VALIKKO

Jumanji: Welcome to the Jungle – Jumanji: Tervetuloa viidakkoon

Aiheeseen liittyvä kuva

Uusin Jumanji on omanlaisensa jatko-osansa vuoden 1995 leffalle Jumanji. Tuolloin raina jakoi kriitikoiden mielipiteet. Joko siitä pidettiin tai ei, mutta joka tapauksessa leffa takoi taaloja kotosuuntaan läjäpäin. Samoin vaikuttaa käyneen tällekin elokuvalle. Itse en aiempaa rainaa ole koskaan nähnyt, mutta se ei kyllä estänyt tähän mukaan imeytymistä. Muille untuvikoille mainittakoon tässä kohtaa, että Jumanji-sana tulee Zulun kielestä ja tarkoittaa ”monia vaikeuksia” ja niitä elokuvan päähahmot todellakin saavat kokea pelissä ollessaan. Vaikka raina ei nyt suoranainen jatko-osa ole ensimmäiselle Jumanjille, niin kiitokset innostuksesta saa varmasti osoittaa Mr. Chris Van Allsburgin lastenkirjan Jumanji (1981) suuntaan.

Vuonna 2016 neljä teiniä: lähes kaikelle allerginen nörtti Spencer Gilpin, jalkapalloa pelaava lihaskimppu Anthony ”Fridge” Johnson, omaa kroppaansa ihaileva ja puhelimstaan riippuvainen Bethany Walker ja ujo älykkö Martha Kaply löytävät itsensä jälki-istunnosta. Heidän tehtävänään on siistiä koulun kellari, mistä nelikko löytää sinne pölyn alle hautautuneen Jumanji-pelin. Tarjolla olisi viisi hahmoa, joista yksi on jo varattu. Nuoret päättävät pitää taukoa siivouksesta ja pelata erän. Aloita-napin painalluksesta he imeytyvät peliin mukaan avatar-hahmoissaan. Jumanjissa ollessaan he huomaavat omaavansa hyvinkin erilaiset avatar-hahmonsa kuin todeliset versionsa itsestään. Peli täytyy pelata onnistuneesti loppuun kotiinpaluun turvaamiseksi.

Aiheeseen liittyvä kuva

Pelissä hintelärakenteisestä Spenceristä tulee lihaksikas ja kaikkeen kykenevä tutkimusmatkailija tohtori Bravestonea, lihaksikas Fridge puolestaan muuttuu Bravestonen pienikokoiseksi ja heikoksi apuriksi, eläintieteilijä Finbariksi. Itsekeskeinen ja omaa kroppaansa ihaileva Bethany puolestaan löytää itsensä ylipainoisen kartologin Shelly Oberonin sisältä sekä introvertti Martta muuttuu taistelulajit hallitsevaksi tanssitaitajaksi Ruby Roundhouseksi. Näistä avatar-hahmojen ristiriitaisuudesta todellisia hahmoja kohtaan nouseekin pääosa elokuvan komiikasta. Ja tässä kohtaa täytyy näyttelijöille nostaa hattua hyvistä suorituksista. Tiesin toki odottaa herroilta Jack Black ja Dwayne Johnson jotain tälläistä, mutta en ole pitkään aikaan nauranut yhtä paljon kuin tämän rainan parissa. Enemmistö leffan nauruista kaatuukin heidän suuntaansa, samoin kuin varmasti osa leffan onnistumisesta. Hemmojen läpänheittoa avattarina oudoissa nahoissa on hauska seurata. Kevin Hart esittää ehkä enemmän itseään, tai sitten uudesta avattaresta ei vain saatu kaikkea mahdollista irti. Sama kohtalo oli vähän Karen Gillanilla, joka opetteli rooliaan miehiä hurmaavana tappavana tanssikoneena.

Kuvahaun tulos haulle jumanji welcome to the jungle

Jumanji ei todellakaan ole mitään korkeakulttuuria tai suurempaa ajattelua vaativa leffa, mutta ah-miten-hauska se oikein on. Ja vaikka leffassa pyöritään pelimaailmassa, niin se ei edellytä katsojalta mitään tiettyä nörttiyden tasoa. Omalla kohdallani pelikokemus jää nimittäin niihin vanhanaikaisiin lautapeleihin tai huipussaan johonkin rotikkarinkiin tietokoneella. Uusin Jumanji on perinteinen seikkailuelokuva, jonka parissa aika kuluu suhteellisen kivasti. Toki siellä on sitä perinteistä romantiikkaa, yhteisen sävelen löytämistä ja hauskanpitoa uuteen kroppaan tutustumisessa, mutta mukaan mahtuu myös muutama jännittävä kohta. Ihan hattaranhuttuisissa tunnelmissa ei mennä koko ajan. Ajatus pelimaailmassa olemisesta on toteutettu hyvin ja vastapuolen hahmot ovat todellakin hyvin yksioikoisia omine fraaseineen.

Hauska ja harmiton tarinawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka varmasti antaa katsojilleen vastinetta rahalleen. Sitä oliko ensimmäinen Jumanji-elokuva parempi en osaa sanoa, mutta itse pidin tästä kovasti. Se heittää hyvin läppää kehonvaihtokokemuksissa, uusilla ulottuvuuksilla ja pitää katsojan kiinnostuneena myös siitä onnistuuko epämääräisen porukan yhteistyö halutun lopputuloksen saavuttamiseksi ennen elämien loppumista. Tarinallisesti Jumanji ei ole mitään korkea kulttuuria, mutta varmasti sitäkin enemmän se kutkuttelee nauruhermoja. Leffa etenee kiitettävää tahtia, ei jää paikoilleen polkemaan ja tarjoaa uusia kokemuksia niin avattarille kuin katsojillekin. Suosittelen sitä kaikille kevyiden seikkailuelokuvien ystäville, jotka haluavat imeytyä pelimaailmaan mukaan ja heittää aivot narikkaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Bobby Cannavale, Rhys Darby, Alex Wolff, Madison Iseman, Ser´Darius Blain, Morgan Turner, Logan Grove, Colin Hanks

Kesto: 1 tunti 59 minuuttia

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Seikkailu
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa