VALIKKO

Love & Friendship – Rakkautta ja ystävyyttä

Kuvahaun tulos haulle love and friendship poster

Kaunis, mutta varaton leski Lady Susan Vernon etsiskelee sopivaa ja riittävän varakasta sulhasta tyttärelleen Fredericalle ja siinä samalla ylläpitäjää itselleen. Tässä prosessissa hän tutustuu hyvinkin mielenkiintoisiin ehdokkaisiin pitäessään majaa lankonsa Charles Vernonin ja tämän vaimon Catherinen (omaa sukua DeCourcy) luona ja pelatessaan siellä omaa peliään. Siellä Catherine ja hänen veljensä Reginald DeCourcy ovat tietoisia Lady Susanin flirttailutaidoista ja kaikista varoituksista huolimatta Reginald huomaa viettävänsä yhä enemmän aikaa Lady Susanin kanssa. Samaan aikaan Lady Susanin tytär Frederica puolestaan on kieltäytynyt avioliittoehdotuksesta varakkaan, mutta tietämättömän Sir James Martininin kanssa. Ja tästä alkaakin sitten kissa ja hiiri leikki, että kuka teki kenen kanssa ja mitä.

Austenilaiseen aikakauteen sijoittuvan komedian ohjauksesta on vastannut Mr. Whit Stilman. Se perustuu Ms. Jane Austenin novelliin Lady Susan, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1871. Ne, joita Ms. Austenin novellit eivät sytytä voivat huomata äkillisesti pitävänsä daamin kirjoituksista. Sen verran koomista tapahtumien samassa puikossa pitäminen on valkokankaalla. Love & Friendship vastaa taatusti joka ikiseen austenilaiseen oletukseen, minkä vaan voit keksiä suhteiden monimutkaisuudesta ja moraalista tai moraalittomuudesta. Ohjaaja on käyttänyt koko elokuvan ajan tässä hyväksi, sillä turhia toimintoja ei valkokankaalla juurikaan nähdä. Kaikella on oma tarkoituksensa ja pienillä vivahteillä äärettömän suuri merkitys.

Koko näyttelijäkööri tekee todella vakuuttavaa työtä austenilaisessa ilmapiirissä. Ilman linkityksiä näyttelijöiden muihin elokuviin, ei uskoisi heidän elokuvallisesta CV:stään löytyvän toimintaa, shakespearilaista esitystä, teinihömppää ja jopa twilogya. Ja tämä elokuva sitten todellakin sopii heille hyvin, sillä leffaa katsoessa ei todellakaan ole mitään tietoa aiempien elokuvien maneereista. Ehkäpä tällainen tiettyyn aikakauteen totaalisesti sukeltaminen on vienyt heidät mukanaan, ainakin se teki niin minulle.

austenismia parhaimmillaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
taitavan ohjaajan alaisuudessa. Lady Susan on varmasti hauskempi ja ilkikurisempi kuin katsoja odottaa. Luonnnollisesti se sijoittuu perinteisen austenilaisen mallin mukaan maailmaan, jossa rahalla ja hyvillä naimakaupoilla on merkitystä. Samalla se on kuitenkin kutkutteleva tarina naisista, jotka ovat tavoittelemiaan miehiään taidokkaampia monessakin eri asiassa. Vaikka leffa ei ensikatselmuksessa hurjasti nauruja saisi aikaiseksi, sen uusiokatsominen kyllä saa vatsalihakset treenattua. Tässä ei ole niitä sairaita lapsia tai väkivaltaa, joten suosittelen elokuvaa kaikille, jotka haluavat sukeltaa austenilaiseen maailmankuvaan. Nykyään kaikki on kai paljon helpompaa, mutta ennen se vaikutti olevan paljon mielenkiintoisempaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Emma Greenwell, Xavier Samuel, Stephen Fry, Tom Bennett, Morfydd Clark, James Fleet, Jemma Redgrave, Justin Edwards

Osastot: Leffat
Henkilöt: , , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa