VALIKKO

L’Odyssée / Jacques – Elämä merellä

L'Odyssée.jpg

Legendaarinen Jacques Cousteau on tunnettu erityisesti punaisesta pipostaan sekä mielenkiintoisista meridokumenteistään. Valkokankaalle on nyt tuotu miehen omaelämänkerta, joka jo sellaisenaan ilman laajempaa dokumentaristin rooliakin olisi mielenkiintoinen. Mutta koska kyseessä on Mr. Cousteau tässä leffassa viihdytään erityisesti vedessä.

Oikeassa elämässä ranskalainen Mr. Jacques-Yves Cousteau (1910 – 1997) oli tutkimusmatkailija, laitesukelluksen edelläkävijä ja merta tutkiva tieteilijä. Hänen tieteellinen uransa ei välttämättä kestä kovin eettistä lähempää tarkastelua, mutta mies kuitenkin korjasi asenteitaan elämänsä loppua kohden., kun alkoi enemmän huomata miten ihmisten teot vaikuttavat merten ekosysteemeihin.

Aiheeseen liittyvä kuva

Suomessa Mr. Cousteau merimatkat tulivat minulle tutuiksi erityisesti rakkaan siskoni kautta, joka fanitti intohimoisesti miehen dokumentaarista televisiosarjaa Merten salaisuudet. Siinä mentiin Cousteau aluksen Calypson avulla ympäri maailman meriä ja vierailtiin erityisesti pinnan alla. Sarjaa on kiitettävä siitä, että se herätti kiinnosta merien hyvinvointiin ja niiden suojeluun. Ja vaikka sarjaa tulikin armaan siskoni kanssa seurattua vuosia (ainakin siltä se tuntuu) niin mitään meribiologia minusta ei tullut. Sen sijaan asenne luontoon ja sen ainutlaaatuisuuden huomaamiseen tuli varmasti tuolloin osaltaan kylvettyä tähänkin päähän.

Jacques – elämä merellä elokuva on ihan asiallinen tuotos. Se ei kuitenkaan saavuta sellaista intohimoa mikä näkyi Mr. Cousteaun omissa dokumenteissä tai Merten salaisuudet televisiosarjassa. Tai sitten tässä vain aika kultaa muistot. Ohjaaja Mr. Jérôme Salle on kuitenkin tehnyt varmasti parhaansa. Tällä kertaa se vain vaikuttaa hieman liian steriililtä lopputulokselta Mr. Cousteaun elämässä suorittamiin tempauksiin nähden. Toisaalta rainan otsikko ”Elämä merellä” tai ”Odysseia” viittaa kyllä siihen, mitä katsojalle sitten loppupeleissä tarjotaan. Kreikkalaisen Odysseian tavoin Cousteau tekee omat harharetkensä ja seikkailunsa maailmassa ennen kuin oivaltaa meren ja sen suojelun tärkeyden. Elokuva on saanut innoitteensa Mr. Cousteauta käsittelevistä kirjoista samoin kuin hänet tunteiden ihmisten haastatteluista luonollisesti tietenkin taiteellisin vapauksin. Ohjaajaa on kuitenkin kiitettävä siitä, että hän ei ole tehnyt kohteestaan mitään kiiltokuvamallia, väärin ymmärrettyä miestä tai häntäheikkiä, vaikka tähänkin varmasti olisi ollut mahdollisuus.

Valkokankaalla ei ole aloitettu ihan A:sta elokuvan alusta huolimatta vaan keskitytään Cousteun elämään noin 30 vuoden ajaksi lähinnä Calypson hankkimisen jälkeen. Pian Cousteua yhdessä vaimonsa Simonen, vanhimman poikansa Jean-Michelin ja ystävänsä Bebertin kanssa suuntaakin kohti suurta ja tuntematonta ulappaa tarkoituksenaan mielenkiintoisten dokumenttien teko. Nuorempi poika Philippe saa jäädä sisäoppilaitokseen. Edessä onkin perheen sisäisiä kriisejä samoin kuin vierailemista mielenkiintoisissa ja kartoittamattomissa merenpinnan alaisissa paikoissa. Kauniiden maisemien lisäksi elokuvan kantavaksi voimaksi nousee isän ja nuoren pojan suhde. Kumpikin heistä edusti omalle ikäpolvelleen kenties tyypillistä asennetta merien hyvinvointia ja hyväksikäyttöä kohtaan. Siinä missä isässä on havaittavissa selvästi enemmän valloittajan elkeitä, hänen poikansa painotti merten suojelua.

Visuaalisesti Cousteaun Odysseia on kaunista ja vakuuttavaa katseltavaa. Lisäksi se korjaa luonnonsuojelullisen potin leffan loppuun mennessä merien suojelun painottamisessa. Näin ollen sen paras sisältö vaikuttaa löytyvän pinnan alta, enkä tarkoita tässä mitään psykologista peliä. Kuvaaja Mr. Matias Boucard tuo valkokaalle hyvin National Geographic tyylisen luonnonkuvauksen. Mielenkiintoisesti tämä on osittain mahdollista Mr. Cousteaun kehittämien sukelluslaitteiden avulla. Kuvauksia on tehty muun muassa Kroatiassa, Etelä-Afrikassa ja Etelämantereella, joten kaikki kauniille luonnolle itsensä menettäneet voivat nyt suunnata tarkistamaan passinsa voimassaolon.

Merta päin ja merten puolestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Cousteaun Odysseija maailman merillä etsii näkökulmaansa. Elokuva ei osaa oikein päättää painottaako se mutkikasta isä-poika-suhdetta vai Cousteaun asennetta meriä kohtaan. Pinnalla alle pyritään, mutta jotain jää uupumaan. Visuaalisesti matka sen todellisen pinnan alle on kuitenkin kaunista katsottavaa. Leffan jälkeen on helppo ymmärtää Merten salaisuuksien -sarjan suosiota, sillä maisemat ovat todella vakuuttavat. Leffa kuitenkin on päättänyt keskittyä muualle, joten joitain lihaa luiden päälle olisi toivonut enemmän. Suosittelen rainaa kuitenkin kaikille, joihin Merten salaisuudet ja niiden päähenkilö Mr. Jacques Cousteau teki vaikutuksen. Elokuva painottaa tärkeitä asioista luonnon suojelun merkeissä ja niitä toivoisin jokaisen katsojan myös kaivelevan itsestään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Lambert Wilson, Audrey Tautou, Pierre Niney, Benjamin Lavernhe, Vincent Heneine, Laurent Lucas

https://www.youtube.com/watch?v=q015OtttHxA

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa