VALIKKO

Karigurashi no Arrietty – KätkijätOn japanilainen anime-elokuva. Japania paremmin taitavat, voivat koittaa ääntää sen seuraavasta: 借りぐらしのアリエッティ. Itse tyydyn tunnustamaan osaamattomuuteni. Joka tapauksessa elokuva perustuu brittiläisen Mary Nortonin Kätkijät-nimiseen lastenkirjaan, jota muistan joskus vuonna naru ja nappi itsekin lukeneeni. Ainakin mielessä kummittelee tarinat pikkuväestä.

En mitenkään varsinaisesti tunnustaudu anime-faniksi, mutta kotona papereita pyörittäessä tuli vastaan erään oppilaan anime-piirros jotenkin sopivasti samaan aikaan, kun Kätkijät tulivat elokuviin. Joten pitihän sitä ottaa härkää sarvista sekä kiepauttaa hännästä ja siinä samalla singauttaa itsensä Cineen leffaa katsomaan. Eikä kaduta kovin paljon. Valinta oli suosiolla suomenkielinen, koska japani ei todellakaan taivu oppikirjan ohjeiden mukaan ja ehkä taka-ajatuksena oli nauttia valkokankaan maisemista ilman keskittymistä suomennoksen lukemiseen. Suomennos olikin onnistunut hyvin ja siitä jopa nautti, kun ensin pääsi yli Arriettan aika yksipuolisista ihastelun äännähdyksistä… aaah… aaah… aaah…aaah. Eikö todellakaan ole muita äännähdyksiä ilmaista jännitystä – hämmennystä – ihastusta – ja niin edelleen?

Elokuva itsessään keskittyy kertomaan kätkijäperheeseen kuuluvan 14-vuotiaan Arietta (Satu Pikkusaari) tytön kokemuksia siitä, mitä tapahtuu, kun lähdetään kätkemään (hankkimaan) tarpeellisia tavaroita. Lähes sukupuuttoon kuolleet Kätkijät asuvat Shon (Antti JL Pääkkönen) isoäidin Sadako Makin (Anitta Ahonen) talon lattialankkujen alla. Elämä on tähän asti ollut suhteellisen rauhallista yhteiseloa inhimalisten (eli isojen ihmisten) kanssa. Yhdellä tällaisella ympäristöön tutustumisreissulla Arietta törmää Shoniin, joka haluaa tutustua kätkijihin paremmin. Ariettan vanhemmat eivät asiasta innostua, eikä asiaa auta se, että talossa asuva palvelija Haru (Titta Jokinen) muodostuu tätäkin suuremmaksi ongelmaksi, sillä hän päättää hankkiutua pikkuväestä eroon.

Elokuvassa toki tapahtuu, mutta liiallinen vauhti ja huuman tavoittelu on kyllä jätetty toisille elokuville. Ehkä se on myös niin, että ne pikkuihmiset eivät vaan pääse kovin kovaa liikkumaankaan. Mutta slow life mentaliteetti ei lainkaan haittaa. Se antaa sen sijaan myös mahdollisuuden sen tarkasteluun mihin kaikkeen meidän arkisista tavaroistamme oikein on. Lisäksi Kätkijät elokuva LOISTAA visuaalisesti. Käsinmaalatut taustat, käsin piirretty animaatio ja elokuvaan sävelletty musiikki toimivat hyvin sekä onnistunuvat siinä samalla haastamaan Disney/Pixar/ym. animaatiostudioiden teollisemmat tuotokset. Käden jälki tekee työstä vähemmän teollisen näköistä ja uskoisin, erityisesti vanhempien (yli 18-vee) katsojien tätä arvostavan.

Mikäli kätkijöiden elämään tutustuminen kiinnostaa, voit alkaa metsästämään paikallisesta kirjastosta nuortenosastolta Mary Nortonin Kätkijät-sarjaa (Kätkijät, Kätkijät taivasalla, Kätkijät virran vieminä ja Kätkijät yläilmoissa). Sarjan viidettä kirjaa ja viimeistä osaa ei käsittääkseni ole suomennettu. Englanninkielisenä sitä voi etsiä nimellä: The Borrowers Avenged.


Pikkuväelle ehkä liian jännäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ainakin näin voisi päätellä niistä edessäni istuneista lapsosista, jotka kiipesivät jo alkumetreillä vanhempiensa syliin. Ja yhdyn kyllä tähän jännitysmomenttiin, mutta kun sitä vaan hoki – happy end, happy end – itselleen, niin jaksoi katsoa pikkuväkeen kohdistuvia vaaroja. Tarina itsessään oli suhteellisen tiivis ja hyvin esitetty. Mutta sitäkin enemmän nautin Ghiblin studion visuaalisesta tuotannosta. Se on jälleen kerran onnistunut yhdistämään tavallista arkea ja fantasiaa riittävän realistisessa muodossa. Ja vaikka leffa ei nyt näin isänpäivänä mitään suuria tunteita herätäkkään, olen tyytyväinen sen näkemisestä. Enemmän asiaa fanittavat pitävät tästä kuitenkin varmasti minua enemmän.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Hyvää isänpäivää sinne bittiavaruuteen niin omalleni kuin kaikille muillekin isille. Se on kiva juttu, että te olette olemassa 🙂 🙂

Osastot: Animaatio, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa