VALIKKO

Larry Crowne

Koulutukseen (ainakin osittain) ja sen merkitykseen liittyvä komedia elokuva sopii hyvin näin syyskuun ensimmäiseksi elokuvaksi. Elokuva Larry Crowne kertoo keski-ikäisestä laivaston veteraanista Larry Crownesta (Tom Hanks), joka potkut saatuaan paikallisesta megamarketista koulutuksen puutteen takia palaa koulun penkille aikuisopiskelijaksi. Koulussa Larry oppii paljon itsestään ja opettaa siinä samalla myös paljon opettajalleen Mercedes Tainotille (Julia Roberts). Itse jäin kuitenkin näin työpaikan vaihdon keskellä pohtimaan opettajan merkitystä oppilaille. Samaa teemaa tuli käsiteltyä kesäleffassa Bad Teacher, missä Ms. Diaz kyllä veti opetuksessaan pohjat verrattuna Ms. Robertsiin. Mutta ehkä se onkin niin, että opettajan ja oppilaan vuorovaikutus on enemmän kaksisuuntainen, kuin uskalletaan ääneen sanoa. Jos oppilaat antavat opettajalle arvostusta opettaja antaa sitä takaisin. Ja sama päinvastoinkin, kun opettaja arvostaa oppilaitaan ja koittaa innostaa heitä oppimaan, opettajakin saa siinä samalla jotain elämää suurempaa itselleen. No menipä hienoksi, joten paras lopettaa tähän.

On kuitenkin tunnustettava, että oli ihan kiva nähdä Mr. Hanksia valkokankaalla. Edellisen kerran hän sinne eksyi ääniroolissa vuoden 2010 Toy Story 3:ssa cowboy Woodyn takana ja sitä ennen vuonna 2009 professori Robert Langdonin roolissa elokuvassa Angels & Demons. Muuten mies vaikuttaa toimineen tuottajana muun muassa televisiosarjassa Big Love. Ms. Roberts on taas ollut tuotteliaampi valkokankaan täyttäjä. Nainen on nähty viime vuosina elokuvissa Eat Pray Love (2010), Valentine’s Day (2010), Duplicity (2009) ja Charlie Wilson’s War (2007) vain muutamia mainitakseni omista kokemuksistani. Joten ihan näiltä pohjilta oli tosi mielenkiintoista todeta Larry Crowen polkevan paikoillaan. Miksi ihmeessä?? Kummallakin näyttelijällä kyllä pitäisi olla kokemusta elokuvan toimivasta rakenteesta, toiminnan jatkuvuudesta ja ytimekkäästä lopusta. Näitä kaikkia jäin hieman kaipaamaan sekä pohtimaan sitä, että mahtoiko Larry Crowne olla sittenkin eräänlainen välityö, jotain parempaa odotellessa.

Kaikkea pohdinnan alkuperän syytä en kuitenkaan halua kaataa käsikirjoittajien Mr. Hanksin ja Ms. Nia Vardalosin suuntaan. Vaikka joka tapauksessa he olisivat voineet panostaa hieman enemmän elokuvan sisältöön ja ihmisyyden esille nostamiseen. Toki kaikki keskeinen tuli hyvin esille, tarina pääsi vauhtiin jossakin vaiheessa vetämättömän skootterin tavoin ja putputti sen kanssa eteenpäin. Mutta mitään suurempia kliimakseja Larry Crowne ei tarjonnut, eikä työttömyyteen, avioeroon tai koulutuksen puutteeseen liittyviä asioita juuri mainintaa enempää esitellyt. En tarkoita, että aiheesta olisi pitänyt vetää tippa linssissä -draamaa, mutta enemmänkin näiden merkitystä olisi voinut päähenkilöille esitellä. Nyt elokuva on helppo unohtaa ilman suurempia kiinnekohtia leffasalista poistumisen jälkeen. Vai oliko elokuvan tarkoitus sittenkin olla pala slow-life tarjontaa. Ehkä ei kuitenkaan pitäisi naputtaa, sillä elokuva sopi hyvin sateiseen päivään, toi hyvää oloa hetkellisesti ja tarjosi mahdollisuuden kanssakatsojien tarkkailuun.

Olin meinaan reippaasti kyllä yllättynyt siitä, että taisin olla näytöksen nuorin katsoja. Wau! Mikä ihmeen ’mummo-leffa’ Larry Crowne oikein oli? Jostakin muistan lukeeni, että elokuva kiinnostaan lähinnä yli 50-vuotiaita. Mutta syy tähän jäi kyllä totaalisen epäselväksi. Mr. Hanks ja Ms. Roberts ovat kyllä tehneet hyvää ja pitkää työtä valkokankaalla, mutta sen ei pitäisi karkoittaa nuorempaa katsojakuntaa. Toisaalta leffan teema romanttinen komedia oikeasti aikuisten kesken ei ehkä vedä saleja täyteen nuorison puolelta – tämä siitäkin huolimatta, että nuorta väestöä kyllä kosiskeltiin ihan kiitettävästi skootterijengin mukana olemisella. Mutta sitten taas Larry Crownen toinen teema aikuisopiskelu ei kyllä myöskään varmaan ohjaa ihmisiä elokuviin. Tämä siitäkin huolimatta, että se esitti sen aika mielenkiintoisella tavalla.

Lempeää ohjaustawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kohti sitä oikeaa valintaa elämässä ja tulevaa syksyä elokuvatarjonnassa. Kaiken vauhdittoman toiminnan keskellä Larry Crowne elokuva esittää kannanoton siitä, että se muutos (mitä me niin kovasti pelkäämme ja muutenkin kammoamme) voi olla joskus ihan hyvä asia ja saada aikaan sellaista, millä on elämää suurempi merkitys. Itse taas pohtiessa elokuvan katsomista, voisin kyllä suosittaa rainan odottamista pienempään ruutuun. Tarina toimii sielläkin, mutta ei ikävä kyllä matkalla sinne saa lisää lihaa luidensa päälle. Tätä olisin vähän kaivannut elokuvaankin. Nyt sen juoni on kyllä jouheva, aikuiset näyttelijät näyttelevät oikeasti ikäisiään heille sopivalla tavalla, mutta elokuvassa voisi aiheilla kyllä hieman revitelläkin. En usko, että Larry Crowne olisi siirtynyt opettaja-koulu-huumoriltaan Bad Teacher suuntaan, vaikka huumoria tai nokkelaa dialogia olisikin lisää leffaan lisäillyt. Leffa kuitenkin piristi todella sateisen päivän keskellä ja sinänsä toi uutta eloa (ja ehkäpä jotain pohdintaakin) omaan elämään. Tässä voisi melkein harkita skootterin hankkimista – melkein, rakas veli, joten älä vielä revi niitä pelihousujasi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Tom: Ja jos tuosta vähän vääntäisi lisää tehoa tähän leffaan.. noin.. sen  pitäisi tuoda lisää katsojia.

Julia: Mutta Tom, tämä ei ole toimintaleffa, vaan rauhallinen…

Tom: Niinpä… trailerissa todellakin on leffan kaikki toiminta nähtävissä.

Julia: Mutta se koulutus, kyllähän tämä leffa tarjoaa sitäkin

Tom: Siis sitä, miten pidät puheen…

Julia: Älä nyt, Tom. Kyllä leffasta muutama helmikin esille voi nousta

Tom: Ja muutama hyväntahtoinen naurukin.. leffaan siis….

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa