VALIKKO

Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec / Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut

Adèle Blanc-Secin uskomattomissa seikkailuissa jahdataan esihistoriallista lentoliskoa ja muumiolääkäriä Pariisissa vuonna 1911. Linnun jahtaamisen ohelle elokuva tuo matkamainosta niin Egyptistä kuin Pariisin maisemistakin, ihan kivoja paikkoja molemmat. Elokuva perustuu, ainakin jollakin asteella, Jacques Tardin samannimiseen sarjakuvaan. Valkokankaalle sen on tällä kertaa tuonut ranskalainen ohjaaja / käsikirjoittaja Luc Besson.

Ms. Adéle Blanc-Secin (Louise Bourgoin) seikkailujen ja toiminnan tavoitteena on hänen sisarensa elävöittäminen lähes koomamaisesta tilasta, keinolla millä hyvänsä. Nämä keinot eivät ehkä päivän- tai järjenvaloa aina kestä, mutta se ei estä välillä hyvinkin turhautuvaa Ms. Blanc-Seciä yrittämästä. Indiana Jonesilla tai Ben Gatesilla ei vielä kuitenkaan ole mitään pelättävää, vaikka Ms. Blanc-Sec onkin räväkkä otteissaan, sillä meno on sen verran yli ampuvaa ja epärealistista, että ihan naispuolista Indyä ei ihan vielä ole leivottu tässä elokuvassa. Mutta sarjakuvassahan ja siitä tehdyssä elokuvassa kaikkihan on aina mahdollista.

http://www.youtube.com/watch?v=q3hYXFtOlxQ&feature=related

Elokuva perustuu sarjakuvaan ja se on hyvä muistaa, kun lähtee katsomaan maisemia sillä silmällä. Ohjaaja Luc Besson on onnistunut tämän esille tuomisessa riisumalla liiat koreudet pois maisemista, pitäen ne tiukasti hallussaan sekä luomalla henkilöhahmoista myös sarjakuvamaisia. Lopputulos muistuttaa, ehkä jossain määrin, Dick Tracy –elokuvaa (mistä Sampo minulla on edelleen viehättäviä muistoja). Joskin on sanottava, että sen tason saavuttamisessa Mr. Bessonilla on vielä tehtävää. Olen tässä pohtinut, että Mr. Besson herättää hyvinkin ristiriitaisia tunteita tässä katsojassa. On ihastuttavaa huomata, että hän uskaltaa poistua väkivallan maailmasta (ainakin jossain määrin) hieman oudommalle maaperälle. Mutta samaan aikaan toivoo, että hän veisi sinne mukanaan sellaisen elokuvan koossa pitävän otteen mitä on nähtävissä hänen aiemmista töistään. Nyt tuli sellainen tunne, että paljon ja vielä vähän sen päälle oli yritetty laittaa samaan rainaan.

En ymmärräwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
miksi tämä elokuva ei ole kassamenestys. Se on kevyttä katsottavaa, humoristinen, suhteellinen nopeatempoinen ja hauska. Siis kaikki hyvän leffan piirteet. En jaksa myöskään uskoa ranskankielen rajoittavan katsojamääriä niin kovasti. Vaikkakin oli mielenkiintoista seurata vierestä, kun edelläni lippua ostava asiakas kyseli kovasti, onko koko elokuva ranskankielinen. Kassa myönsi leffan olevan umpiranskalainen. Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec on onnistunut omalla sarallaan. Se liittyy seikkailija-elokuvien sarjaan tarjoamalla jotain uutta ja mielenkiintoista miehisten sankarien rinnalle. Toki, hieman realistisempi ote ei olisi haitannut, mutta kysehän on viime kädessä sarjakuvasta / elokuvasta – kaikki on siis mahdollista. Elokuva loppuu potentiaalisen jatko-osan (ei tarvitse istua tappiin) pohjustamiseen. Ja täytyy kyllä myöntää, että jos se elokuviin tulee, menen sen katsomaan. Kyllä Ms. Blanc-Sec sen verran sai hyvälle päälle, että hänen seikkailujaan katsoo mielellään uudestaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa