VALIKKO

Love, Simon – Minä, Simon

Kuvahaun tulos haulle love, simon film poster

Simon Spiersillä on salaisuus, hän on kaappihomo, joka on netissä rakastunut toiseen koulukaveriinsa. Simon ei vain tiedä tämän ihastuksensa todellista henkilöllisyyttä, eivätkä Simonin ystävät Nick, Leah ja Abby tiedä hänen seksuaalista suuntautumistaan. Asiat riistäytyvät kädestä, kun samassa näyttelijäryhmässä oleva Martin ryhtyy kiristämään Simonia. Martin pitää salaisuuden, jos Simon toimii amorina hänen ja Simonin ystävän Abbyn välillä. Tästä alkaa asioiden kierrepotku, missä on selvitettävää yhdellä jos toisellakin.

Perinteisen teiniromanssi-kasvukipu-kouluelämä-kuvaamisen lisäksi Love Simon oli ensimmäinen homoseksuaaliseen parisuhteeseen keskittyvä raina nuorisolaisten keskuuudessa. Tässä ei kuitenkaan pidä antaa sukupuolisen suuntauksen estää leffan näkemistä. Love Simonin pääosassa oleva Simon Spier keskittyy niihin tunneskaalan asioihin, mitä kuka tahansa kokee rakastumisen kohdalla. Ymmärtääkö kukaan minua? Miten voin kertoa omista tunteistani muille? Rakastaako kukaan minua? Ja entä sitten, jos kaikki kusee alleen? Simonin kasvutarina niin netissä kuin sen ulkopuolella käsittelee paljon asioita, joita luurankoja kaapissaan kantavat varmasti kokevat omikseen. Muun muassa oikeuden päättää ketä rakastaa, oikeuden päättää milloin asiat kertoo julki ja oikeuden omaan rauhalliseen elämäänsä. Kaikilla on oikeus omaan elämäänsä omine mielenkiinnon kohteineen. Love, Simonin keskeisen teeman voisi kiteyttääkin fraasiin: ole ylpeä itsestäsi.

Elokuva on todellakin ansainnut kaikki kiitoksensa ja hehkutuksensa. Se on lämminhenkinen, hauska ja elämänmyönteinen. Nuorisolaisille ei ole pitkään aikaan ollut näin hyvää rainaa tarjolla. Edellinen näin hyvin mukanaan vievä elokuva oli Tähtiin kirjoitettu virhe – The Fault in our Stars (2014). Toki Mojon listalta löytyy monta muutakin paremmin menestynyttä nuorisolaisille suunnattua leffaa, mutta Love, Simon sopii sinne omalla arkisuudellaan erinomaisesti. Jos vampyyrit ja ihmissudet poistetaan tästä listasta, niin If I Stay (2014) ja The Fault in our Stars ovat näistä lähimpinä Simonin inhimillistä lähestysmistapaa. Ja leffan jälkeen tietää katsoneensa jotain, jolle aika ei tee pahaa. Valkokankaalla on mitä todennäköisemmin uusi nuorisolaisten elokuvaklassikko.

Love Simon -elokuva perustuu Ms. Becky Albertallin kirjaan Simon vs. the Homo Sapiens Agenda – Minä, Simon, Homo Sapiens. . Ja nyt on myönnettävä, että tekee mieli lukea kirja. Leffa oli todella hyvin kuvattu ja koskettava ilman lässyilyä alleviivausta. Ja olisi mielenkiintoista havaita, löytyykö se sama myös kirjasta. Vai oliko kaikki sittenkin ohjaajan Mr. Greg Berlanti sekä käsikirjoittajien Isaac Aptaker ja Elizabeth Berger aikaansaannosta. Simon vs. the Homo Sapiens Agenda – kirjan menestys oli varmasti melkoinen yllätys esikoiskirjailijalle. Tai näin ainakin voi yrittää päätellä hänen seuraavista teoksistaan, jotka ovat keskittyneet lypsävän lehmän ympärille. Ms. Becky Albertallin seuraava teos The Upside of Unrequited (2017) keskittyy ensimmäisessä Simon kirjassa esitetyn Abby Suson serkun Molly Peskin-Suso elämään. Ja puolestaan Leah on the Offbeat (2018) keskittyi Simonin ystävän Leahin elämään koulun jälkeen, missä daami tasapainoilee muun muassa kehonkuvan, ystävyyden ja ulkopuolisuuden tunteen kanssa. Ei sillä, annan kaiken kreditin nuorten elämän ymmärtämiselle ja heidän ongelmiensa kuvaamiselle. Varsinkin jos lopputulos on yhtä antoisa, kuin nyt nähty elokuva. Mutta uusien rajojen kokeilu myös kirjallisessa mielessä voisi saada aikaiseksi uusia faneja vanhojen lisäksi.

Pääosassa pyörivä Mr. Nick Robinson on kasvanut hyvin aiemmista elokuvistaan (Jurassic World, The 5th Wave ja Everything, Everything) tasolle, jossa hemmon elokuvia katsoisi mielellään lisääkin. Se onkin sitten eri asia päätyvätkö Strange but True tai Native Son koskaan Suomen valkokankaille. Varmaa on kuitenkin se, että Mr. Robinson tekee Simonin roolissa saman, minkä Mr. Ansel Elgort teki Tähtiin kirjoitetussa virheessä. Hollywoodlandia voisi olla valmis uudelle söpölle maitopojalle. Tunnustusta on toki annettava koko nuorelle näyttelijäköörille, mutta Mr. Robinson oli se vakuuttava tekijä. Ja hyvä niin, sillä leffaan on myös kirjoitettu muutama aivan turha rooli, joiden kohtaamisesta Mr. Robinson kuitenkin selviää kunnialla.

Omaa itseää etsimässäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Love, Simon on pääasiallisesti hyväntuulinen, hyvin kirjoitettu ja näytelty nuorisolaisille suunnattu leffa, joka kuitenkin kerää katsojansa varmasti jokaisesta ikäryhmästä. Simonin kokemat ja käsittelemät asiat ovat meille kaikille tuttuja tavalla tai toisella. Vaikka leffa on tehty helposti katsottavaksi, se ei ole mikään pilkunhalkoja tai asioita alleviiivaava, vaan antaa kaiken pikemminkin tapahtua omalla painollaan. Tämä rauhallinen eteneminen sopii hyvin tähän rainaan ja antaa katsojalle hyvän mahdollisuuden Simonin ja hänen ystäviensä ymmärtämiseen. Leffassa kaikki osaset vaikuttavat solahtavan paikoilleen. Suosittelen sitä kaikille elämästä pitäville ja hyväntuulen elokuvaa kaipaaville. Salista poistuu taatusti onnellisempana kuin sinne meni.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Nick Robinson, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr, Miles Heizer, Keiyan Lonsdale, Logan Miller, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Tony Hale

Kesto: 1 tunti 50 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Romanttista hömppää
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa