VALIKKO

Lawless – Laittomat / lainsuojattomat

Elokuva on saanut innoituksensa Mr. Matt Bondurantin kirjasta: The Wettest County in the World (2008), missä hän kuvaa viinan salapolttaja esi-isään taiteellisen vapauden turvin. Ohjaaja Mr. John Hillcoat innostui ajatuksesta ja kiersi pitkään studiolta studiolle, ennenkuin elokuvalle näytettiin vihreää valoa. Ja nyt kaikki, jotka ovat innostuneet amerikkalaisesta gangsteriajasta saavat hyppiä ja huutaa ääneen. Draamallisesti hyvin kantava Lawless on nähtävissä valkokankaalla.

Elokuva kertoo Bondurantin veljeksistä, jotka toimivat viinan salapolttajina ja trokareina kieltolain aikana Virginian metsissä ja heitä oikeuden eteen koittaa saattaa valtion agentti Charlie Rakes (Guy Pearce). Bondurantin veljeksistä vanhin Howard (Jason Clarke) on viinaan menevä ja siten omasta kasasta syövä, pesueen nuorin Jack (Shia LaBeouf) puolestaan ihastuu paikallisen pastorin tyttäreen Berthaan ( Mia Wasikowska) ja perhettä sekä viinanpolttoyritystä koittaa pitää kasassa pesueen keskimmäinen Forrest (Tom Hardy). Asiat eivät lain toisella puolella ole yhtään sen helpompia kuin kaidallakaan kadulla, koska osiolle viinanpolton tuloista haluavat niin poliisit kuin kilpailijatkin.

Näiden lisäksi valkokankaalla nähdään Croniclessa ihastuttanut Mr. Dane DeHaan Jackin parhaan ystävän Cricketin roolissa väkijuomien salaisuuden tuntijana sekä Mr. Gary Oldman chicagolaisen gansterin Floyd Bannerin takin alla Thompson-konekivääri kainalossaan. Naiskauneutta on lisätty myös Ms. Jessica Chastain, joka näyttelee Maggieta, Forrestin rakkauden kohdetta. Mutta jälleen kerran naiset ovat enemmän statisten rooleissa, kuin näyttävästi esillä. Kumpikin daameista kylläkin pärjää enemmän kuin hyvin valkokankaalla. Mielenkiintoista oli se, että vaikka valkokangasaika oli ehkä koitettu jakaa tasaisest kaikkien Bondurantin veljesten kesken, niin Mr. Hardy Forrestin roolissa on selvästi eniten lavakarismaa omaa hahmo. Hän ottaa jokaisen kohtauksen haltuunsa, mikä oli erittäin miellyttävä yllätys Banen (Batman) mongerruksen jälkeen. Toisaalta miehen dialogi on elokuvassa yhtä ilahduttavan yksitavuista kuin Mr. Clint Eastwoodilla aikoinaan Cran Torinossa. – – Hmm – – Argh – –

Rikosdraaman ohjaaja Mr. John Hillcoat itse määrittelee elokuvansa yhdistelmäksi westerniä ja gangsterielokuvia. Tällöin tuotosta voisi kai kutsua nimellä: Wangster. Ehkäpä tämä termi jää elämään tuleville sukupoilville. Elokuvan mahdollistumisesta saa varmaankin osin osoittaa kiitokset True Grit (2011) rainan suuntaan, sillä ennen sitä western-leffat olivat suhteellisen syrjässä mielenkiintobonustensa suhteen. Ohjaaja Mr. Hillcoat haluaa myös korostaa elokuvan teeman universaalisuutta ajasta huolimatta. Hänen mielestään siinä havaittava taloudellinen lama, poliittiset kriisit ja sota päihteitä vastaan löytyy yhä edelleen sanomalehden sivuilta. Toivottavasti lainvalvojat ovat vain nykyään inhimillisempiä….

Tarinan veljeydestä, rakkaudesta ja ahneudestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
eli luvassa ei ole mikään perinteinen 'happy end' tarina, vaan raadollisempaa meininkiä ultraväkivaltaiseen tapaan. Elokuva vaatii katsojalta enemmän kuin perinteinen popcorn-leffa, eikä siinä todellakaan ole mitään pahaa vaikka ihmiskehoa voisi kyllä brutalisoida myös vähemmänkin. Lawless lähtee hieman hitaasti käyntiin, mutta polkaistuaan kaasua kunnolla, loppua katsojaa hyvin otteessaan kiinni pitävälle otteelle ei sitten näykään. Erityisesti elokuvaa on kiitettävää siitä, että pahista sitten todellakin vihaa / inhoaa. Yleensä en koe näin vahvoja tunteita pahiksen edustajia (tässä elokuvassa poliisi) kohtaan, mutta Mr. Pearce ei kyllä jättänyt yhtään valinnanvaraa tähän. Ohjaaja Mr. Hillcoat rakentaa jännitystä hitaasti ja varmasti, mikä sopii hyvin elokuvan tyyliin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Lawless – Laittomat tarjosi pitkästä aikaa koko elokuvan hyvin kantavaa tasaista tarjontaa, joka olisi kyllä minun kohdallani kaivannut henkistä tukea kaiken väkivallan kestämiseksi. Suosittelen leffaa siis varauksella kovin herkkänahkaisille. Muut voivatkin sitten antautua nauttimaan siitä täysin rinnoin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

“It is not the violence that sets a man apart, it’s the distance he is prepared to go.” – Forrest

Osastot: Draama, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa