VALIKKO

Kaikella rakkaudella – Things We Do For Love

kaikellarakkaudellaiso

Kaikella rakkaudella -elokuvassa tavataan ujo postikorttivalokuvaaja Toivo Vaarala (Sampo Sarkola), joka yhdellä kuvausreissullaan törmää siihen elämänsä naiseen liikkuvaiseen Ansaan (Krista Kosonen). Tämä tosirakkauden löytäminen ja ylläpitäminen voi kuitenkin osottautua perinteistä vaikeammaksi, sillä kuvioihin tulee kuin varkain takaisin Ansan ex-mies Ismo Sonka (Tommi Korpela) ja hänen lankonsa Martti Raate (Hannu-Pekka Björkman), joka myös salaa huokailee Ansan perään.

Aikuisten monikkodraaman pyörteissä elämäänsä tasapainoittelee myös Ansan ja Ismon tytär Suvi (Aurora Kuusisto) sekä Martin nujerrettu poika Esa (Lauri Romakkaniemi). Tämä on elokuvan viehättävä lisä, sillä nuorisolla on oikeasti annettavaa tarinan kululle. Ihmisten lisäksi valkokankaalla yhdeksi elokuvan päätähdeksi nousee tavallinen puistonpenkki, jota Vaarala raahaa mukanaan ympäri Suomea ja sen suloista luontoa. Se on vain sääli, että penkille ei juurikaan vuorosanoja ole suotu, mutta ehkä se maisemaan sovittamisensa kautta puhuu paljon hiljaisia sanoja siitä kuuluisasta ujosta ja rujosta rakkaudesta.

Kaikella_rakkaudella_800g

Penkin lisäksi elokuvan tähtenä on toki myös mainittava pohjoinen luonto. Lapin luonnosta innostuneet katsojat voivat ihailla vaaroja ja muita nähtävyyksiä. Itse keskityin lähinnä muistelemaan hyttyshyökkäyksiä ja kaupungissa asumisen etuja. Kaikella rakkaudella elokuvaa kuvattiin Suomen ja Norjan lapissa sekä eräässä pienessä norjalaisessa kalastajakylässä. Niille maisemille sydämensä menettäneet pitävät varmasti elokuvan visuaalisesta annista. Ohjaaja Mr. Matti Ijäs ei petä katsojiaan tämänkään elokuvan suhteen. Mr. Ijäs on tunnettu siitä, että hänen elokuvissaan on rikas dialogi ja perinteinen tarina, joka usein käsittelee alkuja ja loppuja. Alut ja loput sitten vain vaihtelevat syntymästä kuolemaan ja tilanteesta toiseen siirtymistä. Ijäksen tyylille uskollisesti Kaikella rakkaudella on kaikesta melankolisuudestaan sekä näiden alkujen ja loppujen annista huolimatta lämminhenkinen elokuva.

Kaikella_rakkaudella_670

Näyttelijätyö valkokankaalla on ihastuttavan vaikuttavaa ja olenkin tyytyväinen, että vaikka rooleja pääosissa heiluville ammattilaisille on suotu valkokankaalla, niin heidän naamansa ei ole aivan puhki kulunut. Ms. Krista Kosonen on Putous-televisiosarjan lisäksi viime vuosina nähty valkokankaalla seuraavissa elokuvissa: Prinsessa (2010), Syvälle salattu (2011), Risto (2011), Puhdistus (2012), Juoppohullun päiväkirja (2012) sekä Kaikella rakkaudella lisäksi hän näkyy tällä hetkellä valkokankaalla lastenelokuvassa Rölli ja kultainen avain. Lempinäyttelijöihin kuuluva Mr. Tommi Korpela myös tekee vaikuttavaa työtä jokaisessa valitsemassaan roolissaan. Olen seurannut miehen töitä erityisesti vuodesta 2007 eteenpäin, jolloin elokuvat Miehen työ, Raja 1918 ja Ganes toivat hänet enemmän valkokankaalle. Niitä onkin seuranneet tasaisesti hyviä ja mielenkiintoisia rooleja: Tummien perhosten koti (2008), Skavabölen pojat (2009), Havukka-ahon ajattelija (2009), Rare Exports (2010), Kotirauha (2011), Puhdistus (2012) ja nyt Kaikella rakkaudella. Seuraavaksi valkokankaalle on odettavissa Santa, jonka nimen perusteella uskoisin tähtäävän joulumarkkinoille. Sitä sitten odottelemaan.

Kaikella_rakkaudella_800a

Elokuvasta nousee esille myös Mr. Hannu-Pekka Björkmanin esitys. Vaikka trailerin perusteella pelkäsin kohtaavani jotain Veden peilin (2012) tapaista yksinpuhelun hönkintää, niin onneksi muutakin oli tarjolla. Mr. Björkman myös hallitsee valkokankaan haltuun ottamisen, mistä hyviä esimerkkejä Veden peilin seurana ovat: Kaappari (2013), Hella W (2012), Havukka-ahon ajattelija (2010), Täällä Pohjantähden alla (2009, 2010), Haarautuvan rakkauden talo (2009) ja FC Venus (2005) vain muutamia mainitakseni.

kaikellarakkaudella7

Herroja Korpela ja Björkman uudempi tuttavuus valkokankaalla itseni oli Mr. Sarkola, joka kuitenkin on myös tehnyt säännöllisesti elokuvia. Emme sitten ole vain eksyneet Sarkolan roolittaman elokuvan kanssa samaan elokuvasaliin. Mainitsemisen arvoisia ovat muun muassa Kaksipäisen kotkan varjossa (2005), Täällä pohjantähden alla (2009, 2010), Harjunpää ja pahan pappi (2010), joten on hyvä, että Mr. Sarkola tekee itseään enemmän tunnetuksia tämän elokuvan avulla.

Ei ihan perinteinen komediallinen draama rakkaudesta www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kaikella rakkaudella -elokuvassa keskitytään kertomaan siitä, miltä tosirakkaus tuntuu, mitä tehdään sen rakkauden eteen ja miten sattumalla on suhteellisen suuri merkitys elämässämme. Toki elokuva ei jätä myöskään selvittämättä sitä, millaista se elämä on ilman sitä vastarakkautta. Jos suomalaista mentaliteettia pidetään melankolisena ja sitä kautta kokemaamme rakkautta samanlaisena, elokuvan lopulinen sanoma ei yllätä, vaikka leffa tarjoaakin siihen yllättäviä käänteitä. Ehkä enemmän kuin perinteinen rakkausleffa, Kaikella rakkaudella on elokuva on tarina rakastamisen eri tavoista ja siten katsomisen arvoinen. Mikään toiminnallinen pläjäys se ei ole, vaan pikemminkin esittelee hitaasti ja varmasti sitä, miten elämämme muuttuu vuoden luontokulun mukana. Elämä oikeasti voi olla tällaista. Elokuva-arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Kaikella rakkaudella -elokuvan englanninkielinen nimi Things we do for love kertoo enemmän elokuvan sisällöstä, sillä niin hyvin siihen kiteytee ne asiat, mitä rakkauden nimiessä teemme itsemme, lapsiemme ja muiden eteen. Välillä aika pelottavaa, välillä aika uhrautuvaa ja koko ajan omassa mielessämme todella rakastavaa. Suosittelen leffaa kaikille syvällisempää menoa etsiville, niistä postikorteista todellakin voi löytää jotain silloin, kun omat sanat eivät riitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kaikella rakkaudella -elokuvan myötä on hyvä muistaa, että lisää kotimaista tuotantoa on tulossa elokuvateattereihin. Ja hyvä niin, tälle vuodelle on luvassa ainakin 21 ensi-iltaa, joista Kaappari, Häätanssi, Vuonna 85, Miesten välisiä keskusteluja sekä Rölli ja kultainen avain ovat jo saaneet ensi-iltansa. Itse odotan mielenkiinnolla pian ensi-iltansa saavia elokuvia: Tavarataivas, 21 tapaa pilata avioliittto ja Kerron sinulle kaiken -leffoja.

Osastot: Draama, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa