VALIKKO

La fille inconnue / The Unknown Girl – Tuntematon tyttö

Kuvahaun tulos haulle La fille inconnue / The Unknown Girl film poster

Lääkärinä toimivan Jenny Davinin ovikello soi myöhään illalla. Takana on kuitenkin kiireinen päivä ja tohtori katsoo velvollisuutensa täytetyksi siltä päivältä eikä avaa ovea. Seuraavana päivänä lääkärin vastaanotolla vierailee poliisi, joka kertoo ovikelloa soittaneen nuoren naisen, joka kuoli pian tämän jälkeen. Ahdistuksen keskellä Jenny rupeaa selvittämään kuolleen naisen kohtaloa potilaidensa ja omien tutkimustensa kautta.

Tämän draaman ohjauksesta ovat vastanneet belgialaiset herrat Jean-Pierre ja Luc Dardenne, joita usein verrataan Coenin veljeksiin. Samanlaiseen ironian ja inhottavuuden hallintaan he eivät ole vielä mielestäni päässeet, mutta osoittaneet kuitenkin työn tekemisen sujuvan hyvin perhepiirissä. Coenin veljesten tavoin Dardennen veljeksillä on kuitenkin tunnistettava tyyli, jossa elokuva seuraa pääasiallisesti yhtä tai kahta ihmistä. Valkokankaalla toki tavataan enemmän väkeä, mutta leffan vetovastuu on näillä muutamilla ja valituilla. Yleensä nämä valitut edustavat myös sitten yhteiskunnan päähän potkimisia, köyhiä tai muuten totaalisia altavastaajia. Tiedät siis kyllä mitä odottaa, jos-kun päätät mennä elokuviin katsomaan Dardennen elokuvaa.

Hemmojen edellisessä rainassa Deux jours, une nuit (2014) seurattiin Ms. Marion Cotillardia, joka potkujen uhan alla kiersi etsimässä armoa työkavereiltaan. Nyt seurataan lääkäriä näyttelevää Ms. Adèle Haenelia, joka hakee vapautusta toiminnalleen ja vastausta kuolleen naisen kohtaloon. Vaikka matka loppua kohden on hieman pomppuinen ovat Dardennen veljekset onnistuneet pitämään leffan hyvin kasassa sellaisen teeman parissa, mitä ei kovinkaan usein valkokankaalla nähdä. Ja leffa todellakin on dardennea alusta loppuun, se etenee verkkaisesti (hitaasti) ja seuraa Jennyn elämää ja ahdinkoa (hitaasti) sekä vasta lopussa tarjoaa lopullisia vastauksia (hitaasti). Joten nopeatempoisempaa esitystä kaipaavat voivat myös suunnata muualle.

Vastuunkantoa ja elämässä selviytymistäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Dardennen veljesten hyvin realistiseen ja hitaasti etenevään tyyliin. Valkokankaalla tavataan maisema, joka on vähäosaisimmille ihmisille tuttu, ja josta jokaisen meistä tulisi olla tietoisempi. Elokuva ottaa omalla tavallaan kantaa ihmisoikeuden ja oman vastuun puolesta sekä niihin liittyvistä koetusta syyllisyydestä. Leffan tarina etenee, mutta enemmänkin siihen olisi vauhtia sopinut lopputuloksen saavuttamiseksi. Mutta toisaalta elämähän on juuri tälläista, junnaamista, epätietoisuutta ja toisten varpaille astumista. Näyttelijät tekevät hyvää työtä, mutta enemmän vauhtia heidän toimiinsa olisi kaivannut. Ja enemmän myös laadukkaampaa käsihygieniaa. Suosittelen rainaa joka tapauksessa kaikille, jotka pitävät Dardennen veljesten elokuvista. Tiedät mitä saat, et tule pettymään ja saat ottaa todella rauhallisesti elokuvan parissa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier, Louka Minnella, Christelle Cornin,

Kesto: 1h 46 min

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa