VALIKKO

Life, Animated – Elämä, animaationa

Kuvahaun tulos haulle life, animated

Tänä vuonna Oscar-mittelössä on mukana mielenkiintoinen dokumentti: Life, animated. Toki myös muutkin osallistujat ( O.J.: Made in America; 13th; I Am Not Your Negro; Fire at Sea) ovat paikkansa siellä ansainneet. Life, Animated kertoo autistisesta Mr. Owen Suskindista, joka alkoi taantumaan kolme vuotiaana ja vuosia myöhemmin pääsi kommunikaatioon ulkoelämän kanssa Disneyn-animaatioiden ansiosta. Animaatiot opettivat poikaa ajattelemaan, puhumaan ja kommunikoimaan ulkomaailman kanssa, aika hyvin piirretyiltä. Dokumentti perustuu Owenin isän Mr. Ron Suskindin kirjaan Life, Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism (2014) ja on varmasti sille uskollinen ilman suurempia taiteellisia vapauksia.

Valkokankaalla nähdään pojan vanhempien, veljen, terapeutin ja nuoren miehen haastatteluja koskien Owenin menneisyyttä ja nyt 23-vuotiaana omaan itsenäiseen elämään astumista. Kaikki tämä oli yllättävän mielenkiintoista ottaen huomioon, että Owen sisäistää maailmankuvan järjestelmällisesti, sananmukaisesti ja Disneyn animaatioiden mukaan, joissa kaikissa on se kuuluisa happy end. Hemmolle on kuitenkin nostettava hattua samoinkuin alettava suhtautua kunniakkaammin Disneyn tuotantoon, josta löytyvät yliammutut ilmeet ja tunteet lähes jokaiseen tilanteeseen. Mutta nuoren miehen kaikkiin tarpeisiin se ei kuitenkaan pysty vastaamaan, eikä se myöskää opeta siihen, että maailma ei toimi Disneyn-kriteerien mukaan.

Ohjaaja Mr. Roger Ross Williamsin elokuva on lämminhenkinen todistus taiteen (kyllä ne Disneyn leffat kriteerit täyttävät) parantavasta voimasta. Yliampuvat tunteet ovat varmasti helpompia tulkita kuin ihmisten sisäsyntyinen sorina. Animaatioiden tunnelatauksen lisäksi ohjaaja nostaa hyvin esille Suskind perheen sisäisen rakkauden sekä Owenin veljen Waltin kokeman velvollisuuden veljeään kohtaan. Tässä kohtaa kyllä kävi sääliksi Walt-veljeä, jonka oma elämä on näin ennalta ohjattu Owenin kaitsemiseen jossain vaiheessa.

Elämää Disneyn-mallin mukaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Olipa kerran -elämä onnellisine loppuineen ei ole todellista elämää, mutta jos se on sitä, mitä osaat ja minkä olet oppinut tuntumaan, niin miltä tosielämä tuntuu? Todella vaikealta. Life, Animated on mielenkiintoinen dokumentti, joka ei sokerikuoruttele Disneyn animaatioita, vaikka ne saavatkin valkokangasosuutensa. Siinä missä Owen käyttää niistä joitakin hetkiä tunnetilojen ilmaisuun, me käytämme jotain muuta: laulua, keskustelua kaverin kanssa, lukemista, ja niin edelleen. Eli vaikka sitä ollaan vähän erilaisia, niin kaikilla on kuitenkin omat selviytymismallinsa. Owenin tarina laittaa katsojan pohtimaan autismia uusin silmin. Ei sillä, että jokaisen autismin pitäisi katsoa ylitunteellisia animaatioita, mutta ainakin se onnistui herättelemään tätä katsojaa pohtimaan sitä, miltä tuntuu elämää äänisorinan keskellä – raskaalta. Suosittelen dokumenttia kaikille, se etenee hyvin, vie mukanaan, nostaa keskeisiä asioita näkyväksi ja jättää paljon pohdittavaa. Tämä on oiva suoritus.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Owen Suskind, Ron Suskind, Cornelia Suskind, Walt Suskind

Osastot: Dokumentti, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa