VALIKKO

La Rançon de la gloire / The Price of Fame – Julkisuuden hinta / Chaplinin pojat

Valkokankaalla tavataan entinen rikollinen Eddy ja hänen ystävänsä Osman, jonka luokse Eddy muuttaa vankilasta vapauduttuaan. Arki on kuitenkin rankkaa, eikä sitä helpota yhtään se, että Osamin vaimo Noorib tarvitsee kalliin leikkauksen, johon miehellä ei ole varaa. Sällit päättävätkin poistaa taloudelliset huolensa varastamalla juuri kuolleen Charlie Chaplinin arkun ja vaatimalla siitä lunnaat. Näillä rahoilla olisi tarkoitus helpomman elämän lisäksi maksaa Osmanin vaimon Nooribin sairaalamaksut ja helpottaa myös Osmanin 7-vuotias tyttären Samiran elämää.

Ohjaaja Mr. Beauvois sai innoituksensa elokuvaan kuultuaan vuoden 1978 tapahtumista, jossa kaksi itäeurooppalaista maahanmuuttajaa ryösti Mr. Charlie Chaplinin arkun miehen kuoleman jälkeen Corsier-sur-Vevey hautuumaalta ja vaativat lunnaita Oona Chaplinilta. Oona kieltäytyi ja asiasta alkoi poliisin ja arkunryöstäjien välinen kissa ja hiiri –leikki. Arkku saatiin lopulta takaisin ja valettiin betoniin uusien yritysten estämiseksi. Hautarauhan rikkojista Roman Wardas sai neljän vuoden ehdottoman vankilatuomion ja Gantscho Ganev 18 kuukauden ehdollisen tuomion. Mr. Chaplinin maalliset jäännökset puolestaan saivat runsaasti sementtiä päälleen, että arkku saisi siitä edespäin olla rauhassa.

Arkun ryöstö ja siitä lunnaiden vaatiminen ei varmaankaan sinänsä ole mikään elokuvallinen kliimaksi, mutta kun kohteena oli kuuluisan koomikon viimeiset jäänteet ja ohjaajan kokema kunnioitus entistä valkokankaiden mestaria kohtaan kohtaloaan leffasaliin menemiselttä ei voinut välttää. Vaikka elokuva saakin innoituksensa maaliskuun tapahtumista, on siinä toki käytetty myös runsaasti taiteellisia vapauksia. Mutta muuten on kyllä tunnustettava, että totuus on todellakin välillä tarua ihmeellisempää.

Ohjaajan tavoitteena oli yhtä lämminhenkinen lähestymistapa työväenluokan ongelmiin kuin Mr. Charlie Chaplinin Kulkuri-hahmolla. Jokainen katsoja voikin sitten itse päättää miten hyvin siinä on onnistuttu. Mielestäni tämä työväenluokan kuvaus on onnistunut hyvin.mutta kulkurimainen lähestysmistapa jää silti saavuttamatta. Ohjaajalla on ollut haasteita traagisenkomiikan löytämisessä Kulkurin tavoin. Välillä elokuva on hauska, välillä surullinen, mutta missään vaiheessa se ei saavuta kultaista keskitietä niiden välillä, vaan etenee pikemminkin tilanteesta toiseen. Eikä sitä varmastikaan auta Mr. Michel Legrandin musiikki, joka kaikessa mahtipontisuudessaan tuntuu välillä vievän tilaa itse elokuvalta.

Elokuva sai siunauksensa Mr. Charlie Chaplinin perheenjäseniltä. T’ämä on ilahduttavaa, sillä alun perin Mr. Eugene Chaplin ei pitänyt ajatuksesta. Ohjaajan Mr. Beauvoisin tapaaminen sai miehen kuitenkin uusiin aatooksiin ja hänet nähdään jopa pienessä roolissa yhtenä sirkuksen työntekijänä. Onkin vaikea kuvitella, että ohjaaja olisi uskaltanut tehdä näinkin rehellisen oloisen elokuvan tapahtumista ilman Chaplinin perheen henkistä hyväksyntää, sillä mies on ilmoittanut olevansa suuri Charlie Chaplin fani. Ehkäpä juuri hyväksynnän hakemisen ansiosta elokuvaa oli mahdollista päästä kuvaamaan autenttisille paikoille Chaplinin entiseen asuntoon, puutarhaan ja hautausmaalle. Ja onhan se totta, että nämä tosielämään perustuvat tapahtumat ovat loppujen lopuksi hyvin Kulkurimaisia ja niiden voisi myös olleen aikoinaan Mr. Charlie Chaplinin omissa elokuvissa.

Koomista yritystä rikastumiseenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
haudanryöstön kautta. Valkokankaalla höseltävät koomiset miehet voisivat ryöstötaidoiltaan sopia hyvin johonkin Mr. Chaplinin elokuvaan, mutta tällä kertaa se saavat vain toimia esimerkkinä siitä, että rikos ei kannata. Kaikki ei mene ihan suunnitelmien mukaan, mutta yritystä leffassa ainakin on, vaikka se nytkähtelee epätasaisesti eteenpäin koko kestonsa ajan. Elokuva on Finnkinon kuukauden leffana ja suosittelenkin sitä kaikille niille, jotka haluvat nähdä yhden version Mr. Chaplinin arkun ryöstöstä. Mukaan on saatu myös omanlaista kunnianosoitusta edesmenneelle miniikan mestarille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Nadine Labaki, Seli Gmach

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa