VALIKKO

Limitless – Rajaton

Mitä jos tietyn kemiallisen pillerin päivittäinen popsiminen vapauttaisi koko aivokapasiteettisi käyttöön ja muistaisit kaiken, mitä olet ikinä elinhistoriasi aikana lukenut / kuullut / nähnyt / tiedostanut vaikka vain ohimennen? Ottaisitko pillerin? Vaikka pillerin käytön lopettaminen todennäköisesti tappaisi sinut? Kumpi olisi makeampaa – hyödyntää kaikkea rikkaana ja itseään toteuttavana huippuyksilönä vai elää nössönä tiedostamatta omia lahjojaan? Osin tässä pohdinnassa elää elokuva Limitless (suom. Rajaton).

Eddie Morra (Bradley Cooper) on paikallaan polkeva kirjailijanalku, jolta puuttuu se jokin elämän kuntoon saattamiseksi ja kirjan kirjoittamisen aloittamiseksi. Tallustellessaan New Yorkin katuja hän törmää entiseeen lankomieheensä Vernon Gantiin(Johnny Whitwort), joka tarjoaa pelastukseksi NZT älylääkettä. Yksi pilleri ja Eddie on myyty (ja kovin aikaansaava) mies. Eddien uusista kyvyistä kiinnostuu myös todella suuria rahoja pörssimarkkinoilla ja kilpailutaloudessa pyörittävä Carl Van Loon (Robert De Niro) sekä venäläinen mafia ja varmaan pari muutakin, jotka ovat päässeet aikaisemmin kokeilemaan ihmepillerin ihmeitä tekevää vaikutusta (joskin täytyy tunnustaa, että ihan kaikkia Morran perässä hilluvia hemmoja en kyllä oikein ymmärtänyt). Tässä kohtaa NZT  olisi ollut tarpeen minullekin, tai sitten pieni tiivistäminen turhien sivuhahmojen joukossa.

Leffa perustuu Alan Glynnin novelliin ”The Dark Fields” vuodelta 2002.  Ja vaikka elokuva ei sinänsä suuria muutoksia (ainakaan omassa) aivokapasiteetissa saa aikaiseksi. Olisi varmaan mielenkiintoista lukea kyseinen kirja, koska se varmaan tarjoaa syvempää näkemystä siihen, mitä Eddien päässä oikein pyöri ja miten. Käsikirjoittaja Leslie Dixon on kuitenkin saanut novellista suhteellisen kivan elokuvan, vaikka  naispuolisten näyttelijöiden (mm. Abbie Cornish tekee hyvää työtä Morran on-off tyttöystävänä Lindynä) työn korostamista olisin kaivannut lisää. Nyt naisnäyttelijöiden osuus jäi hieman vajaaksi. Ehkä se johtuu siitä, että leffa on todellakin pedattu Mr.Cooperille,  joka on ihastuttavan boheemin uskottava tabula rasa vaiheessa, samoin kuin kapasiteettiaan hyödyntävänä hemmoja. Loppuvaiheen stilisoinissa iski sitten se uskottavuuden puute – mutta se kyllä varmaan johtuu ihan omista sopeutumisvaikeuksistani Mr. Cooperin uuteen kampaustyyliin. Joka tapauksessa Mr. Cooper onnistuu mielestäni hyvin ohjaaja  Neil Burgerin tavoitteissa ja osoittaa samalla, että hänestä löytyy muutakin kuin vain kaunis naamataulu. Mr. Burger kuulemma halusi ohjata rainan, koska se kuvaa sitä voimaa / valtaa ja kaksijakoisuutta, joka ihmisellä on itseään kohtaan.

Suurkaupungilla (tässä tapauksessa New Yorkin imitoimisella) on Adjustment Bureaun tavoin merkittävä rooli Limitless elokuvassa. On vaikea kuvitella elokuvaa mihinkään muuhun suurkaupunkiin, jossa samanlainen paikasta tietoiseen hyppyminen ilman tietoista ajattelua olisi mahdollista. Toisaalta kyllä Tampereellakin tulee joskus tallattuja katuja niin hajamielisessä mielentilassa tutuissa ympäristöissä, että yllättää itsensä aina välillä oudoista paikoista. Sääli vaan, että aivokoppa ei tee ihan samanlaista miljoonatiliä samalla kuin Mr Morra leffassa suorittaa.

Scifi pilleriwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
osuu ja uppoaa jollakin tasolla. Joskin on myönnettävä, että kaiken ennakkorummutuksen jälkeen odotin hieman parempaa lopputulosta. Mr. Cooper pärjää kuitenkin pääroolissa, eikä Mr. De Niro ylinäyttele, joten en valittele. Kysymys onkin sitten siinä, että onko Mr. Cooper riittävä syy mennä elokuviin, vai kiinnostaako elokuvan aihe itsessään ihan riittävästi. Ainakin Mr. Cooper vaikuttaa sopivalta valinnalta pääosaan näyttämötaiteellisesti (kaamea sana). Myös älylääke alkaa kuulostaa yhä houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Jokaisella muuten kai on se oma älylääkkensä, kahvi, ritalin, steroidit ja niin edelleen, joten aivojen kapasiteettia ja keskittymiskykyä ihan oikeastikin pyritään jo nyt manipuloimaan. Kysymys kaatuukin siihen, onko se eettisesti oikein. Jos hankkii suuremmat rinnat / peffan kiristyksen tai vatsamakkaroiden rasvaimun – miksei hankkisi samalla rahalla toimivampia aivoja? Kaikkihan haluaa saada itsestään ulos sen parhaan mahdollisen, mutta minkä hinnan on siitä valmis maksamaan, jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi. Leffa kestää katsomisen, voin suositella sitä, mutta siihen koloon ei kannata upota, etteikö ihminen nyt jo käyttäisi koko aivokapasiteettiaan. Jos emme näin tekisin, emme tässä varmaan myöskään enää olisi…
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Siis täähän oli ihan kaikkien mahdollisten terveysvirastojuttujen hyväksymä ja tulee markkinoille ihan lähiaikoina… Siis ihan terveellinen juttu, ja kai sitä voisi hieman yrittää petrata, kun pitäisi hoitaa muutama homma. Ei kai tästä mitään sivuvaikutuksia voi tulla Mr. Jekyl ja Mr. Hyde tyyliin, eihän…

Osastot: Jännitys, Leffat, Sci-fi
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa