VALIKKO

La Danseuse / The Dancer – Tanssija

Kuvahaun tulos haulle La Danseuse poster

Vuonna 1890 isänsä kuoleman jälkeen Marie-Louise Fuller löytää itsensä Brooklynistä äidinsä helmoista. Edessä on näyttelijän työn hakeminen ja sitä kautta sattumalta yleisön hurmaaminen liehuvan helman avulla. Ranskalainen kreivi Louis Dorsay kiinnostuu Fullerista ja pian daami huomaakin matkustavansa kreivin rahoilla Pariisiin. Siellä edessä on Folies Bergère johtajan Marchandin vakuuttaminen omista taidoistaan. Tässä vakuuttamisessa Fulleria auttaa Marchandin oikea käsi Gabrielle. Pian Fuller onkin löytänyt henkisen kotipaikkansa, jonne huomiosta saapuu kisaamaan Isadora Duncan.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Ms. Stéphanie Di Giusto on yhdessä apukäsikirjoittajien Mr. Thomas Bidegainin ja Ms. Sarah Thiebaudin kanssa venyttäneet kunnolla käsitettä taiteellinen vapaus. Toki elokuva on saanut innoitteensa Mr. Giovanni Listan teoksesta Loie Fuller, danseuse de la Belle Epoque (Librairie de la Danse) (1994). Joten elokuvan jälkeen voi hieman kyynisesti kysyä, että mikä kaikki tässä sitten oli enää totta, kun ohjaajakin myönsi ottaneensa ”hieman” vapauksia Fullerin omanelämänkerran kanssa. Ne, jotka kaipaavat lopullista totuutta saavat etsiä kirjan käteensä ja pitää elokuvaa vain hyvin viitteellisenä vihjauksena Ms. Fullerin elämään tanssin parissa.

Ohjaaja on myös onnistunut töräyttämään, että kukaan ei oikeastaan enää muista Fulleria ja tässä kohtaa kyllä mennään metsään. Modernin tanssin historiassa La Loïella on merkittävä edeltäkävijän rooli ja hän toimi aikoinaan myös innoittajana monille muille modernin tanssin pioneereille kuten Ruth St. Denisille ja Martha Grahamille. Myöskin Belle Époquen aikaa ja sen tyylisuuntaa on vaikea kuvitella ilman Ms. Fullerin liehuvaa esitystä. Toisaalta ohjaaja on myös tavoitellut elokuvaa taistelijasta, eikä niinkään tanssijasta. Ja katsojan harmiksi tämä näkyy sitten vähäisenä tanssin määränä valkokankaalla. Tosin sitä sitten kompataan kyllä esittämällä treeniä treenin jälkeen eri tilanteissa.

Kuvahaun tulos haulle the dancer poster fuller

Näyttelijätyön on tasaisen epätasaista. Soko pääroolissa on vakuuttava, mutta ei vaikuta pääsevän kunnolla vauhtiin. Häntä kosiskeleva Mr. Ullier ei oikein vaikuta myös pääsevän vauhtiin, vaikka tuokin elokuvaan jotain pehmeyttä ja Fullerin taiteellisen palon ymmärtämistä. Ms. Depp, en viitsi edes aloittaa. Sokon ja Deppin välinen kanssakäyminen on kuin puusta veistettyä vartta, ehkäpä se oli ohjaajan tarkoitus, mutta ei sitä kovin mielellään katsele. Elokuvan ehdottomasti parhaan roolin tekee Gabriellen roolissa Ms. Thierry, jonka oivaltavaa näyttelemistä olisi katsellut enemmänkin valkokankaalla.

Oikeassa elämässä amerikkalainen Ms. Loie Fuller (1862 – 1928) oli nykytanssin ja teatterivalaistustekniikoiden edelläkävijä. Suuren yleisön tietoisuuteen Fuller tuli serpentiini / käärme tanssinsa (1891) myötä. Ja se on todella vakuuttavaa katsottavaa edelleenkin. Mutta koska omalla on vaikea olla profeetta, niin Fuller pääsi suurempaan ja ansaitsemaansa arvostukseen Pariisissa Folies Bergère varieteeteatterin suojissa.

Itseoppinut amerikkalainen tanssija Ms. Isadora Duncan (1877 – 1927) puolestaan sai aikoinaan apua Ms. Fullerilta Euroopan valloituksessa. Ms. Duncanin tanssityyli oli täysin erilainen Ms. Fullerista. Kummallekin löytyi kuitenkin oma paikkansa tanssitaiteen parissa ja Fullerin tavoin Ms. Duncanin tanssityylillä on ollut vaikutusta modernin tanssityylin kehitykseen. Daamien tanssityyliä on tarpeetonta verrata, siinä missä toinen sipsutteli kevyesti tunteenpalossa toinen teki orjallisesti harjoitteita oman tyylinsä hiomiseksi. Ja tämä vahva vastakkaisuus näkyy heidän tansseissaan.

Intohimotonta mössöä taiteellisin vapauksinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ohjaaja on halunnut tehdä elokuvan taistelijasta ja sitä on todellakin enemmän kuin elokuva yhdestä modernin tanssin esiäidistä Loïella Fullerista. Ja tämä pullomössöpuurtaminen on todellakin sääli, sillä Fuller oli intohimoinen tanssimisessaan. Toki tämä näkyy leffassa niissä harvoissa tanssiin valmentautumisessa tai itse tanssikohtauksissa, mitä katsojalle suodaan. Mutta muuten puurretaan steriilistä eteenpäin puisevien näyttelijöiden parissa vanhojen tuttujen fraasien keskellä. Aargh... suosittelen elokuvaa kaikille tanssin ystäville, jotka haluavat nauttia taiteellisen vapauksen tuloksesta valkokankaalla. Tanssista ja sen katsomisesta enemmän kiinnostuneet voivat sitten suunnata toiseen elokuvaan. Ei sillä, että The Dancer olisi ihan mahdottoman huono, mutta ei se kyllä mikään hyväkään ole. Eikä sitä myöskään riitä pelastamaan Ms. Mélanie Thierryn hyvä roolisuoritus sivuosassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp, François Damiens, Louis Garrel

Kesto: 111 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa