VALIKKO

Maailman vahvin nalle ja noita-akan tytär

Kuvahaun tulos haulle maailman vahvin nalle ja noita-akan tytär

Kroisos Myyrä löytää kultaa majavien rakentamasta padosta. Ahneus on kova ja kullan kiilto silmissään hän rekrytoi avukseen noidan kiusatun ottotyttären Lotan hoitamaan maailman vahvimman nallen tieltä pois. Padon räjäytys ja Kumpulan kylän joutuminen veden varaan siinä ei Kroisos Myyrää haittaa. Maailman vahvimman nallen ollessa teillä tietämättömillä Kumpulan kylän lapsien on yhdistettävä voimansa ja syrjäytettävä ennakkoluulonsa kylänsä pelastamiseksi.

Edellinen Maailman vahvin Nalle -elokuva on vuodelta 2014 (Bamse och tjuvstaden – Maailman vahvin Nalle ja Rosvokaupunki). Joten hyvää sai odottaa tänne asti ja kyllä se kannatti. Edeltävän elokuvan tavoin tässäkin mennään rauhallisempaan tahtiin kuin nykyisissä lastenelokuvissa, joissa tahti on niin nopea, että hitaammat tippuvat kärryiltä jo ensi metreillä. Näin ei todellakaan pääse tapahtumaan Maailman vahvimman Nallen parissa. Samoin Maailman vahvin nalle -elokuva ei syyllisty paapomiseen, lässyttämiseen tai muutoin katsojansa aliarvioimiseen hänen iästään riippumatta. Sen sijaan se on suhteellisen rehellisen oloinen siirtäen ihmismaailman arvot Kumpulan kylän asukkaisiin.

Kotisoffapsykologin näkökulmasta tämä on virkistävää katseltavaa. Kumpulan kylän asukkailla on jokaisella ne omat vahvuutensa ja puutteensa, ihan niin kuin ihmisilläkin. Lisäksi sitä joudutaan tekemään kunnon moraalista pohdintaa ja tuijottamaan peiliin oman käytöksensä kohdalla puolin ja toisin. Toivottavasti elokuva herättelee aikuisia ja lapsia keskustelemaan muun muassa kiusaamisesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja toisten auttamisesta.

Visuaalisesti Maailman vahvin nalle ja noita-akan tytär on kaunista katsottavaa. Koko animaatiossa on vahva nostalginen kädenjälki, mutta se ei tee siitä suttuisan oloista. Pikemminkin päinvastoin, sillä tällä kertaa ilman suurempia aistiärsytyksiä katsojalla on kunnon mahdollisuus keskittyä ihailemaan taidokasta jälkeä, eikä vain kiiruhtaa kohtauksesta toiseen. Tällaisia lasten elokuvia toivon lisää. Hyppelihiiri saa tästä arvoistaan seuraa ja jään innolla odottamaan, mikä on seuraava lapsen ikätasoa huomioiva koko perheen animaatio.

Koska aina saa esittää toiveita, niin valkokankaalla olisi kiva nähdä koko perheen animaatio, tai ainakin edes lapsille suunnattua, jostakin seuraavista lastenohjelmista: Rosvo-Rudolf; Matti ja Miisu; Nalle Luppakorva; Hattuset; Pikku Aasi; Taotao; Tarkastaja Gadget tai Kolme muskettikoiraa. Lista vaikuttaa painottuvan 1980- ja 1990-luvuille (on sitä joskus oltu lapsi ja katsottu muutakin kuin Lassieta tai luettu Viisikkoa), mutta oikeasti enemmistö näistä sarjoista oli ihanan rauhallisia, hyvänmielisiä ja riittävän jännittäviä myös koukuttamaan koko perheen. Nyt vain odottamaan, että joku ottaisi tästä vinkistä vaarin.

Yhteistyö on voimaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei tällöin erilaisuutta katso pahasti. Maailman vahvin nalle ja noita-akan tytär etenee sujuvasti, mutta määrätietoisesti. Se nostaa esille tärkeimmät asiat, jäämättä liikaa murehtimana sattumuksia. Jännitystä on riittävästi luvassa, mutta perheen pienempien ei tarvitse silti piiloutua penkin taakse. Animaatio on visuaalisesti viehättävä, lapset hoitavat tarinan kotiin ja siinä samalla opitaan hyväksymään uudet tuttavat sellaisina kuin he ovat. Suosittelen elokuvaa kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Ja vanhemmille tiedoksi, vaikka omistat älypuhelimen älä kuvaa sitä filmiä. Tekijänoikeudet ovat tekijänoikeuksia ihan syyllä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Jussi Vatanen, Juha Muje, Markus Bäckman, Saana Norra, Petri Hanttu, Antti Timonen, Ia Koivisto, Sari Ann Stolt, Aku Laitinen, Sasu Moilanen, Peter Kanerva, Sampo Kovalainen, Tero Koponen

Kesto: 1 tunti 6 minuuttia

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa