VALIKKO

Kingsman: The Secret Service – Salainen palvelu

Mr. Colin Firth ei taida koskaan päästä tätä lähemmäksi Britannian salaista palvelu ja bondismia. The Secret Service -elokuvassa hän näyttelee konkariagenttia, jonka harteille on annettu uuden untuvikon treenaaminen. Harry ”Galahad” Hart (Colin Firth) opastaa nuorta Gary ”Eggsy” Unwinia (Taron Egerton) salaisen palvelun saloihin maailman vaarallisimmissa työhaastattelussa, jota ohjaa Merlin (Mark Strong) ja järjestön johtaja Arthur (Michael Caine). Luvassa onkin julkkiksia, kuninkaallisia ja muita merkittäviä henkilöitä kidnappaavan ja maailman herruudesta haaveilevan Valentinen (Samuel L. Jackson) kiinnisaaminen ja vastuuseen saattaminen. Siinä missä Valentinen apuna on hänen oikea kätensä Gazelle (Sofia Boutella) kieron suunnitelman toteuttamisessa Eggsyä auttaa Merlinin lisäksi hänen agenttitoverinsa Roxy (Sophie Cookson). Tämä ei siitä huolimatta tee tilanteesta tasaväkistä.

Elokuva perustuu herrojen Mark Millar ja Dave Gibbons saman nimiseen sarjakuvaan vuodelta 2012. Siinä oman osuutensa salaisen palvelun pestissä saavat bondimaiset piirteet sekä muut kuuluisat vakoilutrillerit Kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritarien tyyliin. Huolimatta sarjakuvamaisesta taustasta ja innoituksesta valkokankaalla ei onneksi nähdä kirjoiteltuja KABUUM – SMASH – POW – jne tyylisiä lausahduksia, vaan pikemminkin oikein asennettuja ilotulituksia. Ehkä esikuvansa tavoin elokuva on kuitenkin tosi väkivaltainen. Vaikka se tehdäänkin hienolla tavalla (suolet eivät välttämättä roiku ulkona eikä verta lennätetä metrejä suuntaan jos toiseen) niin ihmishengistä pääsee kuitenkin helposti eroon. Tämän ei pitäisi kuitenkaan yllättää niitä, jotka ovat nähneet Mr. Mark Millarin teoksiin Kick-Ass perustuneet elokuvat.

Väkivallan lisäksi valkokankaalla nähdään ehkä enemmän rogermoore-tyylistä bondismia kuin danielgregimäistä toimintaa, mutta hauskaa se on siitä huolimatta. Nykyajan tekniikka on toki mukana, mutta niin on myös vanhat perinteiset kynät ja sytkärit kaksoismerkityksineen. Kingsman onkin siitä hauska elokuva, että se tarjoilee vitsejä niistä salainen agentti elokuvista, jotka niitä ensimmäisessä paikassa esittelevät, mutta ottavat samalla itsensä liian vakavasti. Elokuvan alku lupailee tätä enemmänkin, mutta ikävä kyllä tahti laantuu leffan edetessä. Tämä siitäkin huolimatta, että herroilla Firth, Caine ja Strong on varmasti ollut hauskaa elokuvaa tehdessä. Onneksi loppua kohden on kuitenkin luvassa uutta ilahduttavaa tykitystä.

Ohjauspuikoissa tahtia lyönyt Mr. Matthew Vaughn on tunnettu vauhdikkaista toimintaleffoistaan. Hyviä esimerkkejä näistä ovat Kick-Ass (2010) ja X-Men: First Class (2011). Näitä vastaan Kingsman: The Secret Service -elokuvan voi olettaa tarjovan kaikkea mahdollista hyvän huumorin ja vauhdikkaan toiminnan väliltä. Ja tällä kertaa onkin todettava, että vaikka toiminta oli tosi mahtavaa ja hyvin ajoitettua, niin jäin kaipaaman alun erikoistehosteiden tyylistä räjähtelyä. On toki myönnettävä, että en tiedä, miten se leffaan olisi saanut upotettua. Mutta leffan ensimmäiset minuutit tekivät lähtemättömän vaikutuksen ja samanlaisen tunnelman olisin toivonut jatkuvan koko elokuvan ajan.

Herrasmiesvakoojaksi kasvuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kovan treenin ja maailmanvalloituksen estämisen kautta. Kingsman: The Secret Service on mielenkiintoinen tuttavuus valkokankaalla. Se tarjoilee kaikista vakoojafilmeistä tuttuja elementtejä, mutta on siitä huolimatta äärimmäisen hauska. Leffan aikana saa nauraa vatsalihakset kipeinä, bongailla viitteitä aiempiin agenttielokuviin sekä seurata herrasmiesvakoojan henkistä kasvua omiin mittoihinsa. Se osoittaa hyvin uskollisuuden ja uhrautuvaisuuden sekä erilaisuuden hyväksymisen merkitystä, olematta liian alleviivaava. Leffa on väkivaltainen, mutta ei silti vie yöunia veren roiskumisen vuoksi. Itse jäin kaiken toiminnan keskellä kuitenkin kaipaamaan jotain itsensä vielä kevyemmin ottamisen esitystä. Suosittelen elokuvaa kuitenkin kaikille toiminnan ja hauskojen agenttielokuvien ystäville. Kingsman: The Secret Service -elokuvan parissa saa vietettyä hauskaa aikaa sekä hyvällä onnella siitä saa muutamia elämää suurempia opetuksia omaan arkeensa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa