VALIKKO

Kerron sinulle kaiken – I’ll tell you everything

kerronsinullekaiken_juliste

Kerron sinulle kaiken -elokuvassa Maarit (Leea Kleemola) on muuttanut fyysisen kehonsa miehestä naiseksi. Elämä alkaa Maaritin mielestä tästä eteenpäin normaalisti, sillä onhan hän vihdoinkin kehossa, jonka tuntee omakseen. Oman sukupuolensa muuttaminen vaatii kuitenkin myös saman asian käsittelemistä uuden mielenkiintoisen tuttavuuden Samin (Peter Franzen) kanssa.

Elokuva käsittelee hyvällä tavalla ihmisten asennetta sukupuolen vaihtamiseen, meillä jokaisella on siihen oma asenteensa ja nämä kyllä tulevat suhteelllisen laajassa kirjossa esille myös valkokankaalla. Kerron sinulle kaiken haastaa niin näyttelijät rooleissaan kuin katsojat penkeissään pohtimaan yksilöllistä rohkeutta valintojen tekemiseen ja oikeuteen normaaliin elämään. Leffa ei varmaan aiheensa puolesta kauheasti houkuttele elokuvassakävijöitä, mutta jos sitä katsoo yleensä kriisin ja yrityksen palata normaaliin elämään kautta, eikä sukupuolenvaihdoksen kautta, niin se voi saavuttaa suurtakin menestystä katsojien joukossa. Meillä kaikilla on omat kriisimme ja rohkeuden askeleemme, Maaritilla elokuvassa se on ehkä vain hieman konkreettisempi. Mutta yhtä kaikki, identiteettikriisi iskee varmasti jossakin vaiheessa meihin jokaiseen.

Kerron_sinulle_kaiken_800e

Ohjaaja Mr. Simo Halinen on tehnyt hyvää työtä, sillä aiheesta saisi varmasti myös melkoisen sensaatiomaisen, moraalisen ja erittäin alleviivaavan elokuvan. Nyt Mr. Halinen antaa elokuvan kuitenkin puhua puolestaan. Reilun puolentoista tunnin elokuva on juuri sopivan pitkä asian käsittelemiseen ja loppuun saattamiseen. Elokuvaa pitää kiittää myös siitä, että retostelemisen tai asioiden alleviivaamisen sijasta se keskittyy kertomaan yhden ihmisen identiteetin löytymisestä ja muista matkalla siihen.

kerron+sinulle+kaiken

Sukupuolensa vääräksi tuntevia ihmisiä ei juurikaan valkokankaalla näe. Siinä mielessä on ihailtavaa, että suomalainenkin elokuvateollisuus uskaltaa ottaa tähän kantaa, sillä maassamme näitä ihmisiä varmasti myös on. Aiheesta enemmän kiinnostuneet voivat tarkastella näiden ihmisten elämää muun muassa elokuvista: Boys Don’t Cry (1999), Just Like a Woman (1992), Adventures of Priscilla, The Queen of Desert (1994), Normal (2003) ja Transamerica (2005). Tootsie tai Mrs. Doubtfire eivät kuulu tähän listaan, ihan vain tiedoksi niille, jotka ihmettelevät niiden poissaoloa. Niissä elokuvissa kyse on jostain muusta kuin transsukupuolisuuden käsittelystä.

Kerron+Sinulle+kaiken+elokuva+pressikuva+Maarit+-+Leea+Klemola__Kuvaaja___Edith_Film

Kelpaan juuri tällaisenawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kerron sinulle kaiken -elokuva laittaa pohtimaan sitä, että missä määrin hyväksymme ihmiset juuri sellaisina kuin ne ovat. Haasteita tällä rintamalla on varmasti meillä jokaisella. Nyt valkokankaalla nähdään kuitenkin vaikuttava tarina ja rehellinen kannanotto yhteiskunnan asenteisiin 'poikkeavia' ihmisiä kohtaan. Se osoittaa, miten vaikea meidän on hyväksyä kaavasta poikkeavia. Vieras pelottaa, vaikka ihminen kehon sisällä ei muutu miksikään. Mr. Halisen elokuva Kerron sinulle kaiken on hyvä, koskettava ja juuri riittävän pitkä asian prosessointiin. Sukupuolenvaihdosta mainostamatta se kertoo enemmän Maaritin kasvutarinaa ja peräksiantamattomuutta ökkyröivän yhteiskunnan pyörteissä. Suosittelen elokuvaa erittäin lämpimästi kaikille erilaisten kriisien ja identiteetin löytämisen pyörteissä pyöriskeleville ihmisille. Itse soisin itselleni ja muille tätä samaa rohkeutta rehellisyydessä omia tunteitaan kohtaan mitä Maarit valkokankaalla esittää. Samalla myös soisin elokuvalla runsaasti enemmän katsojia, mitä se tulee varmaankin keräämään. Eli älä anna sukupuolisuuden estää leffasaliin kulkeutumista, vaan päädy pikemmin katsomaan hyvää kotimaista elokuvaa identiteetistä ja ihmisten asenteista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Kotimainen
Kommentit

Vastaa