VALIKKO

Le Sens de la fête / C’est la vie! – Häät ranskalaisittain

Kuvahaun tulos haulle Le Sens de la fête / C'est la vie! film poster

Häiden suunnittelija Max yrittää parhaan kykynsä mukaan järjestää ikimuistoisen juhlan 1600-luvun vanhassa linnassa. Puitteet ovat todella vaikuttavat, mutta henkilökunta osoittautuu haasteelliseksi samoin kuin tuleva sulhanen. Luvassa on kipakkaa sananvaihtoa, sulhasen toiveiden kuuntelemista ja paniikkitilanteiden haltuunottoa. Kulissien takana tapahtuu paljon, jotta häät onnistuisivat kunnolla. Ja niiden aikana nousee esille Maxin motto ”sopeudutaan tilanteeseen” useamman kuin kerran ja sen mukana vedetään sitten hihasta niitä plan-B-C-D-E-ja niin edelleen juttuja.

Käsittääkseni elokuvan ranskankielinen titteli Le sens de la fête suomentuu juhlien tarkoitukseksi ja sitä elokuva todellakin on. Miksi taustajoukot tekevät tätä hommaa, hiovat sitä huippuunsa ja ottavat siitä maksun. Juhlaväellä on tarkoitus olla hauskaa ja jäädä ikimuistoinen kokemus siitä. Se on ainakin varmaa, että näistä häistä se kyllä jää. Ja ainakin minuun Max kumppaneineen teki vaikutuksen jo sillä tasolla, että sitä arvostaa taas enemmän kaikkea kulissien takana tapahtuvia asioita. Niiden näkymättömyys tekee juhlista hyvin onnistuneita ja samanlaiseen sujuvuuteen toivon seuraavissa omissa bileissäni myös pääseväni.

Kuvahaun tulos haulle Le Sens de la fête / C'est la vie! film poster

Ohjaaja-käsikirjoittajat Olivier Nakache & Éric Toledano ovat saaneet kuin ihmeen kaupalla pidettyä tätä onnellista sekamelskaa hyvässä paketissa. Maxin roolissa taiteilevan Mr. Jean-Pierre Bacrin lisäksi valkokankaalla vilahtaa tasaiseen tahtiin taitavia näyttelijöitä merkittävissä kohtauksissa. Jokainen saa sen tilaisuutensa loistaa valkokankaalla ja tehdä näistä häistä ikimuistoiset. Ei varmasti ole ollut helppoa pitää tuotosta näin tasalaatuisena ja oikeudenmukaisena. Ehkä tämä tunne johtuu siitä, että jokainen saa ilmaista itseään valkokankaalla. Puhetulva tuntuu loputtomalta, jokaisella on sanasensa sanottava, tai ainakin yritystä siihen.

Parivaljakkoa on kiitettävä myös siitä, että ovat osanneet pitää leffan vitsit sovinnaisina, jos nyt sellaisia voi olla. Toki kiistelykohtaukset ovat hyvinkin monisanaisia, mutta vitsejä ei väännetä navan alusista tai homofobisista aiheista. Näitä onkin kuultu viime aikoina valkokankaalla ihan riittävästi. Sen sijaan leffan naurutreenit tulevat kyllä ihan niistä arkisista tilanteista, joissa Max ryhmänsä kanssa joutuu sopeutumaan aina uuteen tilanteeseen ja siinä samalla turvaamaan juhlien onnistumisen.

Kevyttä kohellustawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kulissien takana. Häät ranskalaisittain etenee puhetulvien keskellä kohti romanttista lopputunnelmaa. Matka sinne on tosin höystetty erilaisin ongelmin, joihin sitten pitää sopeutua ja improvisoida jotain uutta, kunnes ongelma on ratkaistu. Leffa antaa katsojan kurkistaa juhlien organisaattoreiden työhön, joka toivottavasti on nähtyä sujuvampaa. Se on täynnä mielenkiintoisia henkilöitä, jotka hoitavat hommansa hyvin, mutta eivät tee mitään totaalisen lähtemätöntä vaikutusta katsojaan. Tätä rainaa on helppo seurata. Se vie mukanaan, mutta ei anna mitään suurempia a-haa elämyksiä. Ehkäpä sen tarkoitus olikin vain olla hauska. Suosittelen sitä kaikille juhlia järjestäville. Valkokankaalla nähdään, mitä kaikkea voi mennä pieleen ja miten sitä voi yrittää pelastaa. Siitä nousee leffan paras huumori.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Jean-Pierre Bacri, Gilles Lellouche, Jean-Paul Rouve, Vincent Macaigne, Alban Ivanov, Eye Hadara, Suzanne Clement, Helene Vincent, Judith Chemla, Benjamin Lavernhe, Antoine Chappey
Kesto: 1 tunti 55 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa