VALIKKO

Justice League – Oikeuden puolustajat

Justice-League-Comic-Con-poster

Supermiehen epäitsekäs teko palautti Bruce Wayne (Batmanin) uskon ihmisiin. Ja hän päättääkin koota yhdessä uuden ystävänsä Diana Princen (Wonderwomanin) kanssa joukon erilaisia supersankareita yhteen. Tämän uuden ryhmän, Justice Leaguen, tarkoituksena on pelastaa maapallo uuden hyökkäyksen kourista. Haasteita on kuitenkin edessä, sillä Teräsmies alias Clark Kent on kuollut ja kaksi kolmesta uudesta tulokkaasta eivät ole vielä sujuja voimiensa kanssa. Sikanopea Barry Allen (Salama) kärsii pelosta jos toisesta, eikä Victor Stone (Kyborgi) vielä tiedä mihin kaikkeen pystyyn. No, näitä puutteita korjaa onneksi Arthur Curry (Vesimies), joka mielestään pystyy sitten ihan kaikkeen ihan itse. Siinäpä sitä ryhmädynamiikkaa tarpeeksi mahtailevan Steppenwolfin tuhoamiseksi, joka etsii kolmea maapallolle piilotettua laatikkoa optimaalisen voiman saavuttamiseksi.

Supermies / Teräsmies, Lepakkomies (Batman), Ihmenainen (Wonder Woman), Vesimies (Aquaman), Salama (Flash) ja Kyborgi änkeävät yhtä aikaa valkokankaalle taistelemaan pahuuden voimia vastaan. Sarjakuvasankarit osoittavat jälleen kerran paikkansa tässä maailmassa. Mielenkiintoisesti Vesimiestä näyttelevä Mr. Jason Momoa on ilmeisestikin elementissään. Sillä mies näytteli nuoruudessaan Baywatch-sarjassa hengenpelastajaa Jason Ioanea useamman jakson ajan. Ja voi hyvällä omalla tunnolla sanoa muutoinkin, että vuonna 1960 ensiesiintymisensä saanut joukko sopii valkokankaalle. Tuolloin The Brave and the Bold -sarjakuvassa seikkailleet Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Salama, Vihreä Lyhty, Vesimies ja Metsästäjä Marsista ovat saaneet odotaa pitkään yhteistä esiintymistä. Kaikkia heitä tässä rainassa ei nähty, mutta ei se tahtia haitannut. Nähtäväksi jää onko tulevissa Oikeuden puolustajien -elokuvissa mukana nyt poissaolollaan loistavat hahmot.

Tämä leffa on odottanut vuoroaan päästä valkokankaalle piiiitkäään. Sen ensimmäistä käsikirjoitusta (Justice League: Mortal) ruvettiin rustaamaan vuonna 2007 ja ohjaaksi valittiin Mr. George Miller. Eteneminen pysähtyi Hollywoodin käsikirjoittajien liiton lakkoon. Seuraavia haasteita tuli vastaan, kun Australia eväsi luvatut tuotantoveropalautukset kuvauksista maassa, johtuen liian vähäisestä määrästä tuotantoon palkattuja austalialaisia näyttelijöitä. Uusi käsikirjoittaja Mr. Will Beal palkattiin vuoden 2012 alkupuolella sovittelemaan elokuvaa Man of Steel -mielenmaisemiin. Beallin tuotos kuitenkin hylättiin ja uudeksi käsikirjoittajaksi palkattiin David S. Goyer. Tuolloin myös ohjaaja vaihtui ja vuonna 2014 Warner Bros ilmoitti uudeksi ohjaajaksi Mr. Zach Snyderin. Ja eipä mennyt taas kuin muutama kuukausi kun studio päätti vielä kerran muuttaa käsikirjoittajaa. Nyt Chris Terrion joutui työstämään edellistä versiota hankkien innoitusta Jack Kirbyn “New Gods” sarjakuvasarjista sekä Gardner Foxin luomasta“Justice League” sarjakuvasta.

Kuvahaun tulos haulle Justice League film

Valkokankaalla viihdyttävä Justice League liittyy sujuvasti muiden supersankareiden seikkailutoiminta elokuvien joukkoon julkaisuyhtiön DC Comics:n merkeissä. Sen ohjauksesta vastannut Mr. Zack Snyder (mm. Sucker Punch, Man of Steel, Batman v. Superman: Dawn of Justice) jatkaa samanlaista synkkäsävyistä (sinistä) tunnelmaa, mitä firman aiemmissakin (Man of Steel, Batman v Superman, Suicide Squad, Wonder Woman) elokuvissa oli. Mutta ei täysin aihetta murheeseen. Leffassa saa kyllä myös nauraa, tosin taisin olla ainoa isossa salissa, joka nauraa kikatteli hyville kohtauksille ja näppärälle dialogille. Ihan samaan uusimman Thorin kanssa ei päästä, mutta DC:n elokuvaksi tämä leffa oli oikea komiikkapläjäys. Ja sitä samaa voi ilmeisesti odottaa firman seuraavalta elokuvalta Aquaman, ainakin mikäli Mr. Jason Momoa jatkaa pääosassa. Muuten DC jatkaa vanhojen tuttujen parissa tulevina vuosina. Työn alla ovat ainakin Wonder Woman II, Cyborg ja Green Lantern Corps. Tässä vaiheessa voi kuitenkin todeta, että mielenkiintoinen elokuva olisi nähdä Marvelin ja DC Comicsin supersankarit samassa rainassa.

Tätä ihmettä tapahtuvaksi odotellessa Oikeuden puolustajien plussaksi on laskettava sen omana elokuvan toimiminen. Se ei ole jatko-osa, uudelleen käynnistäjä tai vanhoja muisteleva. Sen sijaan leffa toimii ihan itsenäisesti. Ehkäpä sen vuoksi se käyttää paljon aikaa muiden supersankareiden piirteiden esittelyyn. Kaikilla on ne omat taitonsa ja Bruce Waynellä rahansa. Mutta muuten tämän kokoonpanon kasaaminen on tuttua monesta muusta supersankarielokuvasta (mm. Avengers ja Guardians of Galaxy), ensin ei tulla toimeen, mutta lopulta kaikki puhaltavat samaan hiileen. Enemmän ristiriitojakin valkokankaalle olisi voinut saattaa, edes huumorin merkeissä. Mutta nyt mennään näillä vahvuuksilla.

Olen joskus kirjoittanut, että leffa on juuri niin hyvä kuin sen pahis on vakuuttava. Ja tässä… Steppenwolf…. I rest my case. Hahmolla olisi ollut niin paljon parempaa annettavaa kuin nykyinen esitys. Joten hyvällä tahdollakaan sitä ei voi sanoa kovin pahaksi pahikseksi. Toki Steppenwolfilla oli suuret eleet, mutta sen käskyläisten joukko oli vakuuttavampi kuin itse pääpahis, joka tuntui vain singahtelevan tornadopyörteisiin laatikoiden perässä isoa kirvestä heilutellen. En edes aloita keskustelua tuon päähineen vakuuttavuudesta…. Nykyisellä erikoistehosteiden aikakaudella, oikeasti odotin jotain enemmän säväyttävää.

Kuvahaun tulos haulle justice league film steppenwolf

Hitaasti käynnistyvä maailman tuhoamisyrityswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Joka kuitenkin loppupeleissä yllättää myönteisesti. Toki se käyttää henkilöhahmojen rakentamiseen luvattoman paljon aikaa omassa tyylilajissaan. Tämä tosin voi palvella hyvin tulevissa elokuvissa. Mutta samalla se syö valkokangastilaa siltä lopulliselta tappelukliimaksilta. Matka sinne ei ole kuitenkaan yhtä mielenkiintoinen kuin se yhteenotto. Eikä se varmaankaan vähiten johdu Steppenwolfin mielenkiintoisesta ulkonäöstä. Leffa yrittää aina välillä olla väkisten hauska, mutta kaatuu sitten omaan nokkeluuteensa. Sen sijaan sen hauskat kohdat nousevat kyllä muualta kuin ylinäytellyistä kohdista. Aivan kuin käsikirjoittaja ei olisi halunnut heittää thoreja kehään huumorin merkeissä. Tätä suosittelen erittäin lämpimästi ensi elokuvassa. Leffa voi olla jännä ja hauska yhtä aikaa, eikä taatusti kärsi siitä. Erikoistehosteet ovat omaa luokkaansa, samoin vastarantakiiskisen ryhmän dynamiikan kuvaaminen. Kiitos näistä. Aina ei tarvitse olla alleviivattua meininkiä. Suosittelen rainaa kaikille DC Comicsin elokuvien ystäville ja niille, jotka kaipaavat vaihtelua Marvelin sokerikuorrutettuihin rainoihin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Willem Dafoe, Ciarán Hinds, Jessie Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nelson, ja J. K. Simmons

Kesto: 2 tuntia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa