VALIKKO

Katmandú, un espejo en el cielo / Katmandu Lullaby – Katmandu taivaan peili

Tämä draamallinen elokuva perustuu tosiperäisiin tapahtumiin, joita on ollut innoittamassa Ms. Victoria Subiranan alias Madame Vicki Sherpan omaelämäkohtainen kirja: Vicki Xerpa, Una Mestra a Katmandú – Vicki Sherpa, a teacher in Kathmandu (2002). Ja ehkä kaikkien sinisilmäisesti maailman parantamisesta haaveilevien olisi hyvä käydä katsomassa tämä elokuva, sillä se osoittaa sinisilmäisyyden kannattavuuden. Siinä espanjalainen Laia (Veronica Echegui) jättää elämänsä Barcelonassa muuttaakseen Katmanduun paikallisen koulun opettajaksi. Samalla Laia huomaa, että hän haluaa muuttaa paikallista yhteiskuntaa, mutta kaikki asiat eivät etene ihan länsimaisten oppien mukaan, mikä tuo mukanaan uusia haasteita ja keinoja niistä selviytymiseen.

Oikeassa elämässä Ms. Subirana / Sherpa päätti omistaa elämänsä sosiaalisten epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiseen Nepalissa koulutuksen kautta. Hänen sydäntään lähellä ovat olleet slummilapset, kastittomat, kehitysvammaiset ja naiset. Eli juuri se yhteiskunnan ’pohjasakka’, joka voidaan herkästi lakaista maton alle. Ihmisyyden näkökulmasta on kuitenkin ihastuttavaa, että tämä ryhmä kuitenkin kiinnosti Ms. Sherpaa, ja ehkä elokuvan jälkeen muitakin asian omaksi tuntevia ihmisiä. Ensimmäisen koulunsa , School Dorgee, tämä tehonainen perusti vuonna 1989 tibetiläisille lapsipakolaisille. Ja koulutuksen näkökulmasta naiselle on nostettava hattua, koska hänen luomissaan oppikirjoissaan opetusta lähestytään nepalilaisittain, ei länsimaisesta näkökulmasta. Tällöin maan oma kulttuurinen historia tulee varmaan parhaiten opetetuksi.  Samoin kuin koulussa voi olla parhaimmat mahdollisuudet lisätä tietoisuutta ihmisten tasa-arvoisuudesta ja kastijärjestelmän järjettömyydestä.

Pilke silmäkulmassa suosittelen elokuvan näkemistä kaikille kouluallergisille, joiden mielestä suomalainen koulu on tylsä, siellä ei opeta mitään ja siellä saa olla ihan miten haluaa. Elokuva meinaan esittää ihan kiitettävän vaihtoehdon siitä, millaista opetusta (jos lainkaan) myös on tarjolla. Se vaatisi vain lippua Nepaliin – tai ehkä vähän lähempääkin löytyy malliesimerkkejä. Laiaa elokuvassa paikallisen koulun ja yhteiskunnan tavoille opettaa hänen työtoverinsa Sharmila (Saumyata Bhattarai) ja paperiavioliittopuoliso Tsering (Norbu Tsering Gurung). Katmandun jälkeen on kuitenkin pakko pohtia sitä, että mitä ja miten lapsia olisi opetettava. Tulevat päättäjät ja niin edelleen -hölinää, mitä heidän oikeasti pitäisi tietää ympäröivästä maailmasta, vai olisiko sittenkin kaikkien kannalta parasta elää höttöisässä hölynpölyssä ja tyytyä omaan asemaansa. Onko maailma valmis vastaanottamaan enemmän tietäviä sukupolvia, jotka eivät niele epätasa-arvoisuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi heidän vanhempansa.

Ohjaaja Ms. Icíar Bollaín on tehnyt vaikuttavaa työtä jälleen kerran. Esimakua tästä sai jo elokuvan Even the Rain – Tambien la lluvia myötä, joka esitteli myös ulkopuolelta tulevan näkökulmasta sosiaalisia ongelmia paikallisessa yhteisössä. Sama esitystapa jatkui Katmandussa. Paikallisia maisemia ei ole alettu muokkaamaan miellyttävämpään muotoon, joskin on sanottava, että ohjaaja esittelee elokuvan myötä meille ehkä enemmän turistejä miellyttävää näkökenttää kuin raadollista elämää slummeissa. Maailmanpelastamisesta on kuitenkin saatu ihan näyttävä elokuva. Katmandu tarjoaa järkyttävän kauniita ja rujoja maisemia, joiden katsomisen jälkeen olisi mieli tehnyt heti ottaa kummilapsi paikan päältä paremman huomisen tarjoamiseksi sekä lähteä tältä istumalta vaeltamaan Mustangin maisemiin Himalajan rinteille. Ja se, ajatusten herättäminen, lienee onkin yksi elokuvan tavoite.

Hieno elokuva maailman parantamisestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja koulutuksesta. Elokuva esittää sen, että mahdottomistakin asioista voi saada aikaan mahdollisia, kun on vaan riittävästi sinnikkyyttä ja oikea asenne korruptioon. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Katmandu Lullaby – Taivaan peili oli antoisaa katsottavaa. Siinä oli selvä ja kantava juoni, dialogista saattoi napata itselleen syvällisiä oppeja ja valkokankaalta katsojan päälle vyöryi hyvää mieltä ja tahtoa. Itse sitä kai tahtoisi pyrkiä samaan, saada samalla lailla hyvää aikaiseksi. Ja me kaikki sinisilmäiset saamme tästä elokuvasta uskoa siihen, että homma toimii. Kaiken loppukesään kuuluvan äksön toiminnan ja paperin ohuiden juonien / henkilöhahmojen keskellä, Katmandu on kuin tehokas piristysruiske. Suosittelen leffaa erittäin lämpimästi kaikille kaukomaille kaipaaville ja elämään sisältöä haluaville. Tältä ei voi Katmandussa välttyä, eikä myöskään kyynelkanavien avaamiselta. Nessuja on hyvä varata ainakin muutama mukaan, ne voivat olla tarpeen, kun elämän eriarvoisuudet vyöryvät katsojan tietoisuuteen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli maailmanparantaminen iski ja upposi jollakin tavalla, mutta et halua lähteä merta edemmäksi kalaan tai hankkia kummilasta jostain maailman kolkasta, niin tässä olisi yksi hyvä vaihtoehto: vaaka ry.

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa