VALIKKO

La grande bellezza / The Great Beauty – Suuri kauneus

Parhaan ulkomaalaisen Oscarin voittanut italialainen elokuva The Great Beauty on vihdoinkin tullut Tampereelle – ihanaa! Elokuva keskittyy sosiaalisesta elämästä pitävään Jep Gambardellaan (Toni Servillo), joka kuitenkin samaan aikaan paheksuu niitä, jotka tavoittelevat samanlaista kuolemattomuutta kuin hän. Jebin elämässä pörrää ihmisiä kuin kärpäsiä kirkkaana päivänä mehulasin ympärillä ja jokaisella näillä on oma vaikutuksensa häneen, vaikka mies sen itse kieltäisikin. Bilettämisen lisäksi elokuva kuitenkin tarjoaa paljon muutakin, joka oikeasti tekee siitä katsomisen arvoisen.

Ohjaaja Mr. Paolo Sorrentino vakuutti minut ohjaustaidoillaan elokuvassa This Must Be the Place (2011), missä hän kuljetti Sean Pennia pitkin Yhdysvaltoja. Ja nyt täytyy tunnustaa, että leffan aluksi hieman epäilin hänen taitojaan tai omaa sietokykyäni, kun The Great Beauty alkoi muistuttaa liikaa taiteellista elokuvaa. Onneksi tämä oli kuitenkin vain alkusuoraa, joka jäi pian omaan varjoonsa. Miehen taitoja ei kuitenkaan ollut syytä epäillä, sillä hän on elokuvissaan todistanut omaavansa tuoreen ja kutkuttavan hauskan näkökulman ajankohtaisiin asioihin. Mutta on kyllä myönnettävä, että rainan traileri ei minua vakuuttanut leffan katsomisesta vaan sen teki hyvä ystäväni Ms. E. Kiitokset hänelle.

The Great Beauty -elokuvan syvempi sanoma ja sen viehätys löytyy Jebin yrityksistä löytää la grande bellezza, mutta sen sijaan hän onkin törmännyt enemmän ihmisten ja elämän pinnallisuuteen. Elokuvassa mukana ole nunna räjäyttääkin Jebin mielen pankin ja kehoittaa palaamaan juurilleen. Nunnalla on tähän myös hyvät perusteet, jotka jätän elokuvan katsojan selvitettäväksi. Elokuvan dialogille on tässä kohdassa annettava kiitosta, sillä se vähäinen pohdinta elämän merkityksellisyydestä ja asioiden arkisuuden kommentoimisesta on rehellistä ja kuulemisen arvoista.

La grande bellezzawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja pyrkimys sen löytämiseksi. The Great Beauty - Suuri kauneus yllättää erittäin myönteisesti. Traileristaan huolimatta se ei ole mikään ibitzamainen biletysleffa, vaan tarjoaa jotain pintaa syvempää sen vastaanottajille. Luvassa on oivallisella tavalla suoritettua tarkkailua arjen elämästä ja ihmisten pyrkimyksestä ikuisen nuoruuden tavoitteluun. Välillä olisi kuitenkin hyvä muistaa, että viisaus asuu vanhoissa naisissa (tai ainakin joissakin nunnissa) ja heitä olisi hyvä kuunnella oman elämänsä rauhallisuuden saavuttamiseksi. Dialogia ei kuitenkaan leffassa syöksähtele sinne tänne tai mene liiallisen syvälliseksi, vaikka välillä suuria kirjailijoita siteerataankin. Sen sijaa se antaa painoarvonsa Jebin suorittaman tarkkailun ja kommentoinin kautta. Tämän lisäksi leffa oli tietenkin kaunis katsella ja sai matkakärpäsen purailemaan - Rooma, täältä tullaan jossain vaiheessa. Suosittelenkin leffaa kaikille Roomasta ja elämän tarkkailusta pitäville aikuisille ihmisille. Nuoremmilla ei tähän leffaan välttämättä pinnaa riitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Leffa saa sitten sen lomakärpäisen puraisemaan Roomaan kuolaamisen suuntaan ihan yhtä vaikuttavasti kuin Le Week-End Pariisin kohdalla. The Great Beauty ei kuitenkaan ole mikään maisemien esittely-elokuva, vaikka siltä ei voi myöskään välttyä. Rooma on aina Rooma.

Rooma – pieni matkaopas

Rooma – matkaopas info

Rooman turisti-info

Preferita – vinkkejä Roomaan matkaaville

 

 

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa