VALIKKO

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Kuvahaun tulos haulle kanelia kainaloon tatu ja patu juliste

Valkokankaalla nähdään Tatu ja Patu, jotka lähtevät Outolasta kohti Helsinkiä tarkoituksenaan tavata ystävänsä Veera joulun vieton merkeissä. Veera kuitenkin myöhästyy rautatieasemalta, joten Tatu ja Patu päättävät suunnata omin voimin kohti Veeran kotia sekä siinä samalla käyttäytyä kuten paikalliset joulunvalmistelijat. Matkalla sitten sattuu ja tapahtuu veljeksille tuttuun tyyliin.

Elokuvan ohjauksesta on vastannut Mr. Rike Jokela, jolle tämä on ensimmäinen pitkä elokuva. Annettakoon siis pienet lapsukset anteeksi. Mies on varmasti paremmin tunnettu televisiosarjoista Pulkkinen ja Firma. Elokuva on saanut innoituksensa kirjasta Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (2015). Lapsia ja lapsenmielisiä ilahduttanut ja ihastuttanut kaksikko Tatu ja Patu ovat singahtaneet valkokankaalle. Ei suinkaan animaation vaan perinteisen lasten elokuvan merkeissä. Mauri Kunnaksen Koiramäki kirjasarjan tavoin Tatu ja Patu -sarja on lyönyt itsensä läpi niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Nyt sitten voi vain jäädä odottelemaan sitä, että paikalliset kaupungit (Tampere, Sastamala) hyödyntäisivät näitä enemmän. Vammalassa on toki jo Herra Hakkaraisen -talo, mutta luulisin Tatun ja Patun ihmeellisen Outolan maailman houkuttelevan niin lapsia kuin lapsenmielisiä Naantalin Muumi-maailman tavoin, jos sellainen vain jostain löytyisi.

Elokuvan on käsikirjoittanut kirjoista tuttu Ms. Aino Havukainen sekä päärooleissa lähes kutrittomina veljeksinä seikkailevat herrat Antti Holma ja Riku Nieminen. Ms. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen yhdessä kirjoittamat ja kuvittamat Tatu ja Patu -lastenkirjat ovat ilahduttaneet yhteensä jo yli kymmenen kirjan sivuilla. Suomessa niitä on ostettu yli 900.000 kappaletta (itsekin tunnustan niitä useamman hankkineen sekä itselleni että pikku neideille lahjaksi), mutta nyt ollaan ensimmäisestä kertaa valkokankaalla näiden hieman outojen Outolan asukkaiden kanssa. Ei siis mitään paineita herroille Holma ja Nieminen.

Kanelia kainaloon on ihan asiallisen oloinen lastenelokuva, joka olisi voinut kuitenkin vähentää samojen vitsien jatkuvaa käyttämistä. Luulisi Outolasta peräisin olevan kaksikon repertuaarista löytyvän muutakin kuin slangisanoilla hifistelyä ja pikaista sähläystä. Kritiikkiä tulee myös taiteellisesta vapaudesta Veeran vanhempia kohtaan. Ymmärrän toki sateenkaari-vanhemmuuden ja niin edelleen, mutta en ole kovin varma miten hyvin ne sopivat lastenelokuvaan. Toisaalta eivät ne tässä Tatun ja Patun tahtia haitanneet. Ohjaaja Mr. Jokela on kuitenkin tehnyt jotain oikein, sillä lapsia paapovaa asennetta ei tästä elokuvasta löydy. Ehkäpä sen vuoksi elokuvaseurani, neidit 5- ja 7-vee, pitivät leffan parhaana kohtaana Veeran katolta hyppäämistä.

Totuus kuuluu lasten suustawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Neitien 5 ja 7vee mielestä elokuva oli ihan kiva ja sen paras kohta oli Veeran hyppäämisen katolta. Mutta samaan aikaan on tunnustettava aikuisen näkökulmasta, että kumpikin neitojen jaksoi kuitenkin keskittyä hyvin elokuvan katsomiseen, nauraa sen mukana ja olla ihan tyytyväinen leffan loputtua. Muutoin leffa on kyllä reippaasti ylinäytelty, mikä tosin sopii tähän elokuvan tyyliin. Tatu ja Patu ilahduttavat, mutta parhaimman vaikutuksen minuun teki Martti, joka oli paljon symppiksempi kuin kirjassa. Suosittelen rainaa kaikille Tatun ja Patun ystäville. Tämän elokuvan parissa lapset ja lapsenmieliset saavat vastinetta rahoilleen. Toivottavasti kaksikon seikkailuja nähdään joskus lisää valkokankaalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Pirjo Lonka, Mari Lehtonen, Ville Myllyrinne, Tommi Korpela

Omaa Tatu ja Patu -kokoelmaansa voi alkaa kartuttaa oheisista kirjoista. Ne jaksavat ilahduttaa niin pientä, kuin hieman suurempaa lukijaakin. Ja onneksi kirjoja on saatavilla myös englanniksi, itse olen lähettänyt This is Finland (Tatun ja Patun Suomi) – kirjaa ystävilleni ilahdutukseksi rajojen ulkopuolelle.

 • Tatu ja Patu Helsingissä (2003)
 • Tatu ja Patu päiväkodissa (2004)
 • Tatun ja Patun oudot kojeet (2005)
 • Tatu ja Patu työn touhussa (2006)
 • Tatun ja Patun Suomi (2007)
 • Tatun ja Patun outo unikirja (2008)
 • Tatun ja Patun oudot aakkoset (2009)
 • Tatu ja Patu supersankareina (2010)
 • Tatun ja Patun avaruusseikkailu (2011)
 • Tatu ja Patu pihalla (2012)
 • Tatun ja Patun kummat keksinnöt kautta aikojen (2013)
 • Tatu ja Patu, syömään! (2014)
 • Tatun ja Patun ihmeellinen joulu (2015)
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa