VALIKKO

Loving Vincent – Rakkaudella Vincent

Kuvahaun tulos haulle loving vincent poster

Rakkaudella Vincent -elokuvassa on suhteellisen yksinkertainen juoni. Armand Roulin isä haluaa poikansa toimittavan Vincentin viimeisen kirjeen perille hänen veljelleen Theolle. Armand ei tästä innostu, mutta ryhtyy toimiin. Ikävä kyllä myös vastaanottaja on kuollut ja edessä uuden vastaanottajan etsiminen. Sillä reissulla pienessä Auversin Armand ryhtyy myös selvittämään miten ja miksi Vincent oikein kuoli?

Leffa tai oikeammin animaatio, sillä on maalattu kokonaan, ei ole mikään jännitysnäytelmä tai draamallinen kertomus. Katsoja tietää Mr. Vincent van Goghin (1853 – 1890) kuolleen aikoinaan ampumahaavaan ja miehen mielentilan olleen enemmän tai vähemmän stabiili. Joten tätä kirjeen perille toimittamista suurempaan arvoon nousee Armandin ponnistelut totuuden selvittämiseksi. Yksi hänen kohtaamista henkilöistään kuitenkin toteaa, että miksi olet kiinnostunut kuolemasta, etkä Vincentin elämästä. Miksi kuolema tosiaan kiinnostaa elämää enemmän? Siinäpä meille kaikille pohtimista.

“The truth is, we cannot speak other than by our paintings.” -Vincent van Gogh

Onko Vincentin kuolemistavalla ja syyllä oikeasti enää mitään merkitystä. Toki taitelijan kuolemaan liittyy enemmän tai vähemmän epämääräisiä yhteyksiä, mutta yhtä kaikki lopputulos on sama. Tämä mielessä pitäen elokuva olisi voinut yhtä hyvin olla ,myös Vincentin elämästä. Mutta myönnän leffan olleen nytkin antoisa. Varsinkin visuaalisena kokemuksensa. Valkokankaalla nähdään yli sadan taitelijan taidonnäyte.He ovat käsinmaalanneet kaikki 65.000 ruutua elokuvaan käyttäen samaa tekniikkaa kuin Mr. Van Gogh aikoinaan. Mitään tällaista ei valkokankaalle ole koskaan aiemmin nähty. Ja Vincentin teoksia fanittavat saavat elokuvasta kunnon kiksist, sillä se on täynnä taitelijan tunnettuja maalauksia, jotka on sujuvasti laitettu osaksi tarinaa. Liikkuvat maaalaukset vakuuttivat ainakin tämän katsojan ja jättivät pohtimaan saisiko samanlaisia esimerkiksi Miron, Picasson tai Gallen-Kallelan teoksista.

Kaunista katsottavaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jos tarina ei itsessään tarjoa riittävästi mielenkiintoa. Maalausanimaatio tarjoaa nyt uutta haastetta tietokoneella tehdyile serkuilleen ja tällä kertaa se voittaa sata nolla. Ja tämä on hyvä, sillä tarinallisesti elokuva ei kanna kovin pitkälle. Se on asiallinen tuotos, mutta enemmänkin aiheesta olisi varmasti saanut irti. Myöskin liikkuvien maalausten avulla. Toisaalta samalla se kyllä painottaa elämän, ei kuoleman merkitystä. Samoin kuin sitä, että jokaisella taholla oli oma käsityksensä Vincentin kuolemaan johtaneista syista ja hänen elämänhalustaan. Olipa niin tai näin, niin valkokankaalla nähdään jotain uutta ja mielenkiintoista ja sen vuoksi suosittelen leffaa kaikille. Siinä painopiste on dialogissa, pohdinnassa ja johtopäätösten tekemisessä. Mutta tämä voi jäädä takavasemmalla, jos katsoja imeytyy elokuvan visuaaliseen maailmaan mukaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kesto: 1 tunti 31 minuuttia

Osastot: Animaatio, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa