VALIKKO

Locke

Rakennustyömaan ohjaaja Ivan Locke (Tom Hardy) on epätoivoisella matkalla Birminghamista Lontooseen. Matkan alussa hänellä oli työtä, perhe, koti ja tulevaisuus, jotka kaikki kuitenkin vaikuttavat häviävän ajon aikana jonnekin yhden ainoan puhelun vuoksi. Näin ilmaistuna asia ei välttämättä herätä suuria intohimoja suunnata leffateatteriin päin, mutta siitä huolimatta suosittelen suunnanmuutosta. Aika kuluu moottoritiellä eteenpäin ja sinä aikana Locken on tehtävä elämäänsä muuttavia ratkaisuja. Mutta jos puheluiden sisällöstä paljastaisi enemmän, niin siinä tulee sitten jo paljastettua liikaa.

Locken traileri ei tee millään muotoa oikeutta elokuvalle. Mies puhumassa autossa puhelimeen ei paljon toimintaa valkokankaalle lupaa. Toimintaa sielllä ei tosiaan ole, mutta tunneilmaisua, draaman kaarta ja jännitteiden rakentamista sitäkin enemmän. Vaikka puolet Locken puheluista vaikuttaa koskevan betonia, niin se kuuluu oleellisesti miehen tunnetilan muutoksiin ja osaksi elokuvan juonta.

Ohjaaja Mr. Knight on keskittynyt elokuvan kulussa hyvin autenttisuuteen. Filmi kuvattiin kahdeksan yön aikana M1 ja M6 -moottoriteillä. Mikäli maisemissa oli muuta kuin käsikirjoituksessa mainittuja asioita, ne haluttiin jättää mukaan. Lockessa onkin nyt hyvä mielikuva siitä, millaista ajaminen moottoritiellä on elämän romahtaessa samanaikaisesti. Katsojan on paras valmistautua pomppuiseen matkaan. Ohjaaja Mr. Steven Knight selvästikin pitää yötyöskentelystä ja pienessä tilassa pyörimisestä, sillä 90-minuuttinen Locke keskittyy kuvaamaan sen päähenkilöä auton sisällä. Kyseessä onkin melkein Buried (2010) renkaiden päällä. Gravityn (2013) tavoin Locke-elokuvaa ei ole näyttelijöillä siunattu, vaan valkokankaalla nähdään vain Mr. Hardy. Kaikesta fyysisestä rajoittuneisuudesta ja näyttelijöiden vähyydestä huolimatta elokuva nappaa mukaansa ja ansaitsee kaikki katsojansa. Luvassa ei myöskään ole pelkkää mykkäkoulua ja tuskan hikeä, vaan katsojalle avautuu mahdollisuus päästä kuulemaan päätöksiin johtavaa monologia ja dialogia niin asioihin vaikuttavien ihmisten kuin edesmenneen isänsä kanssa. Vaikka tätä vastaan voisi ajatella Locken toimivan parhaiten radiokuunnelmana, niin suosittelen silti silmien auki pitämistä. Mr. Hardyn heittäytymistä eri tunnetiloihin on ilo seurata. Hän on Ivan Locke, mies joka haluaa toimia oikein hankalassa tilanteessa.

I have made my decision.” – Ivan Locke

Halu tehdä oikeinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
niin monessa asiassa kuin mahdollista. Halu korjata tekemänsä virheet. Halu osoittaa, että Mr. Hardy jaksaa kantaa koko elokuvan yksin leveillä harteillaan. Locke on normista poikkeava elokuva - hyvällä tavalla. Vaikka paperilla juoni ei päätä huimaa, aika elokuvan parissa kuluu kuin huomaamatta eteenpäin. Salista poistuu pohtien, että miten Ivanin elämässä nyt oikein käy ja elokuvan ainoaa valkokankaalla näkyvää hahmoa kohtaan tuntee todellakin suurta sympatiaa. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitävät työstä pienen stressin alaisuudessa, nauttivat asioiden monimutkaisuudesta ja haluavat nähdä hieman erilaisen elokuvan. Locke sulatti sydämeni, vaikka Ivanin lopullinen kohtalo miehen vimmmaisesta asioiden korjaamisen tarpeesta huolimatta jätti hänen tulevaisuuten liian avoimeksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli yhden näyttelijän suoritukset valkokankaalla kiinnostavat niitä voi katsella lisää seuraavista elokuvista: Gravity (2013), All Is Lost (2013), Life of Pi (2012), 127 Hours (2010), Buried (2010), Moon (2009) ja Cast Away (2000), joissa ainakin suurimman osan valkokankaan ajasta täyttää vain yksi näyttelijä omine pohdintoineen.

Osastot: Draama
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa