VALIKKO

Kääntöpiste – East from Sweden

Kuvahaun tulos haulle kääntöpiste elokuva

Angolasta Eurooppaan paennut Francis haaveilee pääsystä Ruotsiin. Näissä merkeissä hän matkustaa junalla pohjoiseen tarkoituksenaan ylittää raja siellä. Samaan yöjunan vaunuun osuu myös steroidien salakuljettaja ja kuntosaliyrittäjä Jere. Miesten pahaksi onneksi vaunussa on myös salamatkustaja Aleksi. Homma kusee alleen jossain vaiheessa ja Jere sekä Francis huomaavat pian viettävän aikaa kuolleen Aleksin ja tekemiensä väärien valintojen kanssa. Väärät valinnat lisää kierroksia, kun kuvioihin tulee mukaan myös Veera, Aleksin entinen naisystävä.

Wau – kotimainen kääntöpiste pitää otteessaan loppuun asti, vaikka välillä onkin varma siitä mitä lopussa tapahtuu.. ja sitten huomaa olleensa väärässä. Ehkäpä tämä johtuu juuri tästä valintojen vapaudesta ja niistä vastuunakantamisesta. Miten pitkälle olet valmis salaamaan tapahtunutta? Montako ihmistä pitää tappaa, että asiat eivät tulisi julki? Ja olisiko uusien tuttavuuksien kohdalla parempi ottaa nopeasti selvää heidän historiastaan, varsinkin jos jokin soittaa hälytyskelloja? Vai ollaanko sitä vaan niin omissa sotkuissaan kiinni, että sitä ei huomata? Joskus olisi kai vain helpompaa mennä suoraan puhumaan poliisille, koska onnettomuuksia sattuu. Mutta jos näin olisi, elokuva ei olisi ollut näin mielenkiintoinen.

Visuaalisesti elokuva on vakuuttavaa katsottavaa. Se ei ehkä ole saanut hurrrrjan paljon rahaa leffan tekemiseen, mutta kuvaaja Mr. Henri Blomberg on ottanut Oulun maisemat hyvin haltuunsa. Suomalainen kaamos sopii hyvin elokuvan tarinaan mukaan. Sillä on oma roolinsa, joka tukee juonen etenemistä. Ei tälläisiä tapahtumia voisi kuvitella keskikesän auringossa tapahtuvan. Salailuun ja salaisuuksien availuun tarvitaan pimeää.

Rikoksesta huolimatta Kääntöpiste ei ole mikään perinteinen rikosleffa. Vahinko on jo tapahtunut, mutta sen selvittely jää taka-alalle. Valkokangasaika on omistettu väärien valintojen tekemiselle, oman navan tuijottelulle ja pälkähästä pääsemiselle – jos sellainen vain voisi olla mahdollista. Moraaliset valinnat ja elämästä selviytyminen nousevat myös merkittävään asemaan. Tämä on sinänsä ihastuttavaa, sillä sen kautta edes osa roolihahmoista kokee jonkinlaista kasvamista omassa elämässään leffan aikana.

Ohjaaja Mr. Simo Halinen on jälleen tehnyt vaikuttavan rainan. Mies ei elokuvia (Cyclomania – 2001; Kerron sinulle kaiken – 2013) tehtaile kovin kiivaaseen tahtiin, mutta vaikuttaa sitten osuvan oikeaan tauluun niin tehdessään. Ohjaaja totesi itse rainastaan, että se kuvastaa hyvin sitä, miten hyvät ihmiset ovat joutuneet vaikeuksiin huonon tuurin vuoksi. Aina ei mene tasan elämänlahjat. Sen sijaan leffa on kyllä kumartamisen arvoinen asia. Se rullaa hyvin eteenpäin, ei jää liikaa paikoilleen junnaamaan ja onnistuu jopa melkein selvittämään kaikki juonenkäänteet. Tässä kohtaa olisin ehkä kaivannut enemmän dialogia…. Samoin leffan lopputulosta ei olisi varmasti haitannut, jos painopiste olisi vielä enemmän pysynyt aikuisissa… Mutta olisiko leffan loppu ollut silloin sama? Vai onko tässä kosiskeltu hollywoodlandiaa?

Selityksen makuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
oman nahkansa pelastamiseksi. Kääntöpiste on mielenkiintoinen ja koukuttava kotimainen elokuva, joka etenee kuin juna kiskoilla. Sillä on tiivis ja hyvin seurattava juoni, joka perustuu huonoon onneen ja vääriin valintoihin vaikeissa paikoissa. Kolmessa pääroolissa olevat näyttelijät vakuuttavat erilaisia persoonina, joiden elämä sotkeutuu toisiinsa oikein kunnolla. Enimmäkseen tästä saa hyvän otteen, joten sallittakoon sinne muutama taiteellinen särö. Talvinen Oulu toimii hyvin niin fyysisenä kuin sielunmaisemallisena kuvauksena. Vaikka Kääntöpiste perustaa juonensa rikoksen päälle, se on rikoksen selvittämistä enemmän draamaleffa. Suosittelen sitä kaikille tiiviistä elokuvasta pitäville, sillä vaikka tarina voi olla kevyehkö se on kuitenkin kerrottu hyvin vakuuttavasti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Samuli Vauramo, David Nziga, Laura Birn, Andreas af Enehielm

Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

Osastot: Draama, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa