VALIKKO

Leonard Cohenin musiikki elokuvissa

Kävin Helsingissä kuolaamassa paikan päällä lähes eturivissä Mr. Leonard Cohenin (1934 – ) Old Ideas World Tour -konsertissa. Kokemus oli niin päälle vyöryvän hyvänolon tuottava, että oli pakko saada se jakaa kanssanne. MAHTAVA konsertti! Maestro jaksoi esiintyä kahden 1½ tunnin session ajan ja heittää päälle vielä noin 45 minuutin encoret. Tästä ei fanin olo voi paljon parantua.

Konsertissa päästiin kuulemaan Mr. Cohenin tunnettuja (ja itselleni ainakin hieman tuntemattomampia) kappaleita, mutta uskoisin jokaisen löytävän näiden joukosta ainakin sen yhden oman suosikkinsa: Dance me to the end of love, Suzanne, The Gypsy Wife, I’m your man, Take this waltz, First we take Manhattan, Closing time, I tried to leave you, Save the last dance for me ja Going home ja monta monta muuta. Kaikkia en edes muista, koska ensimmäisen kappaleen (Take this Waltz) jälkeen tunnustan vaipuneeni jonkin asteen euforiaan, josta alan vasta pikkuhiljaa heräilemään… mutta euforia jatkukoon vielä jollakin tasolla, sillä CD-soittimesta saa asunnon täyttää miehen pehmeän käheä ääni…hallelujah….

Mr. Cohenista ja hänen tuotannostaan enemmän kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne.

Mutta miten Mr. Cohen on päätynyt leffablogiini johtuu hänen panostuksistaan elokuva-alalla. Mr. Cohenin musiikkia leffoissa on saanut nauttia aina vuodesta 1971 lähtien, jolloin elokuvassa McCabe and Mrs. Miller taustalla soi kolme hänen kappalettaan: The stranger song / Sisters of mercy / Winter lady. Omista leffakokemuksistani miehen maailmalle lahjoittamia kappaleita löytyy ainakin seuraavista elokuvista: The life of David Gale France (2003): First we take Manhattan, Elegy (2008): Dance me to the end of love;  The Boat That Rocked (2009): So Long, Marianne ja Life As We Know It (2010): Hey, that’s no ways to say goodbye. Niitä on varmasti paljon muitakin

Ehkä kaikista eniten esitetyimmät kappaleet valkokankaalla ovat Mr. Cohenin vuonna 1984 kirjoittama Hallelujah. Äänensä laululle ovat antaneet yli 200 eri esittäjää eri kielillä, joten ei ihme, että sitä löytyy niin elokuvista kuin televiosta. Kappaletta pidetään miehen yhtenä tunnetuimmista tuotoksista.

Toinen paljon esitetty kappale on Dance me to the end of love. Se sai ensi esityksensä vuonna 1984 Hallelujah-kappaleen tavoin. Kappale sai myös samanlaisen suosion ja sen voi hyvin ymmärtää.

Kolmas klippi, jonka haluan jakaa kanssanne on Mr. Cohenin esittämä kappale I’m your man. Viimeisemmäksi kappale on esiintynyt elokuvassa Barney’s Version vuodelta 2011.

Mainitsemisen arvoista valkokankaan valloittamisen lisäksi on toki myös miehen kappaleiden soiminen televisiosarjoissa. Niistä on päästy nauttimaan pienemmässä ruudussa ainakin seuraavissa sarjoissa: Teho-osasto, Lost, Ugly Betty, Criminal Mind, Numb3rs, OC, Cold Case, Nip & Tuck sekä House, MD. Myöskään pieni Suomi ei voinut välttää kohtaloaan, sillä Mr. Cohenin kappale Dance me to the end of love on soinut myös Kotikadussa.

 

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa