VALIKKO

Jurassic World (Jurassis Park IV) – Jurakautinen maailma

Jurassic Park on täällä taas. Ja se siitä juonesta sitten. Mikäli katsoja-kokemuksestasi löytyy aiemmat ”Jurakautiset” dinoleffat tiedät kyllä miten tässäkin leffassa tulee käymään. Onneksi tästä huolimatta se onnistuu olemaan suhteellisen jännitävä, vaikka se vaikuttaakin olevan kesän ”karvapalloisin” elokuva (tämä vain tiedoksi sinulle rakas siskoni). Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä todeta, että Jurassic World ei ollut niin jännittävä kuin sen Park-loppuiset serkkunsa. Tätä kokemaani jännitysmomenttia selittää se, että aikonaan mennessäni katsomaan Jurassic Park III:sta soitin ennen elokuvaa sisarelleni ja kävimme aika tarkan kuvauksen läpi elokuvan tapahtumista. Tiedossa oli siis mitä ja milloin tapahtuu, että sen uskalsi katsoa läpi. Tästä huolimatta jännitin niin paljon, että leffasalista poistuessa kävin seuraavan keskustelun kahden 12-vuotiaan neidin kanssa.

Tytöt: Sua taisi jännittää aika paljon?

Outi: Joo, oli tosi jännä leffa. Eikö teitä pelottanut ollenkaan?

Tytöt: Kuule, meitä säikytti enemmän se, miten sua jännitti siinä vieressä koko ajan.

Outi: Ja ajatelkaa, mä tiesin jo etukäteen, miten tässä käy ja siitä huolimatta mua pelotti.

Tytöt: Just, joo…. sun on paras mennä ensi kerralla aikuisen kanssa elokuviin.

Ja nyt siellä sitten tuli käytyä sen aikuisen kanssa. Kaunis kiitos Ms. E:lle, joka viisaana ja filmaattisena aikuisena jaksoi katsella säpsyjäni vieressä ja palautti minut vielä maan pinnalle elokuvan jälkeen.

Mikäli nyt kuitenkin kaipaat edellä mainitun lisäksi jonkinlaista tiivistämistä juonen kulusta, niin kerrotaan se sitten. 22 vuotta edellisen Jurassic Parkin tuhon jälkeen eristäytyneelle Isla Nublar -saarelle on vihdoinkin saatu rakennettu uusi ja turvallinen dinosaurus-teemapuisto Jurassic World. Siellä monen muun puistonhoitajan tavoin työskentelee Owen Grady (Chris Pratt), joka myös tutkii velociraptoreiden (Blue, Charlie, Delta ja Echo) käyttäytymistä. Uusi omistajayritys Masrani Golbal Corporation kuitenkin haluaa lisää rahaa = lisää vierailijoita = uusia dinosauruksia, joihin geenitekniikan puoli pyrkii vastaamaan parhaan kykynsä mukaan. Ikävä kyllä uusi hybridisaurus tekee tuttavuutta puistossa olevien ihmisten kanssa samaan aikaan kun siellä ovat tutustumassa puiston johtajan Clairen (Bryce Dallas Howard) sisarenpojat Zach (Nick Robinson) ja Gray (Ty Simpkins).

Kaksi ensimmäistä tieteis-seikkailu-älä tule dinon syödyksi-elokuvaa ohjasi Mr. Steven Spielberg ja kolmannesta vastasi Mr. Joe Johnston. Nyt tahtia erikoistehosteisiin dinoihin näyttelijöiden ohella on huudellut Mr. Colin Trevorrow. Mr. Trevorrow oli Mr. Spielbergin valinta ohjaajan paikalle, joten jokainen voikin nyt sitten pohtia sitä, miten samankaltainen ohjaustyyli hänellä on mentorinsa kanssa. Elokuvaa voi kai pitää enemmän uskollisena Mr. Michael Crichtonin kirjoille (Dinosauruspuisto ja Kadonnut maailma) kuin sen edeltäjää. Ja lopuksi on vielä hyvä muistaa, että mikäli menneen maailman saurukset ja muut lihaa napsivat oliot viehättävät niin ei huolta häivää. Universal Pictures suunnittelee tälle Jurassic World -elokuvalle ainakin kahta jatko-osaa. Ji-huu…. kai…  Ollaanpa sitten Jurassic World -elokuvan jännittävyydestä tai asemasta mitä mieltä tahansa niin on todettava, että yllätysmomentti tuli käytetyksi jo vuonna 1993 ensimmäisen Jurassic-elokuvan myötä. Sitä vastaan ei liene ole suurtakaan väliä, pidetäänkö nykyistä elokuvaa uuden sarjan aloittajana, itsenäisenä elokuvana tai Jurassic-sarjan neljäntenä osana. Dinot rellestävät valkokankaalla joka tapauksessa oman mielensä mukaan. Dinoista puheen ollen Jurassic-elokuvilla vaikuttaa olevan ne omat suosikkinsa tunnepyörteiden aiheuttajina. Kokoilin seuraavaan taulukkoon useammassa Jurassic-elokuvassa valkokankaalla juoksennelleita sauruksia ja sen pohjalta on nostettava hattua tyrannosaurus rexille, parasaurolophukselle ja velociraptoreille.

Jurassic Park (1993)

Kadonnut maailma – Jurassic Park (1997)

Jurassis Park III (2001)

Jurassic World (2015)

Gallimimus x x x
Parasaurolophus x x x x
Pteranodon x x x
Stegosaurus x x x
Triceratops x x x
Tyrannosaurus rex x x x x
Velociraptor (Deinonychus) x x x x

Näiden useammassa elokuvissa nähtyjen dinojen ulkopuolelle jäävät lähes yksittäiset esiintymiset. Niitä ovat saaneet edustaa muun muassa seuraavat dinot:

 • Ankylosaurus
 • Apatosaurus
 • Baryonyx
 • Brachiosaurus
 • Ceratosaurus
 • Compsognathus
 • Corythosaurus
 • Dimorphodon
 • Dilophosaurus
 • Edmontosaurus
 • Mamenchisaurus
 • Microceratops
 • Metriacanthosaurus
 • Mosasaurus
 • Pachycephalosaurus
 • Spinosaurus
 • Suchomimus

Listaan kuuluu olennaisesti myös tietenkin uusimmassa Jurassic Parkissa riehuva ja äärimmäisen älykäs hybrididinosaurus Indominus Rex eli I-Rex. Ja ainakin sen kohdalta elokuva opettaa vallan mainioisti, että geeneihin ei ole kajoamista – ainakaan dinosaurusten kohdalla. Hybridisaurus mielessä pitäen on dinofanien hyvä muistaa, että kyseessähän on sitten sci-fi elokuva eikä dokumentti. Jurassic World on ehtinyt kerätä palentologien puolelta jo paheksuntaa siitä, että dinosaurukset eivät ole kanamaisten höyhenien (luit aivan oikein) peitossa, kuten nykytutkimus olettaa. Jos näin olisi, niin uskoisin ihmisten pitävän Jurassic Worldia enemmän komediana kuin toiminnallisena jännitys-sci-fi-draamana. Ehkä on parasta, että tällä kertaa jokainen katsoja (palentologeja lukuunottamatta) saa pitää nahkaisen mielikuvansa tyrannosaurus rexista ja velociraptoreista.

Ja mitä sitten tulee tähän ihmisten suorittamaan näyttelijätyöhän  niin elokuvan menestyksestä voi antaa kiitoksensa Mr. Chris Prattille ja Ms. Bryce Dallas Howardille. Heidän välinen kismansa oli riittävän uskottavaa, sai aikaan kunnon naurukohtauksia ja jaksoi kantaa juontaa eteenpäin riittävällä volyymillä. Samaa ei ikävä kyllä voi sanoa nuorisolaisten osuudesta herroista Simpkins ja Robinson, jotka lähinnä pökkelöivät roolinsa läpi. Ja onneksi sitä jatkoa, ehkä, on luvassa. Mr. Pratt on todettunut, että hänet on kiinnitetty jo seuraavaan 38:n Jurassic-elokuvaan. Ehkä ei ihan niin moneen, mutta kyllä miehen taitoja dino-kuiskaajana olisi edelleen mielenkiintoista seurata.

Ja kyllä jännittiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vaikka kuinka koitti olla varautunut etukäteen. Eli täytyy antaa elokuvalle tunnusta siitä, että se hoiti viihdytyspuolen mainioisti. Vaikka Jurassic World tiuhkuu erikoistehosteita, niin onneksi myös juoneen oli panostettu pakollisen verran. Elokuva tarjoaa pakolliset säikäytykset myös possu-kohtauksen jälkeen, mutta leffa oli selvästi soveltuvampi herkkähermoisille kuin sen edeltäjät. Dinot ovat edelleen vakuuttavia, vaikka WAU-efektejä eivät sinänsä enää jakelekaan. Enemmän niitä tuli siitä tekniikan esittelystä, millä dinoja pääsi seuraamaan. Suosittelen Jurassic World -elokuvaa kaikille dinojen ystäville. Mukaan on ängetty pakollista dinotietoutta, mutta kyllä se painopiste on edelleen vapaana juoksevan I-Rexin toilailuissa ja ihmisten yrityksissä pelastaa nahkansa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Dinosauruksille sydämensä menettäneet voivat nauttia suosikkiensa seurasta myös seuraavan listan myötä. Siitä pitäisi löytyä lähes jokaiseen makuun jotakin odotellessa uutta ”jatko-osaa” Jurassic World:lle.

 • The Lost World (1960)

 • The Land That Time Forgot (1975)

 • Jurassis Park (1993)

 • the Lost World: Jurassis Park (1997)

 • Godzilla (1998)

 • The Land Before Time (1988 – 2007)
 • Jurassis Park III (2001)

 • Journeu to the Center of the Earth (2008)

 • Land of the Lost (2009)

 • Ice Age: Dawn Of the Dinosaurs (2009)

 • Pacific Rim (2013)

 • Walking with Dinosaurs (2013)

 

Osastot: Jännitys, Leffat, Sci-fi, Seikkailu, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa