VALIKKO

Knight and Day – Ritari ja päivä

Olipa kerran kauan kauan sitten, vuonna nappi ja naru, kaksi sisarusta, jotka kävivät katsomassa Mission Impossible (jotain). Ollessaan matkalla kotiin he kävivät seuraavanlaisen keskustelun.

Outi: Hmm… olipa kiva leffa.

Sisko: Kuis….

Outi: No yleensähän Tom Cruise esittää jotain väärinymmärrettyä sankaria, joka lopussa korjaa potin. Ja tämä leffa oli erilainen…..

Sisko: Niin…?

Outi: Tässä leffassahan hän oli… niin…joo…tota…. otan kaikki sanani takaisin elokuvan erilaisuudesta…..

Olen tässä pitkään odotellut sellaista Tom Cruisen leffaa, missä hän ystävällisesti soisi muillekin valkokangastilaa ja missä kaikki kohtaukset eivät olisi niin selvästi Tompan läsnäoloon alleviivattuja, että osa kohtauksista on naurettavan oloisia joko pakotetulta dialogiltaan tai sitten Tompan naaman näyttämisestä. No, Knight and Day ei ollut (vielä) se elokuva. Mutta ehkä… joskus tulevaisuudessa…. tai sitten ei…joka tapauksessa tuntuu siltä, että ehkä, luultavasti ollaan menossa  parempaan suuntaan… siis siinä valkokankaan tilan jakamisessa…. toivottavasti….

Elokuvaa on mainostettu yhtenä kesän parhaimmista kesäleffoista (niinhän ne kaikki tekevät)ja lisää mahtipontisuutta on koitettu saada aikaan toitottamalla, että Mr. Cruise on tehnyt itse kaikki stunttinsa (seli-seli, joo-joo, samaan aikaan maailmalla kuitenkin leviää kuvia, missä hän ei niitä tee ja jos kerran teki, niin olisi vaan antanut oikeiden ammattilaisten stunttien tehdä hyvää työtään, sillä voisi sanoa vaikka näin: ”että hänen jalkatyöskentelynsä vaatii vielä hiomista”). Lieneekö kyse elokuvan mainostamiskikasta vai Mr. Cruisen mahdollisesta keski-iän kriisistä (syntynyt 1962). Pyrkiikö Mr. Cruise lisäämään omaa botoxilla siloiteltua uskottavuuttaan yrittämällä riehua kuin teinipoika. Valitan, ei tee vaikutusta – henkilötasolla, ei edes siloposkien kohdalla. Mutta oli tämä joka tapauksessa mielekkäämpää katsomista kuin hänen hyppelynsä Oprahin soffalla.

Periaatteessa Knight & Day elokuvalla oli kaikki mahdollisuuden jonkin uuden trendin ja erilaisen asian luomiseen. Se ei perustunut sarjakuviin, kuten esimerkiksi Iron Man tai Kick-Ass. Sen taustalla ei myöskään ollut mitään ikiaikaista TV-sarjaa A-teamin tapaan tai muuhun johonkin valmiiksi pureskeltuun ja siten katsojille tarjottuun mallia. Kaikesta tästä huolimatta se jokin jää saavuttamatta. Elokuvasta tulee lähinnä mieleen mukaelma erilaisia agenttielokuvia. Knight & Day elokuvan lopputulosta voi kuvitella, kun yhdistää mielessään seuraavat filmit: True Lies (kaksoiselämää), Bourne (maailmanmatkailua eri välinein), Bond (ampua saa ja paljon) sekä Mr. & Mrs. Smith (parisuhteen rakentamista ja todelliseen toiseen tutustumista). Knight & Day ei kuitenkaan yksinään yllä minkään näistä edellä mainittujen tasolle, vaikka tarina viekin hyvin mukanaan ja tarjoaa kevyttä viihdettä. Ehkä kaiken tämän yhdistäminen on rainan heikkous ja sitä olisi voinut parantaa kiristämällä vyötä yhdestä kohtaa ja löysäämällä toisesta.

Knight and Day yrittää kertoa tarinaa siitä, miten asiat eivät ole koskaan sitä, miltä ne näyttävät. Roy Miller (Tom Cruise) törmää June Havens:n (Cameron Diaz) lentokentällä matkalla Bostoniin ja sen jälkeen kaikki meneekin lähes uusiksi kummankin elämässä. Elokuva yrittää tuoda samaan pakettiin romantiikkaa, jännitystä, komediaa ja toimintaa – mutta se on nyt sitten kyllä tapahtunut aina jonkin edellä mainitun kustannuksella. Ikävä kyllä ohjaaja James Mangold ei ole onnistunut pitämään näitä kaikkia yhtä aikaa hyppysissään ja se näkyy lopputuloksessa.

http://www.youtube.com/watch?v=vAAYcts4GrM

Mielenkiintoinen seikka näin elokuvissa kävijän näkökulmasta on katsojaprofiiliin vastaaminen. Ilmeisesti elokuva on tarkoitettu alle 25-vuotiaille nuorille ja varhaisaikuisille (toki meitä poikkeuksiakin joukossa on) ainakin komediallisen toimintansa puolelta. Pitäen tämä mielessä voidaan kysyä sitä, että missä määrin Mr. Cruise tai Ms. Diaz kuuluvat enää näiden ihmisten idolisointijoukkoon. Aika vähissä, väittäisin. Voikin olla niin, että elokuvan päätähdet ovat sen raskain taakka ja eivät välttämättä pysty tuomaan sitä kaikkien niiden massojen nähtäville, mitä varmasti oli ajateltu elokuvaa tehdessä. Ja mikä voi selittää sitä, että ainakaan Amerikan markkinoilla leffalla ei ole (vielä) saatu sellaisia katsojalukua aikaiseksi, kuin kuulemma filmiä tehdessä haikailtiin. Elokuvan ensi-illassa tänään perjantaina oli kuitenkin selvästi kohdeyleisöllinen joukko nuoria miehiä ja meitä, jotka tunnemme Ms. Diazin ja Mr. Cruisen muitakin teoksia. Ehkä filmi saa omansa pois viimeistään tällä maailmankiertueella.

Hmmmwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kuten edellä kirjoitin, ei sitten vieläkään sitä hieman syrjemmässä olevaa Tom Cruise elokuvaa. Tästä huolimatta Knight and Day leffaa voi pitää suhteellisen onnistuneena kesäleffana. Ensikertalainen käsikirjoittaja Patrick O’Neill on saanut kasaan suhteellisen simppelin, jollakin tapaa ironisen ja välillä jopa naurattavan elokuvan. Varmasti kokemuksen karttuessa O’Neill saa kässäreihinsä enemmän sisältöäkin. Elokuvan onnistumista, kornista dialogista huolimatta, tukee parhaiten Ms. Diazin ja Mr. Cruisen välinen henkilökemia, mikä ei ole liian pakotetun oloista. Ja ennen kaikkea sen ”someday” päivän ymmärtäminen, jokaisen meistä pitäisi elää sitä nyt.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

”Maksoin siitä liikaa, mutta se oli sen arvoista.” – Samuel Goldwyn

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Romanttista hömppää, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa