VALIKKO

Kaguya-hime no Monogatari / かぐや姫の物語 / The Tale of The Princess Kaguya – Prinsessa Kaguyan tarina

Prinsessa Kaguyan tarina on yksi vanhimmista japanilaisista kansansaduista. Ikää sille on kertynyt yli tuhat vuotta ja ensimmäisiä kirjallisia viittauksia siihen löytyy jo 700-luvulta. Joten olikin jo aika saada siitä Studio Ghiblin tekemä versio. Aihe tunnetaan myös bambunleikkaajan tarinana (Taketori monogatari) prinsessan löytöpaikasta johtuen. Animaation on ohjannut ja käsikirjoittanut Mr. Isao Takahata.

Sadussa kerrotaan köyhästä ja lapsettomasta bambunleikkaajasta, joka löytää bamburuo’on solmukohdasta pienen tytön. Tyttö kasvaa, valloittaa viiden eri prinssin sydämen ja antaa heille kaikille rukkaset vaikeasti toteuttavien tehtävien myötä. Lopulta Japanin keisari itse kosii tyttöä, joka joutuu paljastamaan hänelle olevansa Kuun kaupungista ja joutuvansa palaamaan sinne myöhemmin. Keisarin edessä onkin rakastamastaan tytöstä luopuminen ja Fujin (fushi = ei kuolemaa) nimeäminen Kaguyalle lähettämän viimeisen tervehdyksen myötä. Taiteellisilla vapauksilla tämä tarina on nyt nähtävissä valkokankaalla.

Japanilainen Studio Ghibli on uusien tuulien edessä. Sen pitkäaikainen työntekijä ohjaaja Mr. Hayao Miyazaki jäi virallisesti eläkkeelle The Wind Rises -elokuvan myötä vieden mukaan oman tyylilajinsa. Sen aikaan saamaan tyhjiötä tuli onneksi täyttämään Mr. Isao Takahata tämän animaation myötä. Mr. Takahata on kuitenkin myös jo 78 vuotta, joten Prinsessa Kaguyan tarina voi olla hänen viimeinen elokuvansa. Miehen tyyli on luonnollisesti täysin erilainen kuin Mr. Miyazakin ja tämä näkyy myös käytetyssä tekniikassa. Poissaolollaan loistavat tietokonemaisen tarkasti tehnyt animaatiot ja sen tilalle on tullut herkän oloinen vesivärityyli. Katsojalta voi mennä tovin tämän uuden visuaalisen näyn sisäistämiseen, mutta se kannattaa varmasti.

Ghiblin animaatioiden tavoin Prinsessa Kaguyan tarinassa on luonnonvoimilla luonnollisesti myös suuri merkitys. Mutta niiden rinnalle nousee myös itse prinsessa, joka viisaudellaan voi toimia hyvänä esimerkkinä pienille katsojattarille. Kaguya pitää eläimistä ja suosii mieluummin niiden parissa olemista kuin prinsessan rooliin uppoamista. Tästä johtuvat kommellukset saavatkin katsojan niin hyvälle päälle, että sille ei tahdo tulla loppua. Yhteiskunnan odotukset eivät sovellu Kaguyan mielikuviin ja tämä johtaa loputtomiin hauskoihin yllätyksiin.

Sulavalinjainen animaatiowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Studio Ghibli ei petä taaskaan. Prinsessa Kaguyan tarina -animaatio on kaunista katsottavaa, suhteellisen sujuvasti etenevää ja osaa koskettaa katsojaa sopivalla tavalla. Herkkisten on hyvä varata muutama nessu mukaan leffasaliin. Kestoltaan se on hieman liian pitkä tämän katsojan nautittavaksi, mutta tarina ei siitä huolimatta junnaa paikoillaan. Tämä siitäkin huolimatta, että itse olisin sitä tiivistänyt vielä reippaalla kädellä. Varsinaista prinsessa-tarinaan ei ole tarjolla pikkuväelle, vaan sitäkin enemmän sitä aikuisten ajatuksia herättäviä pohdintoja siitä, mitä me oikein ajattelemme olevan toisen parhaan. Se voi olla hyvinkin eri kuin itse ajatustemme kohteen. Suosittelen elokuvaa kaikille Studio Ghiblin animaatioiden ystäville. Elokuva vie mukanaan, esittelee hyvin japanilaista kulttuuria omalta osaltaan ja tarjoaa katsomisnautinnon. Ei kai sitä muuta voi vaatia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa