VALIKKO

Lucky

Aiheeseen liittyvä kuva

Arizonan pikkukaupungissa 90-vuotias Lucky elää rauhallista elämäänsä rutiinien mukaan ja pohtii siinä samalla elämän tarkoitusta omalla tavallaan. Elämän rajallisuudet tulevat vastaan äkillisen kaatumisen kautta ja Lucky joutuu hyväksymään oman kuolevaisuutensa. Tässäpä tämä rauhallisen ja mietteliään elokuvan juoni.

Mikäli kaipaat toimintaa, erikoistehosteita ja nuoria näyttelijöitä, suuntaa muualle. Lucky ei tarjoa mitään näistä. Sen sijaan se antaa ajattelemisen aihetta omasta kuolevaisuudestaan. Harva meistä elää 90-vuotiaaksi. Pääroolissa ollut Mr. Harry Dean Stantonin eli 91-vuotiaaksi ja Lucky olikin hänen joutsenlaulunsa. Mikäli miehen nimi ei sinänsä sano mitään, suosittelen kurkkaamaan hänen elokuvallista CV:tään. Sieltä löytyy varmasti useampi tuttu raina. Joka tapauksessa pääosa on kuin tehty edesmennelleen Stantonille. Miehen vähäeleisyys ja vaiteliaisuus sopii tähän rooliin hyvin. Ja vaikka leffan teema vanhuudessa pyöriikin, se ei ole mikään monologi vanhuuden vaivoista vaan pikemmin kunnian osoitus ikääntymiselle ja ihmisten huolehtivaisuudelle. Leffabongarit saavat rainasta myös omat kiksinsä, sillä se on osin täytetty viittauksilla Mr. Stantonin aiempiin elokuviin ja niissä tapahtuneisiin kohtauksiin, paikkoihin tai näyttelijöihin.

Käsikirjoittajat Logan Sparks ja Drago Sumonja ovat tehneet Luckyn rooli suoraan Mr. Stantonille. Tämä on varmasti osaltaan auttanut hemmon hyvää hahmoon sukeltamista. Ja ennenkaikkea varmasti se, että Mr. Stanton oli sujut ikääntymisensä ja sen vaikutusten kanssa. Ja tässä tuleekin sitten leffan haaste. Vanhuus, sen vaivat ja ikääntymisestä johtuva kuolema eivät ole mitään kassamagneetteja. Toivon Luckyn kuitenkin todistavan väärin. Kaikki me olemme kuolevaisia, joten olisi hyvä ottaa itseään niskasta ja antaa mielelle rauhallinen tilaisuus nähdä mitä se tulevaisuus kenties tuo tullessaan. Ohjaaja Mr. John Carroll Lynch on kuitenkin onnistunut tekemään tässä hyvää työtä ja leffa etenee yllättävän sujuvasti, vaikka se toistaa itseään Luckyn rutiinien kautta. Ohjaajan onnistumista on varmasti auttanut se, että hän on tehnyt itse myös vakuuttavaa työtä kameran toisella puolella hyvissä sivurooleissa. Joten vaikka leffa olisi kirjoitetttu suoraan Mr. Stantonille, niin Mr. Lynch on myös osannut ohjata näyttelijöitään hyvin.

Elokuvassa on monta hyvää hetkeä. Siis todellakin hetkeä, ei tapahtumaa, toimintaa vaan paikallaan olemista elämän kulkiessa eteenpäin. Yksi vaikuttavammista on kuitenkin Mr. Stantonin laulu Volver Volver. Sitä olisi vain voinut pysähtyä siihen koko leffan ajaksi, sillä niin hyvin kohtaus menee ihon alle. Lucky on myös siitä harvinainen elokuva, että siinä ei väkivaltaa ole kuin verbaalisessa uhittelussa. Ja sekin onnistuu uskottavasti 90-vuotiaalta länkisääriseltä mieheltä. Ehkäpä juuri leffan rauhallinen tahti tekee siitä vakuuttavan, hetkiin tarttuvan ja omalla tavallaan koskettavan kokemuksen.

Kaunis elämäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja kaunis kuoleman kohtaaminen. Kukaan meistä ei elä ikuisesti, joten sitä odottaessa voimme vain nauttia elämästä parhaan kykymme mukaan. Lucky tekee sen erilaisten rutiinien kautta ja olemalla kiinteä osa pikkukaupungin yhteisöä. Siinä jokainen välittää jokaisesta, tavalla tai toisella. Luckyn kohdalla se on toki välillä omaan napaan tuijottamista. Mutta kuten mies toteaa, on eri asia olla yksin kuin yksinäinen. Tästä pohtivasta asenteestaan huolimatta hän joutuu myös pohtimaan omaa kuolevaisuuttaan itselleen tyypillisellä tavalla. Katsoja ei voi kuin äimistellä leffan mukana. Juonellisesti valkokankaalla ei juurikaan tapahtu mitään, mutta arjen toistaminen samanlaisena päivästä toiseen tekee siitä hypnoottisen, todentuntuisen ja hyvin humaanin. Leffasta ei voi poistua kuin hyväntuulisena, joskin tippa silmäkulmassa. Suosittelen Luckyä kaikille, joilla on aikaa ja intoa pysähtyä hetkeksi paikoilleen. Elokuvan lisäksi se on kaunis jäähyväinen Mr. Harry Dean Stantonille kaikille elokuvista pitäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Harry Dean Stanton, David Lynch, Tom Skerritt, Ron Livingston, Ed Begley Jr., James Darren, Beth Grant, Barry Shabaka Henley

Kesto: 1 tunti 28 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa