VALIKKO

Lang Historie Kort / Long Story Short – Pitkä tarina lyhyesti

Kuvahaun tulos haulle Lang Historie Kort / Long Story Short film poster

Pitkä tarina lyhyesti kuuluu Niagaran elokuvakeskuksen pohjoismaisten elokuvien sarjaan. Ja ennen kuin pääsen itse elokuvaan, suosittelen näitä teema-leffoja erittäin iloisesti. Toki näistä järjestään puuttuu suomenkielinen tekstitys, mutta kyllä noita englanninkielisiä tekstejä lukee siinä missä suomenkielisiäkin. Tämä elokuvakausi jatkuu Niagarassa vielä muutamalla leffalla. Luvassa on muun muassa Dröm vidare / Beyond Dreams marraskuun kuudes päivä. Siinä seurataan Mirjaa, joka etsii omaa paikkaansa yhteiskunnassa. Toinen mielenkiintoinen elokuva on varmasti myös Exfrun / Ex-Wife – Entinen vaimo jouluun 14:sta päivä. Tuolloin valkokankaalla saa tarkkailla parisuhteessa olevia eri elämänvaiheissa olevia naisia. Näitä Walhalla-sarjan pohjoismaisia elokuvia katsoo ihan mielellään. Valikoima on yleensä laadukasta, hieman valtavirrasta poikkeavaa, mutta järjestään hyvälaatuista.

Walhalla-sarjan lisäksi odotan nyt innolla espanjalaisen elokuvan viikkoa 10. – 16.11. Niagaran elokuvakeskuksessa. Näissä elokuvissa on englanninkielinen tekstitys ja leffa ei maksa mitään. Silloin sitä saa ilmaiseksi katsoa enemmän tai vähemmän temperamenttia täynnä olevia leffoja, mutta ainakin takuuvarmasti sellaisia, mitä ei televisioon päädy tai isojen elokuvaketjujen esityksiin. Suosittelen lämpimästi osallistumana tähän teemaan. Seuraavasta listasta löytää varmasti oman suosikkinsa:

Mikäli espanjankielistä kielikylpyä haluaa aloitella etukäteen kannattaa käydä katsomassa myös Kuuba-special: Viva Cuba. Elokuva kertoo aina niin ajankohtaisesta maastamuutosta ja sen vaikutuksista lapsiin. Elokuva esitetään torstaina 19.10 kello 18.30, eikä sen lipun hinta kyllä päätä huimaa. Leffasta pääsee nauttimaan kuudella eurolla.

Mutta nyt siihen pitkään tarinaan lyhyesti. Ellen etsii itseään tai ainakin sitä täydellistä parisuhdetta. Hän on tavallaan parisuhteiden välissä ollessa suhteessa naimisissa olevaan mieheen. Tätä kaikkea ja muita Ellenin elämään tiiviisti liittyviä ystäviä seurataan valkokankaalla kolmen vuoden ja kahdeksan juhlan ajan. Mukaan mahtuu muun muassa rakastumisia, avioliittoja, eroja ja lapsia. Jokaisella näistä on omat tarkoituksensa ja lopulta nähdään miten pitkä tarina tulee esitetysti lyhyesti.

Leffaa on oikeasti mielenkiintoista seurata, sillä ystävysten tapaamisissa parisuhteista nousevat esiin ne tyypilliset piirteet, joita jokainen katsoja voi bongailla myös omasta elämästään. Sen lisäksi painopiste ei ole vain Ellenin elämän kuvaamisessa, vaan leffa kuljettaa tasavertaisesti myös Ellenin ystäväpiirin tapahtumia eteenpäin vievänä voimana. Elokuva sopi aikuiseen makuun, vaikka siinä oli havaittavissa samanlaista parisuhdeteorian etsintää, mihin erityisesti nuoremmat kaatuvat. Mutta kai sitä 40-vuoden kohdalla kokee jotain kriisiä siitä, että paljon pitäisi vielä saavuttaa: avioliitto, lapset, mökki, koira, kissa ja niin edelleen. Valkokankaalla ei ihan samanlaista teemaa seurata, mutta sen sijaan esitetään kyllä ihmissuhdearkea. Erotaan, kirotaan, rakastutaan, petetään, hankitaan lapsia, palataan yhteen ja niin edelleen. Pitkä tarina todellakin, joka on saatu tiivistettyä nätisti kompaktiksi kokonaisuudeksi.

Leffa on todellakin ansainnut Bodil-palkintonsa niin parhaasta naispääosasta kuin käsikirjoituksesta. Leffan ohjaaja Ms. . May el-Toukhy on myös toinen rainan käsikirjoittajista Ms. Maren Louise Käehne rinnalla. Lopputulos oli niin viihdyttävää, että tämän daamin muitakin elokuvallisia tuotoksia katselisi tulevaisuudessa varmasti ihan mielellään.

Pitkä tarina lyhyesti ja hauskasti kerrottunawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
elokuva ei kaunistle elämisen arkea, vaan pikemmin esittää sattumia, joilla on erillisistä yhteyksistä huolimatta merkitystä elämäämme. Kaiken ei tarvitse olla käsikirjoitettu valmiiksi, vaan joskus vaan voi antaa olla. Leffa käsittelee sujuvasti yhden naisen elämää kymmenen eri juhlan / tapaamisen kautta. Ja kaikki ne muokkaavat häntä tiettyyn suuntaan. Aina sitä ei vain tiedä, mikä on itselle oikeasti hyväksi. Tanskalainen elokuva ei yllättänyt laadukkuudellaan, vaan tarjosi juuri sitä mitä odotinkin. Hyvää leffanautintoa. Toivonkin muiden myös löytävän nämä pohjoismaiset elokuvat. Niiden seurassa viihtyy ja salista poistui tälläkin kertaa hyvin onnellisena. Mikäli leffa sattuu päätymään telkkari-levitykseen suosittelen sen katsomista aikuisille ihmisille, jotka ovat oman elämänsä herroja / daameja.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Mille Hoffmeyer Lehfeldt, Jens Albinus, Trine Dyrholm, Peter Gantzler, Dya Josefine Hauch, Ola Rapace, Janus Nabil Bakrawi, Marijana Jankovic, Danica Curcic

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa