VALIKKO

Ma vie de Courgette / My Life as a Courgette / My Life as a Zucchini – Elämäni kesäkurpitsana

Kuvahaun tulos haulle Ma vie de Courgette /My Life as a Courgette / My Life as a Zucchini film poster film

Icare asuu kahdestaan alkoholisoituneen äitinsä kanssa. Äidin tapaturmaisen kuoleman jälkeen paikallinen poliisi Raymond vie hänet lastenkotiin. Siellä hän ystävystyy Simonin ja Camillen sekä muiden lastenkodissa olevien lapsien kanssa. Edessä onkin uuteen tilanteeseen sopeutuminen, missä Raymond auttaa itseään Kesäkurpitsaksi kutsuvaa poikaa.

Tämän stop-motion-animaation debyytti ohjauksesta on vastannut Mr. Claude Barras. Ohjaus oli ilmeisenkin hyvin tehty, sillä animaatio pääsi kisaamaan vuoden Oscareiden parhaan animaation pystistä. Harmittavasti se meni ohi suun Zootopia-elokuvalle. Tämä elokuva kuitenkin sitä omaa kotia etsivistä nuorista on koskettava siinä missä pupun yritys päästä poliisiopistoon. Joka tapauksessa animaatio on saanut innoituksensa Mr. Gilles Parisin novellista Autobiography of a Courgette. Ms. Céline Sciamma on sovittanut teoksen taidokkaasti valkokankaalle. Siinä missä enemmistössä animaatioissa kosiskellaan vuorotellan niin lapsia kuin aikuisia, My Life as a Zucchini antaa tulla täyslaidallisen sellaisenaan. Ja jostain kumman syystä tämä sopii varmasti koko perheelle arjen makuisuudellaan ja rehellisillä tunteillaan. Ja tässä samassa yhteydessä on mainittava, että animaatio on aikamoinen ylistys toimivalla sosiaalitoimelle, kun miettii mitä kaikkea lasten taustoista paljastuu.

My Life As A Zucchini -animaatio on harvinaisen hidastempoinen ja anti-tapahtumarikas alun onnettomuutta lukuunottamatta. Lapsilla orpokodissa menee pääasiallisesti hyvin, heitä kohdellaan nätisti ja he muodostavat oman itsenäisen pienen perheensä. Suurimman jännityksen elokuvaan tuo Camillen täti, joka vaatii tytön huoltajuutta omine taka-ajatuksineen. Elokuva ei silti ole tylsä tai paikoillaan polkeva. My Life As A Zucchini -animaatio saa parhaat kiksinsä visuaalisesta toteutuksesta ja lapsen tarpeesta rakastaviin aikuisiin. Eikä katsoja varmasti ylläty, jos päässä alkaa muodostua yhteyksiä Mr. Tim Burtonin stop-motion maailmaan, tosin myönteisissä merkeissä.

Elokuvan elämänmakuisuudesta kertoo hyvin myös se, että näytös missä olin, oli mukana pieniä lapsia. Vanhemmat lukivat tekstitystä lapsilleen aina räjähtelevään pippeliin asti. Sitten yleisön joukosta alkoi kuulua vaativia ääniä: mitä tuo sanoi, mitä tuossa nyt lukee? Ehkäpä vanhemmat sitten selittelevät kotona paremmin suvunjatkamiseen liittyviä asioita, joihin ei ihan ne räjähtelevät pippelit kuulu.

Ystävyydestä ja perheen tarpeestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elämäni kesäkurpitsana on mielenkiintoinen stop-motion animaatio, joka sopii koko perheen leffaksi. Se on rauhallinen tempoltaan, esittäen lasten ystävyyden ja solidaarisuuden tasolla, joka aikuisilta jää varmasti usein huomaamatta. Lapset tekevät omassa ikäluokassaan oivalluksia, joita on ihan asiallista ja heräteltävää seurata. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lapsen maailmasta ja taidokkaasta stop-motion tekniikasta. Kaiken tämän lisäksi leffa onnistuu olemaan koskettava ja luomaan uskoa tulevaisuuteen. Kunpa joku vain vielä adoptoisi kaikki muutkin lapset.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccound, Michel Vuillermoz, Paul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick

Kesto: 1 tunti 6 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa