VALIKKO

Kimi no Na wa / Your Name – Sinun nimesi

Kuvahaun tulos haulle your name poster

Itomorista kotoisin oleva teinityttö Mitsuha ja tokiolainen poika Taki heräävät joka toinen päivä toistensa kehossa. Ongelmia on luonnollisesti luvassa uudessa ympäristössä ja tuttavapiirissä. Asian ratkaisuksi he keksivät jättää toisilleen viestejä puhelimeen, jossa he kertovat mitä ovat tehneet kuluneen päivän aikana. Pian kumpaakin kuitenkin alkaa poltella se toisen todellinen tapaaminen, mutta onko se edes mahdollista, varsinkin kun eräs päivä tämä yhteydenpito katkeaa yllättäen.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Makoto Shinkai yllättää tällä elokuvalla. Se on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja ihailijoita osakseen. Anime toki ansaitsee sen, vaikka on myönnettävä, että leffan alussa juonenkäänteitä oli hieman vaikea seurata. Mukana on toki niitä kommelluksia mitä tapahtuu, kun teinipoika paljastaa itsestään hieman naisellisempia piirteitä ja teinityttö puolestaan osoittaa mieltään tavallista äänekkäämmin. Komiikan lisäksi ohjaaja on kuitenkin saanut mukaan myös sitä mielenkiintoista draamaa ja hieman raskaampiakin aiheita. Näitä on varmasti helppo ollut sovitella elokuvaan mukaan, sillä se perustuu sen ohjaajan Mr. Shinkain omaan sarjakuvaan.

Toisaalta anime-maailmassa on kyllä odoteltu manttelinperijää Mr. Hayao Miyazakille, joka ilmoitti eläköityvänsä The The Wind Rises -elokuvan myötä. Huhujen mukaan viimeistä viivaa ei ole kuitenkaan vielä nähty, vaan Mr. Miyazaki on paljastanut työstävänsä pitkää elokuvaa Boro the Catepillar -lyhytfilmistään. Sitä odotellessa Mr. Shinkai saa kuitenkin rauhassa täyttää tätä tyhjäksi jäänyttä paikkaa taidokkaalla filmillään ja esitellä siinä mieliaiheitaan kaipaamista ja eroamista. Tämän haikailun rinnalla Mr. Shinkai rinnastaa koko elokuvan ajan kaupunkia ja maaseutua, tiedettä ja taikauskoa sekä menneisyyttä ja läsnäoloa. Soppa sidotaan kuitenkin nätisti yhteen alussa ja lopussa, joita ei lopulta voi erottaa toisistaan. I feel like I’m always searching for something, someone…

Kimi no Na wa / Your Name on voimaannuttava kahden teinin kasvutarina. Se samoin kuin heidän välinen romanssinitunsa vaikuttavat uppoavan katsojiin. Your Name on on noussut maailman parhaiten menestyneeksi anime-elokuvaksi. En usko pelkän kasvutarinan siihen vaikuttavan, vaan varmasti mystinen kehonvaihto ja sen seuraukset ovat myös tehneet osansa. Toki leffa on myös erittäin hyvin teknisesti toteutettu. Tästä pääset kurkkaamaan, miten muut animet pitävät paikkansa Your Name -rainaan nähden.

Kuten sanottu, teknisesti leffa on toteutettu hyvin. Visuaalisesti se ei jää jalkoihin millekään muulle animelle, mutta ei myöskään nouse miksikään ylivertaiseksi alansa edustajaksi. Maisemat valkokankaalla on toteutettu hyvin, ne ovat kaunista katsottavaa. Ja tässä kohtaa elokuvaa on kiitettävä siitä, että se esittää niin maaseudun kuin kaupunginkin parhaat puolet tasapuolisesti. Kummassakin paikassa sielu lepää ja kummastakin paikasta voimme löytää sen oman kolomme. Leffa on lähes täynnä japanilaisen Radwimpsin esittämää musiikkia. Välillä se tukee elokuvaa paremmmin, välillä sen olemassaolo on vaikea ymmärtää. Mutta yhtä kaikki, elokuvan musiikki kaiken kaikkiaan Radwimpsin tai sävellettyjen teosten puolelta vie suhteellisen hyvin mukanaan.

Vaikka leffa on hehkutettu sen ainutlaatuisesta aiheesta johtuen, niin aiheena kehonvaihto ei ole mikään uusi tipu langalla. Aihe on ollut pitkään hollywoodlandian suosiossa, eikä loppua sille varmasti vielä näy. Kuten Your Name – animaatio osoittaa, se tarjoaa yleensä sitä loppumatonta komiikkaa mitä tapahtuu kun mies muuttuu naiseksi tai päinvastoin, tai aikuinen nuoreksi tai päinvastoin. Eri asia on sitten se, miten paljon nämä kehonvaihdot auttavat ymmärtämään sitä toista ihmistä, mutta ainakin katsojalla on yleensä hauskaa. Seuraavassa listassa on joitakin omia suosikkejani tästä aiheesta: The Change-Up; 17 Again; 13 Going On 30; The Hot Chick; Vice Versa; Big ja All Of Me. Näidenkin ulkopuolelle jää varmasti monia kehonvaihtoon liittyviä rainoja, joten aiheesta kiinnostuneille pitäisi riittää leffoja kunnon maratoniin.

Voimaantumista uudessa kehossawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Your Name elokuvaa voi olla vaikea alkuun ymmärtää tai saada sen ideasta kiinni. Mutta kun siinä onnistuu voi nauttia leffasta täysin rinnoin. Itse olisin toivonut valkokankaalle vielä enemmän vieraan kehon vaikutuksia omaan voimaantumiseen ja paikkansa löytämiseen, mutta ymmärrän, että romanssirintaman syistä jostakin on leffan pituudessa säästettävä. Elokuva on kaunista katsottavaa, riittävän jännä pitääkseen otteessaan sekä omalla tavalla koskettava. Joillekin se on varmasti animen taidonnäyte ja joillekin muille, yksi muiden joukossa. Itseni löydän tuosta jälkimmäisestä joukosta. Silti suosittelen rainaa kaikille animen ja animaation ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraish

Kesto: 1h 46 min

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa