VALIKKO

Klassikot lavalla Redux – ohjaajan versio

Klassikot lavalla on alunperin ollut teatteriravintola TT:n Kiven kantaesityksiä. Se sai ensi-iltansa jo vuonna 2011, mutta esityksen suuri suosioa (ja ihan syyllä) sai niitä esittävät herrat Ville Majamaan ja Risto Korhosen pohtimaan esityksen pidentämisestä yhdessä ohjaaja Mr. Mika Eirtovaaran kanssa. Onneksi tähän lopputulokseen päädyttiin perinteisen lappu luukulle – nyt on aika tehdä muuta -päätöksen sijaan. Esityksen alussa annetaan hetki voivottelulle jatko-osien laadusta, mutta tähän teatteriesitykseen ei ainakaan ole päässyt pureutumaan minkäänlainen numerologia. Luvassa on koko rahan ja ajan edestä hauskaa läpän heittoa ja klassisten kohtauksien kuvausta eri elokuvista.

Jostain kumman syystä Klassikot lavalla reduxiin on myös onnistuttu saamaan mukaan juoni. Ensimmäinen tunti keskittyy elokuvataiteen historiaan ja toinen puolisko käytetään etsimällä varastettua Oscar-pystiä. Kuulostaa hieman sekavalta, mutta yllättävän toimivalta kaikkien elokuvaviittausten keskellä. Klassikot lavalla redux -esityksessä käydäänkin läpi elokuva historiaa piiiiitkältä ajalta taaksepäin kiivaassa tahdissa. Mikäli silmät sulkee jossain vaiheessa on yksi elokuvakohtaus jo livahtanut ohitse. Osa tulee todellakin niin nopeasti, että vasta jälkikäteen pohtiessa oivaltaa niiden yhteyden tiettyihin leffoihin.

Katsojana pääsee nauttimaan näiden leffojen pongauksesta. Itse luulen nähneeni ainakin kohtauksia elokuvista:  Hohto, Uhrilampaat, Batman, Apinoiden planeetta,  Vaaleanpunainen pantteri, Huuliharppukostaja, Moottorisahamurhaaja, Basic Instinct,  Titanic ja Chaplinin Kultakuumeesta. Parhaimmat naurut kuitenkin ehkä tulee kaksikon keskinäisen kemian pettämisestä. Ei sitä hommaa voi vakavalla naamalla katsoa, kun toinen yrittää pitää pokkaa ja toinen tiputtaa sitä.

Klassikot lavalla ei sovellu vain leffafriikeille, vaan ihan kaikille teatteriesityksistä pitäville. Ei niitä elokuvia sieltä lavalta tarvitse välttämättä pongailla. Vaan voi ihan rauhassa myös keskittyä pelkästään nauttimaan kaksikon koheltamisesta teatterilavalla. Kaikilla katsomossa ja teatterin lavalla on taatusti hauskaa. Ja jotta kenellekään ei olisi jäänyt epäselväksi parituntisen vatsalihasten treenaamisen jälkeen, niin näyttämömies Mr. Ahmed Issa huikkaa esityksen lopuksi lattialuukusta: ”Kello on jo yli yhdeksän, menkää kotiin. Esitys on loppunut.”

Pääosissa pyörivän kaksikon lisäksi on muistettava kiittää valaistus- ja äänisuunnitteluista vastanneista herroja Ivan Bavardia ja Jaakko Virmanvirtaa. Samoin Mr. Joonas Tikkasen videoesitykset ovat merkittäviä hyvän esityksen onnistumiselle. Kiitos lavan taustavoimille, nyt elokuvamaailmasta tutut biisit ja muut efektit pääsivät ihan omaan loistoonsa.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa