VALIKKO

Jussin vuonna 2017 saa….

Aiheeseen liittyvä kuva

Vuonna 2016 kotimaisia elokuvia katsottiin urakalla. Viime vuonna 2 474 377 ihmistä innotti itsensä elokuviin katsomaan jotain kotimaista elokuvaa (hyvä kotomainen leffa!!). Vuoden katsotuimmiksi leffoiksi nousivat Risto Räppääjä ja yöhaukka (345 684 katsojaa), Angry Birds elokuva (336 373 katsojaa), Kanelia kainaloon Tatu ja Patu (320 671 katsojaa) ja Luokkakokous 2 – Polttarit (291 311 katsojaa). Lastenelokuvien massasuosiota voi selitellä mukana olevilla vanhemmilla, isovanhemmilla, kummeilla ja niin edelleen. Ellei sitten oikeasti kehtaa myöntää menevänsä sinne ihan itse aikuisena elokuvasta nauttimaan, itse noista sain nuorta seuraa vain Angry Birdsiin sekä Tatun ja Patun seikkailuihin (jotka tuli itse asiassa katsottua kahteen kertaan, kun seuraavalla kerralla eksyin väärään saliin…).

Viime vuonna ensi-iltansa näki reilut 30 kotimaista elokuvaa, näistä Jussi-ehdokkuuksia sai 14 eri elokuvaa. Perinteiseen tapaan niissäkin oli sitten niitä rohmuja. Kymmenen Jussi-ehdokkuutta napsivat Hymyilevä mies (ihan syyllä) ja Tyttö nimeltä Varpu. Kolmatta sijaa piti hallussaan Talvivaara spektaakkeli Jättiläinen 8 eri ehdokkuudella. Tälle vuodelle puolestaan ensi-iltoja on ilmoitettu jo 17, mutta lisää varmasti ilmestyy vuoden aikana. Veikkaisin, että omalla tavallaan odotetuimpia niistä olivat ja ovat Tom of Finland, Napapiirin Sankarit 3, Tuntematon Sotilas ja Iron Sky The Coming Race. Varmaa on ainakin se, että jokaiseen makuu löytyy varmasti jotain. Että näiden välistä mittelöä joutuu sitten odottelemaan ainakin sen vuoden… Mutta nyt takaisin tämän vuoden Jusseihin.

Parhaan elokuvan Jussi-patsaasta kisasivat tänä vuonna Angry Birds -elokuva, Bodom, Hymyilevä mies, Jättiläinen ja Tyttö nimeltä Varpu. Ja mikäli rahavirtoihin olisi uskominen, voiton veisi kotiin lentopostissa Puna-Red ystävineen. Mutta tässä on tullut jo todistettua, että yleisö voi olla väärässä, sillä viime vuosina hyvin vähän katsojia huokutelleet rainat ovat myös vetäneet Jussi-mittelön päävoiton. Tämän logiikan mukaan voitto pitäisi antaa tässä tapauksessa Tyttö nimeltä Varpu-elokuvalle, jota kävi katsomassa 38 148 ihmistä. Arvovaltainen raati päätti tänä vuonna palkita vuoden 2016 parhaana elokuvana Hymyilevä mies.

Kuvahaun tulos haulle juha kuosmanen hymyilevä mies

Parhaan ohjauksen Jussi-ehdokkaat löytyivät aika luonnollisesti näistä parhaan elokuvaehdokkuuden saaneiden joukosta. Ehdokkaita olivat Mr. Juho Kuosmanen (Hymyilevä mies), Mr. Aleksi Salmenperä (Jättiläinen) ja Ms. Selma Vilhunen (Tyttö nimeltä Varpu). Mr. Kuosmanen on ollut ennekin Jussi-ehdokkaana. Hänen ensimmäinen elokuvansa Taulukauppiaat (2010) nappasi ohjausehdokkuuden lisäksi ehdokkuudet naispääosasta, käsikirjoituksesta, lavastuksesta ja parhaasta elokuvasta. Tuolloin parhaan ohjaajan Jussi-palkinnon vei kuitenkin kotiinsa Mr. Dome Karukoski Napapiirin Sankarit -elokuvallaan.  Myöskään Mr. Aleksi Salmenperä ei ole ensikertalainen Jussi-mittelöissä. Miehen takan reunaa koristaa valmiiksi yksi parhaan ohjauksen Jussi elokuvasta Häiriötekijä (2016). Vaikka Ms. Selma Vilhunen sitten onkin ensikertalainen tässä kategorissa, on daami ehtinyt hankkia kannuksia myös kansainvälisissä kisoissa. Ms. Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? kisasi 2014 ensimmäisenä suomalaisena lyhytelokuvana Oscar-mittelöissä. Mutta paluu asiaan, parhaan ohjauksen Jussin sai tänä vuonna omasta intohimoisesta ilmaisustaan kameran toisella puolella Mr. Juho Kuosmanen (Hymyilevä mies). Mies sai jo tunnustusta Hymyilevälle miehelle jo Cannesissa, missä se voitti Un Certain Regard -palkinnon, joten oli mahtavaa, että leffa huomioitiin myös Suomessa.

Kuvahaun tulos haulle juha kuosmanen hymyilevä mies

Parhaan dokumentin Jussi-pystiä tavoittelivat Kuun metsän Kaisa, Sota ja mielenrauha sekä Takaisin pintaan. Oma veikkaukseni voittajasta oli Takaisin pintaan, mutta toisaalta Suomi 100-vuotta saattoi sykkiä raatilaisten takaraivossa ja tuoda voittoon Sota ja mielenrauha -dokumentin. Voiton oikeasti soisin dokumentille Kuun metsän Kaisa, sillä ja oikeasti dokkari oli koskettava ja mielipiteisiin vaikuttava. Arvovaltainen raati päätti antaa pystin tänä vuonna dokumentille Kuun metsän Kaisa! Jee!!! Joku muukin arvostaa saamelaista elokuvaa kuin minä. Ja kiitokset myös elokuvan levittäjälle PEK:lle (Pirkanmaan elokuvakeskukselle, hyvä Tampere!!). Jussi-patsas melkein niin kuin tuli tänne Tampereelle.

Kuvahaun tulos haulle kuun metsän kaisa

Näyttelijöille jaettavien Jussi-patsaiden kohdalla draama ja synkkämielisyys vetivät rekeä eteenpäin. Toki mukaan oli päässyt niin naisten kuin miesten kategoriassakin yksi kevyempi raina, mutta muuten mentiin melankolista tietä eteenpäin. Toki viime vuoden ensi-iltojen tarjonta oli osin aika synkkämielistä, mutta olihan siellä iloisempiakin elokuvia kuten Love Records ja 2 yötä aamuun. Vai onko kyse loppupeleissä siitä, että komedia on vaikea taito hallita ja vielä vaikeampaa on sitä palkita.

Parhaan naispääosan Jussi-patsaasta kisasivat daamit Mimosa Willamo (Bodom), Leena Uotila (Nuotin vierestä) ja Linnea Skog (Tyttö nimeltä Varpu). Aiempaa Jussi-kokemusta heistä olivat hankkineet Ms. Willamo voittamalla naissivuosan Jussi-patsaan elokuvasta Päin seinää (2014) sekä Ms. Leena Uotila voittamalla parhaan naispääosan Jussin elokuvasta Rakastunut Rampa (1975). Ensikertalaisena oli kuvauksissa vasta 12-vuotiaana mukana ollut Ms. Linnea Skog. Raati päätti tänä vuonna että uusi into oli vankkaa kokemusta vahvempi ja parhaan naispääosan Jussi-patsaan sai Ms. Linnea Skog.  Daami on sen verran nuori, että mikäli elokuva-ala kiinnostaa, niin ikää ainakin riittää uusien elokuvien tekemiseen vielä pitkäksi aikaa.

Kuvahaun tulos haulle linnea skog tyttö nimeltä varpu

Parhaasta naissivuosasta mittelöivät daamit Oona Airola (Hymyilevä mies), Kaija Pakarinen (Tulen morsian) ja Paula Vesala (Tyttö nimeltä Varpu). Kaikki naiset olivat ehdokkuus-ensikertalaisia, joten ainakaan kokemusrasismista ei raatia voi syyttää. Kaikki tekivät parhaansa arvovaltaisen raadin vakuuttamiseksi. Parhaiten elokuvassa raadin mielestä mukana oli Ms. Oona Airola (Hymyilevä mies). Tämän sivusta seuraajan rooli osoitti Ms. Airolan taidokkaaksi näyttelijäksi, jonka töitä olisi kiva nähdä lisää tulevaisuudessa valkokankaalla. Ja Jussi-palkinto nousee tämän daamin kohdalla varmasti omaan arvoonsa, sillä elokuva oli hänen ensimmäisensä.

Kuvahaun tulos haulle Oona Airola (Hymyilevä mies)

Jussi-ehdokkaina parhaan miespääosan kategoriassa olivat herrat Jarkko Lahti (Hymyilevä mies), Joonas Saartamo (Jättiläinen) sekä Outolasta kotoisin oleva parivaljakko Antti Holma ja Riku Nieminen (Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!). Kokemusta näistä kisoista oli vain Mr. Saartamolla, joka nappasi itselleen parhaan miesnäyttelijän Jussin elokuvasta Hiljaisuus vuonna 2012. Tämän vuoden ehdokkaat olivat kuitenkin mielenkiintoisia, sillä raati päätti tehdä historiallisen ratkaisun niputtamalla Tatun ja Patun saman ehdokkuuden alle. Jos herrat Riku Nieminen ja Antti Holma olisivat voittaneet parhaan miespääosan Jussi-patsaan, olisi ollut mielenkiintoista nähdä millaiseen outolamaiseen ratkaisuun he päätyvät patsaan jakamisessa, teippiä siinä hommassa varmasti olisi kulunut enemmän kuin vähemmän. Arvovaltaisen raadin mielestä parhaan suorituksen valkokankaalla teki fyysisesti raskassa ja samalla herkässä roolissa Mr. Jarkko Lahti (Hymyilevä mies). Onnittelut palkinnosta, mies on sen todella ansainnut, sillä myös hän teki ensimmäisen elokuvansa ja samalla lähtemättömän vaikutuksen elokuvan nähneisiin.

Kuvahaun tulos haulle Jarkko Lahti (Hymyilevä mies)

Miessivuosan Jussi-patsaan perään pitkiä katseita loivat herrat Eero Milonoff (Hymyilevä mies), Jani Volanen (Jättiläinen) ja Lauri Maijala (Tyttö nimeltä Varpu). Aiempaa kokemusta oli herroilla Milonoff ja Volanen vuodelta 2008, jolloin Mr. Volanen voitti parhaan miessivuosan Jussin elokuvasta Miehen työ Mr. Milonoffin nenän edestä (Ganes). Tänä vuonna raati päätti palkita ansiokkaasta esiintymisestä, tunteiden palon vuodatuksesta ja oman paikkansa valkokankaalla lunastamisesta Mr. Jani Volasen (Jättiläinen). Jussi-palkinto on tosiaan miehelle toinen, joten jotain hän tekee kriitikoiden mielestä todella oikein.

Kuvahaun tulos haulle Jani Volanen (Jättiläinen

Ja koska yleisöhän ei koskaan ole väärässä Jussi-gaalassa jaettiin myös yleisön suosikki kunniakirja MTV:n taholta. Katsojat äänestivät lippuluukuilla ja netissä. Viisi eniten ääniä saanutta kotimaista elokuvaa olivat: Luokkakokous 2, Tyttö nimeltä Varpu, Samurai Rauni Reposaarelainen, Teit meistä kauniin ja Hymyilevä mies. Ta-daa…. yleisön suosikkielokuva viime vuodelta oli Apulannan synnystä kertova raina Teit meistä kauniin. Nuoruuden angsti, itsensä löytäminen ja musiikillinen ilmaisu iskivät äänestäjiin viime vuonna kiitettävällä tavalla.

Kuvahaun tulos haulle teit meistä kauniin

Jussi-patsaita jaettiin monessa muussakin kategorissa. Voittajat voi käydä kurkkaamassa täältä. Blogin puolesta kuitenkin onnittelen kaikkia voittajia sekä kiitän kaikkia kotimaisten elokuvien katsojia. Pidetään kotimaiset elokuvat hengissä ja käydään katsomassa niitä leffateattereissa. Toivottavasti sinne löytäisi tiensä myös uusi versio Mielensäpahoittajasta, sillä niin nasevia kommentteja hän heitteli Jussi-gaalan lomassa. Samaan hengenvetoon toivon myös sitä, että valkonkaalla nähtäisiin uusia kykyjä / naamoja. Suomesta niistä kyllä löytyy, joten kuten Jussi-gaalassa useasti todettiin: uskoa vain omiin kykyihin ja omien unelmien tavoittelemiseen. Elokuvallinen vankka kokemus on toki hieno asia, mutta myös teattereissa työskentelevät näyttelijät hallitsevat työnsä. Tämä ihan vain vinkkinä roolituksesta vastaaville.

Tulevia kotimaisia elokuvia tänä vuonna….

  • Sielunmetsä
  • Joka toinen pari
  • Miami
  • Napapiirin sankarit 3
  • Ikitie
  • Iron Sky The Coming Race
  • Yösyöttö
  • Tosisikajuttu
  • Tuntematon sotilas
Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa