VALIKKO

Kätilö

Kätilö sijoittuu ajallisesti jatkosodan loppumetreille aikaan ennen Lapin sotaa kesään 1944. Aika oli kaoottinen monella tapaa ja näissä haastavissa olosuhteissa Helena ”vikasilmä” kätilö tapaa tiellä komean suomen-saksalaisen SS-upseeerin Johanneksen. Mitäpä sitä ihminen ei sitten tekisi rakkauden eteen, joten Helena järjestää itselleen työpaikan Johanneksen työpaikalle Titovkan vankileirille, jota johtaa kohtaloonsa alistuva Herman Grödel. Helenaa tämän rakkauden tavoittelussa ja hengissä pysymisessä auttelee hänen velipuolensa Jouni.

Näyttelijät tekevät parhaansa ja voin hyvin kuvitella Kätilön nousevaksi yhdeksi katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Jokainen on varmasti antanut parastaan, mutta siitä huolimatta pääparin Helenan ja Johanneksen keskinäinen kemia ei oikein ota syttyäkseen. Syy tähän on kyllä täysin mahdoton ymmärtää, sillä sen verran komeaa katseltavaa löytyy Mr. Tiilikaisen silmistä ja muista ulkoisista avuista. Ei edes alleviivaava ja rakkauden raakaa voimaa paisutteleva musiikki saa tätä suhdetta toimimaan. Rakkaustarinaa suurempaan osaan nouseekin muu elokuva, joka ei päästä katsojaa helpolla vaan kantaa valkokankaalle likaa, kurjuutta, kuolemaa ja jatkuvaa kuoleman pelon alla elämistä päivästä toiseen.

Historiallisesta näkökulmasta katsottuna on tunnustettava, että historian tunneilla olisi pitänyt olla enemmän kiinnostunut opettajan puheista kuin luokan söpöistä pojista (oi Mats, kun olit niiiiiin ihana….) jotta jotain olisi jäänyt mieleen Lapin sodasta. Mutta menipä Mr. Jokisen ohjaus sitten syteen tai saveen niin ainakin se vaikuttaa hyvin uskottavalta esittäessään saksalaisten läsnäolon vaikutuksia. Mutta nyt haasteena Mr. Jokisen seuraavalle elokuvalle heitänkin, että eikö sitä draamaa voisi esittä ilman noin mahtipontista emotionaalista pauhaamista ja alleviivaavaa Mr. Pessi Levannon musiikkia. Katsoja kyllä tietää, yleensä, missä mennään vaikka nyt on myös tunnustettava, että musiikki auttoi myös kestämään niitä pahimpia kohtauksia. Bonusta ohjaajalle on annettava siitä, että hän on tehnyt elokuvasta kirjaa ymmärrettävämmän version. Tämä siitäkin huolimatta, että juoni on edelleen sekava, mutta nyt ainakin ymmärrän paremmin mitä yritin aikoinaan ymmärtää Ms. Katja Ketun kirjaa lukiessani.

Make love not warwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
voisi olla Kätilö-elokuvan teema, mutta ikävä kyllä se rakkaustarinan kuvaaminen jää jonnekin sen sodan myllerryksen jalkoihin. Tämä siitäkin huolimatta, että elokuva ei mässäile sotakohtauksilla vaan pikemmin rupisella ja ankealla arjella, jossa elämän hinta on halpaa ja kuolema korjaa satoaan eri keinoin. Kaikesta epätasapainoisuudesta huolimatta leffa onnistuu jollakin ihmeen tavalla yhdistämään rakkautta ja kuolemaan suhteellisen tasaiseksi sopasta, jota vielä varmuuden vuoksi alleviivaataan pömpööösillä musiikilla. Suosittelen elokuvaa kaikille kotimaisen elokuvan ystäville. Kyseessä ei ole mikään Tuntematon sotilas, vaan pikemmin kuvausta sodan vaikutuksesta ihmisen arkeen ja selviytymiseen, jonka olisi myös voinut tiivistää hieman lyhempään julkaisuun.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Kristia Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Kleemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus

 

Osastot: Draama, Kotimainen, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa