VALIKKO

Les Saveurs Du Palais / Haute Cuisine – Mestari keittiössä

35566

Haute Cuisine – Mestari keittiössä -elokuva keskittyy kertomaan Ms. Daniele Mazet Delpeuchin kokkailutuarinan Perigordin maaseudulta Elysée palatsiin. Taiteellisia vapauksia on elokuvassa otettu ja Danielesta on tullut muun muassa Hortense (Catherina Frot), jonka kokkailuihin Ranskan tuolloinen presidentti Mr. Francois Mitterand (Jean d’Ormensson) rakastuu. Mitterand haluaa taitavasti ruuan makuja esiin tuovan naisen henkilökohtaiseksi kokikseen Elyséen, mikä ei välttämättä ole kovin suosittu idea muuten miesvaltaisessa keittiössä. Esiintulevien ristiriitojen lisäksi elokuva sitten todellakin keskittyy ruokaan: sen tekemiseen, sen syömiseen ja siitä puhumiseen. Castronomiset kulinaristit, leffa on juuri teitä varten. Ja meitä muita se auttaa ymmärtämään hyvään ruuanlaittoon kuluvaa aikaa ja ennenkaikkea kaikkea sitä rakkaudella panostamista, mitä siihen kuuluu.

Ruuan merkitystä korostaa erityisesti elokuvassa nähty kohtaus, missä presidentti pyytää Hortensialta parasta mitä Ranskalla on tarjota – lautaselleen. Ja katsojien iloksi me saamme nähdä sen valmistumisen. Tässä kohtaa ohjaaja Mr. Christian Vincent on ymmärtänyt ruokaelokuvan ytimen: ruuanlaiton kuvaamisen ja sen ympärille tarinan rakentamisen. Rakas sisko, tulet rakastamaan tätä elokuvaa ja varmasti liittymään niiden useiden ihmisten joukkoon, jotka odottavat Ms. Danièle Mazet Delpeuchilta suomeksi käännettyä kokkikirjaa ranskalaisen ruuan perushienouksista. Tai sitten suuntaat jonnekin ranskalaisen antikvariaatin takaosaan etsimään noita ikiaikaisia ranskalaisia keittokirjan painoksia. Minä voin sillä aikaa  etsiä paikallisen Subwayn ja tilata vakiannokseni.

les-saveurs-du-palais-8

Ruuan merkitystä elokuva kuvastaa hyvin myös se, että sille oli omat neuvonantajansa. Pariisin Ritz-hotellin keittiömestari Guy Legay ja Ecole Superieure de Cuisine Francaise´n professori Gerard Besson valjastettiin kulinaristisíin valvontatehtäviin elokuvan aikana. Kulinaristit ehkä poimivatkin elokuvan ruuan laitosta vinkin jos toisenkin, joten kokkikoulu lienee hoitanut asiansa hyvin. Ainakin ranskalaisen ruuan hienouksia eri alueilta tuodaan kiitettävällä tavalla esiin.

les-saveurs-du-palais-7

Ms. Mazet-Delpeuch auttoi elokuvan myötä omalta osaltaan ainakin minua ymmärtämään ruuan esteettistä merkitystä. Hän on todennut ruualla olevan valtaa, se tekee ihmiset joko ärtyisiksi tai onnellisiksi. Tottahan tämä on, hyvä ruoka – parempi mieli, on tuttu myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. Ms. Mazet-Delpeuch myös jatkaa, että ruuanlaitto on paljon enemmän kuin pelkkä syöminen, se on keskustelemista, sosiaalista kanssakäymistä ja ihmisten tekemistä niin onnelliseksi kuin mahdollista tarjoamasi ruuan kautta. Minulla on siis toivoa, sillä selviän kiitettävästi ainakin tuosta ensimmäisestä osuudesta – sosiaalisena olemisesta, vaikka kokkailuni muuten muistuttaisivatkin epämääräisiä möykkyjä.

les-saveurs-du-palais-catherine-frot-et-jean-d-ormesson-dr

Ranskalainen keittiö laittaa parastaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
elokuvaa ei sitten kannata katsoa tyhjällä vatsalla, vaan se kannattaa tankata täyteen kaikkea terveellistä murkinaa, vaikka kaurapuuroa ennen leffasaliin siirtymistä. Elokuvan jälkeen haluaa kuitenkin nimittäin mennä jonnekin ravintolaan herkuttelemaan tai tarkistamaan tuon lähikauppansa hyllyjä hieman paremmin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta ruualle sydämensä menettäneet ihmiset kokevat Haute Cuisine leffan varmasti antoisemmaksi kuin muut. Me muut voimme sitten tyytyä seuraamaan tarinaan siitä, miten hyvän ruuan käy kisassa ykköskeittiön titteliä vastaan. Elokuvaa on moitittu kevyeksi ja ohueksi juoneltaan - ja ehkä näin onkin. Mutta sitäkin enemmän se on arvonanto perinteiselle kokkaustaidoille ja sen herättelemille makunystyröille. Itse en saanut ranskalaisen ruuan herätystä leffasta, mutta sitäkin enemmän opin arvostamaan pienten keittiöiden ja niiden kokkien työtä. Elokuvan voi jo tällöin sanoa suorittaneen tehtävänsä. Suosittelen sitä ilomielin kaikille ruuanlaitosta kiinnostuneille. Maissileivällä ja maissileivällä on selvä ero.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa