man of Steel -elokuvan orientoitumisen katsomalla Batman Begins -elokuvan. Nyt oli mieli säädetty oikealle tasolle mahdollista sarjatuotantoa varten. Elokuvan aikana tämä tuli todettua erittäin hyväksi teoksi.

Man Of Steel -elokuvassa Clark Kent / Kal-El (Henry Cavill) singahtaa maapallolle tuhoutuvalta kotiplaneeltaltaan. Takapihaltaan lapsen löytävät Jonathan Kent (Kevin Costner) ja hänen vaimonsa Martha (Diane Lane) kasvattavat pojan omanaan ja kehoittavat häntä piilottamaan voimansa maailmalta. Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun Clark (Henry Cavill) tekee satunnaisia urotekoja ja joutuu sitä kautta ottamaan kantaa omiin voimiinsa ja ihmisten suhtautumiseen niihin. Asiaa ei yhtään auta irrallisuuden tunne, joka kasvaa Clarkin vanhetessa lapsesta aikuiseksi. Matkalla etsimään sitä todellista itseään Clark saa apua uudelta tuttavuudeltaan Lois Lane (Amy Adams).

Man of Steel on hieman vakavamielisempi versioTeräsmiehestä verrattuna siihen, mitä valkokankaalla on jo nähty. Kaikesta alkumainonnosta huolimatta leffa kyllä tarjoaa myös niitä naurunmahdollisuuksia.  Joten jos tämä versio miellytti on hyvä muistaa, että Mr. Henry Cavill on allekirjoittanut sopimuksen vielä kahdesta mahdollisesta jatko-osasta. Tämä siitäkin huolimatta, että hyvästä roolityöstä huolimatta Mr. Cavillia tullaan aina vertaamaan Mr. Christopher Reeven suorituksiin. Joka tapauksessa toivottavasti myös Ms. Adams suostuu jatko-osiin. Ainakin Ms. Amy Adamsin pitkäaikainen haave päästä näyttelemään Lois Lanea on tässä toteutunut. Daami yritti päästä Teräsmies-teemaiseen elokuvaan jo kaksi kertaa aiemmin. Ensimmäisen kerran J.J. Abramsin suunnittelemassa Flyby-elokuvassa ja tämän jälkeen Bryan Singerin Superman Returns. Tässä ilmeisesti toteutuu, että kolmas kerta toden sanoo -fraasi.

Valkokankaalla Teräsmiehellä / Supermiehellä on ollut monta nimeä: Kal-El, Clark Kent, Superman ja nyt Man of Steel. Miehen kunniaksi on myös laskettava se, että hänen rintavarustustaan koristava S on varmasti yksi tunnetuimmista symboleista koko maailmassa. Ensimmäisen julkisen esiintymisensä hän kuitenkin sai Action Comics – sarjakuvalehdessä huhtikuussa 1938. Herrojen Jerry Siegel ja Joe Shuster luoma hahmo valloitti pian lukijakaartinsa eikä hänen suosiolleen näy vielä loppua. Ja nyt menestyksellä ei näy vielä loppua. Supersankarin meriitiksi sarjakuvamaailmassa on myös luettava se, että hänen katsotaan aloittaneen supersankareiden maininnousun. Itseäni en hurjaksi Teräsmies /Supermies faniksi tunnista, vaan minua tuntuu hahmon suosiota enemmän hämäävän suunnattoman paljon se, miksi miestä kutsutaan Teräsmieheksi Suomessa, varsinkin kun rintamusta koristaa iso S, joka kääntyisi siten helpommin Supermieheksi.

Man of Steel on mielenkiintoinen supersankari leffa. Tämä erityisesti sen vuoksi, että jos mietit viimeaikaisia supersankari elokuvia joudut suuntaamaan katseesi Marvel Universen suuntaan sekä Batmanin viitan varjoihin. Supermies mahtuu tänne joukkoon vallan mainiosti. Perinteisten supervoimien esittelyn lisäksi elokuva laittaa pohtimaan sitä, mitä tehdä omilla kyvyillään (tai Teräsmiehen voimillaan) ja miten oma toimintamme vaikuttaa muiden elämään. Näitä olisi kaikkien hyvä pohtia välillä. Elokuva on täynnä valintojen pohdintaa ja elämistä niiden kanssa.

Ohjaaja Mr. Zack Snyder on tehnyt on poikkeuksellisen hyvin nykyelämään sopivan elokuvan Teräsmiehestä / Supermiehestä. Ja niin koomista kuin se onkin, niin Man of Steel on todennäköisesti ohjaajan realistisin elokuva, ikinä. Se esittää sitä, mitä Supermiehelle oikein tapahtuisi, jos hän sellainen nyt ilmestyisi näkyviin. Miten me häneen oikein suhtausimme? Luultavasti juuri sillä tavalla, mikä elokuvasta käy ilmi. Tämän nykyaikaan sijoittuvan tarinan lisäksi ohjaaja kuvaa hyvin kahden isän dilemmaa. Kumpaa kuunnella, maanpäällistä huoltajaa perusamerikkalaista (Kevin Costner) vai omissa mielikuvissa esiintyvää biologista isää Jor-Eliä (Russell Crowe).

Hyvä Teräsmies / Supermieswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Rintaasi koristava S todellakin antaa toivoa siitä, että tämän elokuvan myötä saat lisää tuulta viittasi alle ja voit singahtaa seuraavankin elokuvan turvin sydämiimme. Ensi kerralla vain toivon, että tuot mukanasi enemmän hurttia huumoria vauhdikkaiden tilanteiden rinnalle. On toki ymmärrettävää, että maan päälle tulosi ja asenteemme sinua kohtaan ei ollut sieltä parhaasta päästä, mutta nyt kun olemme sujut, toivon sinusta tulevan humoristisempi. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava Man of Steel -elokuvan lunastavan paikkansa hyvin Teräsmiehen / Supermiehen uutena esittelijänä. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todetta, että Man of Steel lunastaa paikkansa kesän popcorn-leffojen parissa. Se tarjoaa sarjakuvamaisen uskottavan tarinan hahmon synnylle ja toiminnalle Metropoliksessa /Smallvillessa. Leffa on täynnä vauhdikasta toimintaa, joskin sitä olisi voinut tiivistää reippaasti eikä leffan sanoma siitä olisi kärsinyt pahastikaan. Toivottavasti seuraavassa elokuvassa tämä on saatu jo korjattua. Suosittelen leffaa kaikille Teräsmiehen / Supermiehen ystäville sekä Mr. Christopher Nolanin tuotannosta pitäville. Luvassa on hyvää pohjatarinaa ja kahden kryptonilaisen tiukkaan kädenvääntöä - vai pitäisikö sanoa lentonäytöstä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa