VALIKKO

Leffassa Lontoossa

Pikainen piipahdus Lontoossa osoitti valkokankaiden kuuluvan siellä kiitettävän tasaisesti kahdelle elokuvalle. The Great Gastby vaikutti pyörivän lähes jokaisessa elokuvateatterissa riippumatta siitä, oliko se erikoistunut johonkin muuhun vai ei. Toinen kova kisakumppani sille oli kuitenkin onneksi Start Trek, joka tuli itse istuttua läpi Lontoon Odeonissa Marble Archin elokuvateatterissa. Kaiken ´pakollisen´musikaalisen kulttuuritarjonnan keskellä on hyvä muistaa, että perusbrittiläisen sään (vettä tulee taivaan täydeltä) yllättäessä käynti elokuvissa on aina hyvä vaihtoehto. Ja uskoisin, että näistä seuraavista löytyy jokaiselle jotakin kokemisen arvoista. Omalla elokuvakokemuksellisella ostoslistalleni ne yhä odottavat toteutumista, mutta toivon muiden cinefilisten sydämien omaavien löytävän näiden joukosta itselleen jotain seuraavalla reissullaan Lontooseen.

Electric cinema

Mikäli majoituspaikkasi sijoittuu Bayswaterin alueelle, suosittelen iltakävelyn merkeissä tutustumista Electric Cineman (191 Portobello Road) tarjontaan. Se on merkittävä paikka jo siinä mielessä, että vuonna 1910 avattu elokuvateatteri oli Britannian ensimmäisiä elokuvateattereita. Tämän lisäksi elokuvateatterin sisustus on omaa luokkaansa ja sinänsä jo kokemisen arvoinen paikka vieden katsojan takaisin 1920-luvulle art decon sisustustyylin pariin. Sateisena sunnuntai-iltapäivänä voi käpertyä kotoisaan tyyliin soffan nurkkaan nauttimaan elokuvaelämyksestä. Nyt vain kannattaa vaihtaa ne popparit ja kokis elokuvateatterin gourmet tarjontaa sekä varautua maksamaan tästä tavallista lippua enemmän.

london-prince-charles-cinema

Prince Charlesin elokuvateatteri (PCC) sijaitsee Leicaster Placella. Se on tunnettu sing-a-long illoistaan, joissa on päässyt avaamaan ääntään muun muassa The Sound Of Music ja The Rocky Horrow Picture Shown -elokuvien tunnelmissa. Sing-a-longin lisäksi PCC on saanut mainetta erityisesti independent-elokuvien esittäjänä sekä kuuluisasta mainostaulustaan, jossa voi olla tarjolla paljon muutakin kuin päivän elokuvan esittely. Mainitsemisen arvoista on myös leffateatterin omat ’teemaviikot’, joiden aikana katsojalla on mahdollisuus päästä katsomaan todella vanhoja elokuvia, parhaita surkeita elokuvia ja muita mukavuuksia, aina PCC:n tarjonnan mukaan. Myös ne, jotka nauttivat tekstin näkemisestä valkokankaalla, pitävät PCC:stä, sillä teatteri ei pelkää tekstittää elokuviaan. Itselleni tämä olisi ollut tarpeen Edinburghissa Angel’s Share -elokuvan kohdalla. Mikäli suuntaat Lontooseen useamman kerran vuodessa suosittelen hankkimaan PCC:n kantakortin, joka mahdollistaa todella halvasti leffaan pääsemisen. Me muut voimme sitten maksaa niistä hieman enemmän.

Leicester_Square_Odeon_Cinema_04

Yksi Lontoon tunnetuimmista elokuvateatterista varmaankin sijaitsee Leicester Squarella, missä Odeon pitää päämajaansa. Siellä pidetään yleensä Lontoon ensi-iltoja, joten paikalla kannattaa tuolloin olla riittävän ajoissa nähdäkseen vilauksen valkokankaan tähdistä. Leicester Squaren Odeon vetää väkeä sisäänsä noin 1600 katsojan verran. Paikkoja oli ennen noin 2000, mutta niitä poistettiin jalkatilan lisäämiseksi. Valinnan varaa riittää joka tapauksessa leffapaikan valinnassa.

London imax elokuvateatteri ulkoa

Jos taas kaipaat lisää jotain SUURTA niin London IMAX (1 Charlie Chaplin Walk) on oikea paikka sen kokemiseen. Sen valkokangas on Britannian suurin (20 metriä x 26 metriä), joten myös takarivissä istuvat todellakin näkevät hyvin kaiken valkokankaalla tapahtuvan. IMAX on siitä mielenkiintoisessa paikassa, että se sijaitsee keskellä vilkasta liikennettä, eikä se todellakaan näy tai kuulu elokuvasaleihin asti. Mikäli haluat keveyemmän / lyhemmän IMAX kokemuksen tällöin kannattaa suunnata Science Museumin (Tiede museo) suuntaan, missä on Lontoon toinen massiivinen valkokangas (24 metriä x 16 metriä). Mikäli kaikki suuri alkoi tämän jälkeen ahdistamaan voit aina suunnata seuraavaksi Lontoon pienimpään elokuvateatteriin BFI (British Film Institute) tiloihin Southbankille (Belvedere Road) jossa salissa on vain 38n paikkaa. BFI on myös siitä mainitsemisen arvoinen paikka, että sen tiloista löytyy paljon muutakin elokuvaan liittyvää toimintaa.

Rio Cinema (Kingsland High Street 107) on tunnettu valtavirrasta poikkeavista elokuvavalinnoistaan. Sen tarjonnasta on löytynyt muun muassa turkkilaisten, kurdilaisten ja espanjalaisten elokuvien teemajuhlia. Mikäli kaipaat kokevasi valkokankaalta jotain hieman erilaista suosittelen suuntaamista Rion suuntaan.

lexi-cinema-london-exterior

The Lexi Cinema (194b Chamberlayne Road) tarjoaa myös mahdollisuuden mielenkiintoiseen visuaaliseen kokemukseen. Chamberlayne Roadilla sijaitseva elokuvateatteri antaa mahdollisuuden hyväntekeväisyyteen leffojan katsomisen kautta. Se lahjoittaa tuottonsa hyväntekeväisyyteen maailman toisella laidalla sijaitsevaan Etelä-Afrikkalaisen Lynedochin ekokylän kehittämiseen.

Mikäli sinua taas kiinnostaa päästä keskustelemaan elokuvien jälkeen ohjaajien kanssa heidän tuotoksistaan suosittelen seuraamaan Curzon Cinemasin kotisivuja. Erityisesti Sohosta löytyvä Curzon (Shaftesbury Avenue) on tunnettu mahdollisuudesta päästä askeleen lähemmäksi lempiohjaajasi. Elokuva teatterin mainetta ei tietenkään haittaa se, että siellä on kevyt coctailbaari, josta voit lempidrinkkisi kädessäsi suunnata samettiselle paikallesi.

Himalaya_Palace_Cinema,_Southall_-_geograph.org.uk_-_173961

Bollywoodleffoille sydämensä menettäneiden kannattaa suunnata Länsi-Lontooseen South Roadille Himalaya Palaceen (14 South Road), jolla on kukkaroystävällisiä hintoja maanantaista torstaihin. Kohtuu hinnan lisäksi leffoista pääsee nauttimaan jo puolenpäivän aikoihin, mikä ei välttämättä ole ihan itsestään selvyys arkisin.

Ja mikäli mielesi tekee päästä osalliseksi elokuvamaailman viimeisimmistä yrityksestä houkutella katsojia leffateattereihin suosittelen suuntaamista ison kukkaron kanssa The Lounge -leffateatteriin (Whiteleys of Bayswater) Bayswaterin ostoskeskuksessa sijaitseva elokuvateatteri tarjoaa kaikkea sitä, mitä leffateatterissa oleva voi haaveille. Jalkatilaa on riittävästi, nahkatuolin saa mukavaan noja-asentoon ja salissa paikalla olevat tarjoilijat singahtelevat tarjoilemaan sinulle hyvää pikkunapostelevaa elokuvan aikana.

Paikasta ja tuolivalinnasta riippuen leffalipulle voi kuitenkin kertyä hintaa useampi punta. Halvimmillaan elokuvasta pääsee varmaankin nauttimaan PCC:llä, tähtäämällä leffaan maanantaina tai tiistaina, jolloin lipuissa voi olla Happy Mondays-etuja. Näiden etujen seuraaminen kannattaa tiukan budjetin matkaajaa, sillä elokuvakokemuksesta esimerkiksi Electric Cinemassa tai iltalipusta Leicaster Squaren Odeonissa saakin sitten maksaa lähes 20 puntaa ja sitäkin enemmän.

Ja lopuksi todellisille cinefiileille suosittelen Salaisen elokuvan kokemista (Secret Cinema London). Elokuvateatterin roolia ovat näissä näytöksissä suorittaneet museot, puistot, hotellit, hautausmaat ja niin edelleen. Paikka selviää vasta näytöspäivänä niille ihmisille, jotka ovat kirjautuneet Sercet Cinema London tapahtumaan mukaan. Ne, joita kerran kuukaudessa tapahtuva salainen elokuvaelämys kiinnnostaa, voivat klikata itsensä Secret Cineman kotisivuille rekisteröityäkseen salaisen elokuvan leffafriikkien listalle.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa