VALIKKO

My Life with Liberace: Behind Candelabra – Elämäni Liberacen kanssa: Kynttelikön toisella puolella

Behind the Candelabra -elokuvaa kertoo kuuluisan viidetaitelijan konserttipianistin Liberacen (Michael Douglas) viimeisistä vuosista ja hänen suhteeseen nuoreen rakastajaansa Scott Thorsoniin (Matt Damon). Elokuva alkaa miesten ensitapaamisesta ja siitä, miten Scottista tuli virallisesti Liberacen autokuski, mutta kulissien takana myös jotain muuta. Liberacen haaveet ikuisesta nuoruudesta heijastuivat nuorten miesten suosimisen lisäksi plastiikkakirurgiaan ja oman napansa tuijottelemiseen. Tavoitteena olla Scottille isä, paras ystävä ja rakastaja ajaa nuoren miehen päihderiippuvuuteen, eikä matkaa suinkaan hidasta Liberacen yritys muokata Scottista fyysisesti myös itsensä näköistä. Tästä elämänkerrallisesta piirteestä huolimatta elokuva on ennen kaikkea kuvaus yhdestä rakkaustarinasta ja sen lopusta.

Behind the Candelabra -elokuva perustuu Mr. Thornonin kirjoittamaan kerron-kaiken-paljastuskirjaan ’Behind the Candelabra: My Life With Liberace’ (1988), joka sai alkunsa Liberancen jätettyä miehen kuin nalli kalliolle uuden nuorikon ilmestyessä kuvioihin. Mr.Thornson kesti Liberacen mukana viisi vuotta, joista sai aikaan riittävästi materiaalia kirjaan ja nyt nähtyyn elokuvaan. Perinteisen kostomaisen ’minä-kerron-kaiken’ kirjan lisäksi valkokankaalle on saatu esiin sitä rakkautta ja ystävyyttä, mikä miesten välillä ilmeisesti myös tosielämässä vallitsi. Mutta perinteiseen elämänmenon tapaan, myös sitä mustasukkaisuutta ja oman arvon tuntoa, joka niin usein pilaa hyvätkin ihmissuhteet.

Too much of a good thing…. is wonderful!”

Ohjaaja Mr. Steven Soderberg kertoo elokuvan olleen liian homoseksuaalinen Yhdysvaltojen elokuvamarkkinoille, mutta onneksi tämä ei loppumaailmaa ole haitannut, vaikka parivaljakon pussailu varmasti herättää keskustelua kaikissa elokuvan nähneissä nihilistisissä ihmisissä. Tämä on jollakin tapaa harmi amerikkaisille, sillä elokuva on tasalaatuinen, hyvä ja ohjaajan aiemmista töistä poiketen jopa poikkeuksellisen hauska. Vaikka ohjaaja onkin nyt kovasti toitottanut siirtyvänsä ohjauksesta muualle soisin hänen ajattelevan asiaa uudelleen, sillä Behind the Candelabra -elokuva osoittaa hyvin, miksi häntä tarvitaan laittamaan kampoihin hollywoodlandian massatuotannolle. Valkokankaalle tarvitaan meidän katsojien iloksi aina välillä jotain uutta ja erilaista, joka selvästi poikkeaa massasta.  Miehen edelliset työt ovat tästä oivia esimerkkejä. Tarjolla on ollut paljon muutakin kuin helposti nieltävää Ocean’s Eleven (2001) kaltaista peruskauraa, esimerkiksi The Girlfriend Experience (2009), The Informant (2009), Contagion (2011), Haywire (2012) ja Magic Mike (2012). Toivon kovasti myös miehen viimeisimmistä tuotannoista löytyvän Side Effect (2013) elokuvan löytävän tiensä Suomen valkokankaille, mutta tässä taitaa olla kohta kirves heitetty kaivoon.

Mikäli Oscar-raadin arvioijat olisivat myös hieman avaramielisempiä ja leffa ei olisi mennyt suoraan televisiolevitykseen, elokuva kisaisi varmaan myös tulevissa Oscareissa. Tämä on todella sääli, sillä herrat Douglas ja Damon tekevät todella hyvää työtä jälleen kerran Mr. Soderberginohjaamassa  elokuvassa. Mr. Douglas on toki tehnyt pitkän ja maineikkaan uran valkokankaalla, mutta nyt hän pääsee pitkästä aikaan esittelemään todellisia näyttelijäntaitojaan. Edellä mainittujen herrojen lisäksi säväyksen tekevät myös sivurooleissa olevat näyttelijät. Ms. Debbie Reynolds Liberacen äitinä on omaa luokkaansa, Mr. Rob Lowe on lähes tunnistamaton Liberacen luottoplastiikkakirurgina, Mr. Scott Bakula hänen hyvänä ystävänään ja Mr. Dan Aykroyd Liberacen managerina. Mahtavia suorituksia kaikki ja osalle voisi myöntää jo sivuosa Oscarinkin valmiiksi, jos leffa vain olisi päässyt kisaamaan kisoihin mukaan. Leffa olisi mielestäni kuulunut kisoihin jo sen vuoksi, että se näyttää sitä maailmaa julkkisten nuoruuden ja mielistelyn piireissä, mikä edelleen vaikuttaa voivan hyvin rahakkaissa piireissä. Mutta ennen kaikkea elokuva kuuluu herroille Damon ja Douglas, joista varsinkin ensimmäinen esittää hyvin rakkauden kaikki puolet kohtaavaa nuorta miestä.

Suomi on päässyt myös omalla tavallaan esille elokuvan myötä. Tällä kertaa ei sipsutella Paula Suhosen vaatteissa tai katsella Marimekon kankaita (valkokankaalla nähty bling-bling ei mahtaisi päästä edes samaan lauseeseen niiden kanssa), vaan yhdessä otoksessa taustalla on selvästi tunnistettavaa Tom of Finlandin kuvataidetta. Tosin se taitaakin olla sitten elokuvan yksinkertaisin ja koruttomin vaatetus. Sillä muuten valkokankaalta kyllä kiitettävästi tulee esille Mr. Liberacen mieltymys kaikkeen kimaltavaan ja kitchiin. Suomessa Mr.  Wladziu Valentino Liberace (1919 – 1987) ei ollut kovinkaan tunnettu hahmo, mutta sitäkin enemmän mies sai keski-ikäisten daamien sukkia pyörimään jaloissa Yhdysvalloissa. Vaikka miehen esiintymisasut olivat todellakin huikentelevaisuuden huippuja, hän onnistui pitämään salassa faneiltaan sukupuolisen suuntauksensa jopa siinä määrin, että voitti oikeusjutut joissa häntä väitettiin homoseksuaaliksi. Liberacen koristeellisten pukujen on myös sanottu innostaneen Mr. Elvis Presleytä aikoinaan omien pukujensa suhteen, mistä lienee löytyy riittävästi hyviä esimerkkejä miehen Las Vegasin konserteista, joskin mukana ei ollut ihan yhtä paljon kimaltavia juttuja.

Minä, minä ja minäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Behind the Candelabra -elokuva on oiva esitys tähteydestä, seksistä ja vallanhimosta sekä kaikkien niiden vaikutuksesta toisiinsa. Kun tähän soppaan sekoitetaan varhaisaikuisten naivius niin ollaa jo pitkällä huteralla jäällä. Elokuva arvioinnin näkökulmasta My Life with Liberace: Behind the Candelabra on mielenkiintoinen esitys, joka kantaa mukanaan Liberacen elinkaaren tavoin sen loppumetreille. Elokuva keskittyy tasaisesti Liberacen ja Scottin tuntemuksiin ja heidän käsityksiinsä antavasta parisuhteesta. Valkokankaalla ei nähdä suurta toimintaa, mutta sen sijaan luvassa on syvään luotaavaa draamaa ja olemassaolon pohdintaa, joka meidän kaikkien olisi hyvä nähdä. Behind the Candelabra on myös mustaa huumoria omaava oma elämänkerrallinen elokuva, joka kertoo hyvin julkisuuden kiroista niin julkkiksen kuin häntä ihannoivan idolin näkökulmasta. Suosittelen leffaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita niin Liberancen elämästä kuin hyvästä draamastakin, joka käsittelee ihmissuhteiden perimmäisiä koukeroita. Elokuva etenee omalla painollaan, mutta mikään toiminnallinen pläjäys tai dialogin nokkeluudella loistava tapaus se ei ole. Tämä voi aiheuttaa äkillistä kyllästyneisyyden tunnetta, joten koe itsesi varoitetuksi. Me muut voimme sitten tyytyä ihmettelemään yhtä showmaailman menneistä tähdeistä ja hänen vaikutusta nuoreen rakastajaansa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.s. Ihminen tekee kaikkea outoa välillä rakkauden vuoksi, kuten muuttaa naamavärkkiään. On kuitenkin tunnustettava, että paikallinen plastiikkakirurgi on tehnyt hyvää työtä muokatessaan Scottista Mr. Liberacen nuorempaa versiota. Näiden kahden voisi luulla olevan sukua keskenään. Oiva esimerkki rakkaudesta on myös elokuvan lopussa lausuttu laulu, jossa Liberace esittelee useita syitä, miksi hän rakastaa juuri sinua… why do I love you…. “I love you not only for what you are but for what I am when I am with you. I love you not only for what you have made of yourself but for what you are making of me.”

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa